Annons

”Psykisk ohälsa och självmord är stora utmaningar för samhället”

Varje år dör cirka 1500 personer för att de inte står ut med livet, varav de flesta är män. Även om det totala antalet självmord inte har ökat i Sverige, har det heller inte minskat de senaste 30 åren, berättar Johanna Nordin på Mind som genom Självmordslinjen fungerar som en livlina för många.

Redaktionen

10 september, 2019
”Psykisk ohälsa och självmord är stora utmaningar för samhället”
Dela inlägget

Varje år dör cirka 1500 personer för att de inte står ut med livet, varav de flesta är män. Även om det totala antalet självmord inte har ökat i Sverige, har det heller inte minskat de senaste 30 åren, berättar Johanna Nordin på Mind som genom Självmordslinjen fungerar som en livlina för många.

I åldrarna 15-24 år är självmord idag den vanligaste dödsorsaken, och för män ända upp till 45 år. Hela 70 procent av alla som dör i självmord är män, och räknat per 100 000 invånare är män över 65 år den största gruppen. Som Kurera berättat tidigare startade nyligen hårdrocksbandet Mustasch kampanjen #Whatiswrong för att samla in pengar till Minds självmordslinje för att fler ska kunna få hjälp. Förra året inkom 227 000 samtal till Minds Självmordslinje och idag kan man bara besvara ungefär var tionde kontaktförsök något man hoppas kunna ändra på. Kampanjen syftar också till att fler killar ska våga prata om när de mår dåligt och våga söka hjälp.

Mind startade 1931 i syfte att främja den psykiska hälsovården.
– Idag arbetar vi för ett samhälle som uppmärksammar och aktivt motverkar psykisk ohälsa, där personer med psykisk ohälsa blir respekterade och får det stöd de behöver, och där ingen tar sitt liv säger Johanna Nordin, verksamhetsansvarig på Minds stödlinjer.
Mind arbetar med kunskapsspridning och opinionsbildning, i verksamheten ryms även Självmordslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen samt Mind Forum där man kan ta del av fakta, berättelser och få stöd.

Johanna Nordin.

Varför är det så vanligt? Vad driver på utvecklingen?
– Det finns många olika orsaker. Vi har ett samhälle som ställer höga krav på oss både yrkesmässigt och socialt, samtidigt som vi är väldigt individualistiska och inte så bra på att be om hjälp. Sociala medier påverkar oss genom att ständigt kräva vår uppmärksamhet, ge oss möjlighet att jämföra oss med andra och finns med oss dygnet runt. Vi har väldigt få naturliga pauser, när vi alltid kan ta upp telefonen och ta del av allt som händer överallt.

Varför behövs ni, kan inte samhället fånga upp de som riskerar överväga självmord?
– Psykisk ohälsa och självmord är stora utmaningar för samhället. Vi behövs för att komplettera det stöd som tyvärr inte alltid inte räcker till när människor har det som svårast. Med våra stödlinjer kan vi erbjuda anonymt stöd till människor som behöver någon som lyssnar, något som vi ser att det finns ett enormt behov av. Vi kan också lyfta röster från de som hör av sig till oss, som en del av vårt arbete för att skapa opinion för våra frågor.

Annons

LÄS OCKSÅ: Studie: “Terapi bör vara förstahandsvalet vid depression”

Vad möter ni i er verksamhet?
– Självmordslinjen möter många olika sorts människor, med väldigt olika bakgrund, livssituationer och svårigheter, men ofta med ett gemensamt, de har det så svårt så att självmord verkar som den enda möjliga lösningen. Till Äldrelinjen vänder sig många som är väldigt ensamma och isolerade.
Utanförskap och ensamhet leder ofta till nedstämdhet och oro, förklarar Johanna.
– De som ringer Föräldralinjen har frågor som handlar om barn som har det svårt på ett eller annat sätt.

LÄS OCKSÅ: Fyra av tio svenskar vill gå i terapi men avstår

Vilka behov finns det? Vad behöver ske i samhället för att möta dem?
– Vi behöver alla hjälpas åt, men det finns idag brister i vårdens samordning som vi ser skulle kunna förbättras, så att personer som söker vård inte hamnar mellan stolarna. Det finns också förbättringsmöjligheter när det gäller bemötande, så att personer som som kanske är extra sköra på grund av psykisk ohälsa behandlas med respekt och medkänsla. Personal inom vård, skola, socialtjänst och omsorg behöver kunskap och en möjlighet att få göra ett bra jobb, för en gemensam drivkraft för de flesta inom dessa områden är att de vill göra skillnad och visa omtanke.

LÄS OCKSÅ: Högkänsliga män visar vägen ur en snäv mansroll

Annons

Vad kan vi göra som enskilda individer?
– Alla människor mår dåligt ibland, och ju mer vi lär oss att inte vara så rädda för att visa medkänsla med varandra, att bry oss om, ju bättre kommer vi att må. Det kan kännas svårt att prata med någon som mår dåligt, men det är viktigt att vi ser varandra och vågar fråga. Det finns många myter kring psykisk ohälsa, bland annat att man skulle göra saken värre genom att fråga, men vi ser ett enormt behov hos människor av att få berätta om de känslor och den situation man befinner sig i, när livet känns omöjligt att stå ut med. Så om du ser någon som verkar ha det svårt, fråga och fråga igen om du inte når fram första gången.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Fakta

Organisation: Mind
Grundad: 1931
Syfte:
Att främja den psykiska hälsovården, bevara psykisk jämvikt och hälsa hos friska personer och förebygga nervösa och psykiska sjukdomstillstånd.
Gör: Arbetar med kunskapsspridning och opinionsbildning, samt driver Självmordslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen och Mind Forum.
Kontakt: Mind hittar du här, självmordslinjen når du på telefon 90101, alla dagar mellan kl. 06-24. Här kan du stödja kampanjen #Whatiswrong. Du kan även följa Mind på Facebook, där hittar du även Suicide zero som bland annat ordnar en ljusmanifestation 10 september i Stockholm men även andra evenemang på flera platser i landet

Annons