Annons
Annons

Psykologens tips hur vi hanterar coronaosäkerheten i jul

När coronasmittan och restriktioner nu ändrar sig vecka för vecka är det i princip omöjligt att planera julfirandet. Hur ska vi då hantera förväntningar och planer som riskerar att grusas i sista sekund? Här är psykologens bästa tips.

Redaktionen

30 november, 2020
Psykologens tips hur vi hanterar coronaosäkerheten i jul
Dela inlägget

När coronasmittan och restriktioner nu ändrar sig vecka för vecka är det i princip omöjligt att planera julfirandet.
Hur ska vi då hantera förväntningar och planer som riskerar att grusas i sista sekund?
Här är psykologens bästa tips.

Coronapandemin har lagt en våt filt över årets julfirande som annars är en högtid omgärdad av många traditioner och höga förväntningar. Istället är det i nuläget svårt – om inte omöjligt – att planera saker som resor, sammankomster och julbord.

LÄS OCKSÅ: Det gör vi helst nu när vi spenderar mer tid hemma

Inte sluta planera
Psykologen Liria Ortiz tycker dock inte att vi ska sluta planera eftersom planering ger en känsla av kontroll, vilket vi kan behöva i

Psykologen Liria Ortiz
Psykologen Liria Ortiz
Foto: Model House

en sådan här situation.
– Försök att inte tänka så mycket på det du inte kan kontrollera, som pandemin, utan utgå från vad du faktiskt kan kontrollera. Fundera på vad vi vet, troligtvis kommer vi inte kunna fira jul tillsammans med vår gamla mormor, men däremot kanske det går att besöka henne utomhus någon timme, eller öppna klapparna tillsammans över facetime?, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du vägen bort från oron

Här är psykologens 4 bästa tips

  • Gör en plan B. Planera gärna en resa till släktingarna i Norrland över jul, men tänk på att ni behöver ha en plan B ifall resan i sista sekund inte går att genomföra. Bara för att det blir annorlunda i år behöver det dock inte nödvändigtvis bli sämre.
  • Se över alternativa sätt att fira på. Man måste faktiskt inte fira med exakt samma julbord, med samma släktingar och på samma ställe varje år. Kanske finns det andra sätt att fira på? Undersök alternativen, kanske går det att ta in på hotell eller hyra en stuga i år.
    LÄS OCKSÅ: Hur kan vi hantera barnens besvikelser när allt är inställt?
  • Fira under fler dagar. Är du låst vid att julafton eller juldagen ska bli på ett visst sätt, så är det lätt att bli nedslagen om du vaknar upp med snuva just den dagen. Försök istället att gå in i årets julplanerande med öppenhet och flexibilitet. Sprid gärna ut firandet under fler dagar, så är det inte lika mycket som är avhängt på en specifik dag. Det möjliggör också att ni kan fira med några familjemedlemmar ena dagen, och med några grannar andra dagen.
  • Se situationen med andra glasögon. Det är viktigt att komma ihåg att många ser vanligtvis julen som en plåga, där man genomlider träffar med besvärliga morbröder och där ofta kvinnor känner krav på sig att passa upp, servera och laga mat till hela stora släkten. Det här året får vi tid att fundera hur vi vill fira jul om vi enbart utgår från oss själva, utan alla måsten och krav som troligen ändå inte går att genomföra just nu. Vi kanske till och med kan njuta mer i år?

Av Tina Harr

Annons
Annons