Elsladdar står för upp till 25 procent av plastkemikalierna som släpps ut i våra hem.
Och många fler platsprodukter är bekymmersamma för vår hälsa.
Naturskyddsföreningens chef för miljögifter, Ulrika Dahl, tipsar om hur du undviker plastvärstingarna.
”Allt du (inte) vill veta om plast”. Så heter den nya rapporten som Naturskyddsföreningen presenterade i veckan. Den innehåller en stor kartläggning över hur plast påverkar oss i vardagen. De konstaterar bland annat att elsladdar står för 25 procent av alla utsläpp av tillsatta plastkemikalier i våra hem. Men sladdarna är knappast den enda källan till farliga plastkemikalier.
– Det är väldigt många produkter i vår vardag som kan innehålla farliga plastkemikalier. Gamla leksaksdockor, sängar och soffor som innehåller skumgummi, fuskskinn och stekspadar är några exempel, säger Ulrika Dahl, chef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.
”Utsläpp av tillsatta plastkemikalier”. Betyder det att plastprodukterna avger ämnen som vi får i oss via luften?
– Ja, exakt. Man andas in det. Det samlas också i damm, säger Ulrika Dahl.
En ”monsterlista”
Plast har många viktiga funktioner i dagens samhälle. Men många plaster innehåller miljögifter som misstänks bidra till exempelvis cancer, allergier, diabetes, fetma eller störd fortplantningsförmåga. Det är inte acceptabelt i konsumentprodukter och därför bör en lång rad plastmaterial och plastkemikalier fasas ut, menar Naturskyddsföreningen.
– I rapporten finns en 10 sidor lång lista på farliga tillsatsämnen i plast följt av ytterligare 10 sidor beskrivningar av olika plaster, som många är problematiska i sig, säger Ulrika Dahl. I verkligheten finns tusentals olika plaststorter ochflesta har man inte gjort någon forskning på över huvudtaget. Det är en riktig ”mosterlista”.
Det låter ju inte alls bra… Hur oroliga ska man vara som konsument?
– Man ska inte vara rädd, men däremot bekymrad och medveten. Jag brukar säga att det är lite som med solen: Att bränna sig ökar risken för hudcancer, men det betyder inte att man faktiskt får hudcancer. Som konsument kan man försöka minska sin plastanvändning eftersom. Leta efter plastfria alternativ när du ska köpa nytt.
Efterlyser politiska åtgärder
Den stora variationsrikedomen hos plastmaterial gör det svårt att uttala sig om vilka plastsorter man bör undvika i ett vanligt hem, skriver Naturskyddsföreningen. Bara tillsatsämnena, som ger plaster olika egenskaper och som kan läcka från plasten, finns i tusental.
Naturskyddsföreningen vill att politikerna börjar ta mer ansvar. De vill se förbud mot fler farliga ämnen och att tveksamma plaster som används idag fasas ut. Dessutom vill de införa en obligatorisk innehållsförteckning på vardagsprodukter av plast.
Men du, det här med elsladdarna. Hur ska man kunna rensa bort dem?
– Det är så klart svårt att rensa sitt hem på sladdar, och någon egentlig marknad för miljömärkta alternativ finns inte i dag. I vår familj försöker vi köra efter devisen: En elektronikpryl in, en ut. Annars är det lätt att bygga upp ett lager med elektronik som ändå inte används tror jag, säger Ulrika Dahl.
Läs också: 7 tips för minskad exponering av plastgifter
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!