Annons
Annons

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Redaktionen

13 oktober, 2016
Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket
Dela inlägget

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist.
Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar.
Här är deras sanningen ur deras synvinkel.

Svar till Jerry Brännmyr, Kurera 11 okt 2016.

Bäste Jerry,
Din krönika i Kurera är en förbluffande läsning. Du verkar ha fått det mesta om bakfoten när det gäller salt. Du har rätt när du säger att extra kaliumsalt sänker blodtrycket och bl.a. därför är frukt och grönt viktig mat. Extra natriumsalt tenderar däremot att höja blodtrycket och det är tveklöst den vedertagna uppfattningen. I varje fall är det så att mindre natriumsalt i kosten alltid sänker blodtrycket och det hos alla om än i varierande utsträckning.

Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

Som ett av de allra, allra viktigaste salterna i vår kropp är natriumsaltet extremt väl kontrollerat och den kontrollen vilar på njurarna. De anpassar utsöndringen perfekt till allt det natriumsalt som tas upp i tarmen och den mängden varierar från dag till dag inom vida gränser. I snitt tar vi upp 11-12 gram per dag men de flesta rör oss i spannet 6-18 gram. Knappt någon får i sig mindre än 6 gram per dag som är den internationellt accepterade övre gränsen för ett hälsosamt intag.

Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår. Saltintaget blir vad det blir varje dag och speglar vad vi äter och dricker och njurarna balanserar mästerligt utsöndringen så att vår interna miljö i blod och kroppsvätskor håller en konstant saltkoncentration. I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!

Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Du har också rätt när du hävdar att fysisk träning har en gynnsam effekt på blodtrycket. Vi borde ha mer av fysisk träning i vårt moderna vardagsliv men det kräver ett långsiktigt intresse. Bra träning minskar också stress och även det är gynnsamt för blodtrycket. Högt saltintag och brist på motion är tyvärr vanligt i vår värld och därför är högt blodtryck ett internationellt problem. Vad myndigheterna kan göra är att försöka begränsa natriumsaltet i industrimaten som faktiskt står för cirka två tredjedelar av det natriumsalt vi får i oss.

Läs också: Här är de bästa knepen för att sänka ditt blodtryck naturligt

Vi som skrivit dessa rader representerar den svenska delen av WASH som uttytt är World Action on Salt and Health. Det är en Lononbaserad NGO förening som samlat medlemmar över hela världen. Högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom är ett internationellt problem och ett högt intag av natriumsalt är en viktig orsak till detta problem.

Läs också: ”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

För WASH Sweden oktober 2016,
Mattias Aurell, professor emeritus i njurmedicin och Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Göteborgs universitet

Kureras sektion ”Replik” ger en möjlighet att replikera artiklar, företrädesvis krönikor, då Kurera.se inte har en aktiv kommentarsfunktion.
Det som skrivs på Kurera ”Replik” är således skrivet av fristående skribenter och behöver alltså inte handla om tankar och åsikter som Kurera delar.
Är du intresserad av att få din replik publicerad? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se. Inte alla repliker publiceras.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Mattias Aurell, född 1934, är professor och överläkare i njurmedicin och var aktiv på Sahlgrenska universitetssjukhuset 1982-99.
Han har under senare år bedrivit opinion genom det elektroniska nätverket WASH Sweden, mot det svenska höga saltintaget som han menar är en viktig orsak till högt blodtryck.

Lena Hulthén är klinisk näringsfysiolog och professor vid Göteborgs universitet.
Hon är även vice ordförande i Programkommittén för nutrition och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin och ledamot i Expertgruppen för Kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverket.

Annons
Annons