Petra Skiöld, 42 år från Kristianstad, tävlar i så kallade ultralopp. Hon började elitträna på allvar för fem år sedan och blev rankade trea i världen 2013. För att orka mer och prestera bättre på långdistanserna drack Petra rödbetsjuice.
– Skillnaden är markant. Jag orkar hålla ett högre tempo och känner inte av trötthet på samma sätt när jag dricker rödbetsjuice, berättar Petra för.
Petra har alltid tyckt om att träna. Det blev mycket handboll, innebandy och gymnastik under många år men när hon blev ensamstående mamma för tio år sedan blev löpningen det lättaste sättet för henne att träna.
– Det var smidigt att bara dra på träningskläderna, kunna sätta barnen i vagnen och sticka ut på en löprunda. Jag slapp bekymret med att skaffa barnvakt flera gånger i veckan, säger Petra.
LÄS OCKSÅ Forskning: Löpning förbättrar minnet senare i livet
Sa upp sig för att satsa på heltid
Hon började tycka att löpning var riktigt roligt och det gick dessutom bra på tävlingarna. Så när Petra fyllt 37 år sa hon upp sig från jobbet och skaffade sponsorer för att möjliggöra en elitsatsning.
– Det var många som blev förvånade över min satsning. Dels för att den kom så sent i livet och dels för att jag vågade sluta jobba. Trots satsningen blev jag inte så mycket bättre på hel- och halvmaraton. Jag sprang maraton på 2,54 som bäst och halva distansen gjorde jag på 1,21. Tiderna räckte ändå till en placering bland de sju-åtta bästa i Sverige, säger Petra.
Bäst på långdistans
Hennes genombrott kom på de längre distanserna. Petra ställde upp i sitt första ultralopp 2013 och det gick så bra att hon blev rankad trea i världen. Loppet pågick i sex timmar och under den tiden hann Petra springa 75 kilometer och 363 meter.
Det var på grund av de långa distanserna som Petra för första gången kom i kontakt med rödbetsjuicen, som har en prestationshöjande effekt. I rödbetor finns nitrat som förbättrar syreupptagningen genom att öka kväveoxidhalten i blodet.
LÄS OCKSÅ: Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice!
Tydlig skillnad med eller utan rödbetsjuice
– Skillnaden med och utan rödbetsjuice är tydlig. När jag springer ett lopp eller tränar så vet jag på ett ungefär när jag är på väg att få en dipp och tappar fart, men tar jag rödbetsjuice strax innan start så får jag inte någon dipp och det gör att jag kan hålla ett jämnt tempo hela distansen, berättar Petra.
En liten studie gjord i Australien på kanotister på elitnivå visade en prestationshöjande effekt på 1,7 procent. Det kan verka lite men de paddlade enbart 500 meter och på den korta distansen måste man ha marginalerna på sin sida och där kan 1,7 procent vara skillnaden mellan vinst och förlust.
– Tar jag inte rödbetsjuice innan och under en tävling så presterar jag sämre. Jag känner min kropp så pass väl att det vore dumt av mig att låta bli de prestationshöjande rödbetorna.
Petra är även duktig på att äta rödbetor, men för att få bästa effekt på tävling måste man dricka juice gjord på rödbetor eftersom det krävs så stora mängder betor för att öka prestationen.
– Jag valde Biottas rödbetsjuice. Jag gillar deras filosofi där varsamhet om naturen står i fokus, säger Petra.
LÄS OCKSÅ: Ännu en studie bekräftar: Rödbetsjuice ökar atletisk förmåga
Rova med nytta ämnen
Rödbetor är naturligt rika på nitrat, det ämne som väckt intresset bland idrottsutövare men också hos forskare. Vid lågintensiv träning minskar rödbetor kroppens syreförbrukning och vid högintensiv träning förbättrar de uthålligheten. Det har också visat sig att muskelcellernas energianvändning blir mer effektiv av rödbetor, vilket kan förklara den ökade uthålligheten.
Rödbetsjuice var tidigare mest känt för att kunna förbättra den explosiva styrkan och aktivera snabba muskler men på senare tid har allt mer forskning visat på rödbetors positiva effekter för uthållighetssporter.
Hemligheten? Nitraterna
Hemligheten med rödbetornas prestationshöjande effekt är nitraterna som omvandlas till kväveoxid och gör att kärlen vidgas vilket medför att syre lättare når ut till cellerna. En bättre tillgång på syre innebär ett effektivare muskelarbete. Dessutom bidrar nitrat till att sänka blodtrycket och stärka immunförsvaret.
Rödbetor innehåller inte bara nitrat utan en hel del nyttiga ämnen som kalium, kalcium, natrium, magnesium, mangan, zink. Järn, betakaroten, biotin och folat samt A- och C-vitamin.
LÄS OCKSÅ: Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring
Ett lyckat vårlopp bådar gott
– När jag springer ultraloppen så brukar jag fylla små flaskor, som jag har i ett midjebälte, med rödbetsjuice. Det brukar gå att ta med en halv liter rödbetsjuice och det räcker, även om jag springer i flera timmar. Effekten blir inte bättre av mer juice, menar Petra.
För två år sedan avbröt Petra sin elitsatsning och tog anställning som assistent på en skola. Hon tränar och tävlar för skojs skull men i början maj sprang Petra ultraloppet ”Wings for life”, som är ett välgörenhetslopp där pengarna går till en forskning vars mål är att finna ett botemedel för ryggmärgsskador. Idén från början var att få alla i hela världen att springa på samma dag, vid ett och samma tillfälle.
”Hade inte orkat så mycket om jag inte fått i mig rödbetsjuice”
Det finns officiella startplatser där en så kallad målgångsbil startar 3o minuter efter löparna. Bilen kör i 15 kilometer i timmen och ökar sedan farten successivt tills den hunnit ikapp alla löpare.
– Jag var väldigt nöjd med min prestation. Det var ett av mina bästa lopp någonsin. Jag kom nästan fem mil innan bilen hann i kapp mig. Men jag hade inte heller orkat så mycket om jag inte hade fått i mig rödbetsjuice, säger Petra.
– På grund av att jag skadade baksidan av låret förra sommaren var jag osäker på formen. Att det gick så pass bra sporrar mig att fortsätta tävla. Nu kan jag träna med kvalitet. Nu är jag uppe i sex träningsdagar i veckan och det blir runt sex-sju mil löpning samt att jag styrketränar en hel del.
Av Inger Palm