Annons
Annons

Marikas migrän försvann med hjälp av Q10

Till och från i drygt 20 år har Marika Lagerström, 56 år, tagit coenzym 10. Dels för att få mer energi och dels för sin hormonella migrän. Det hon tyckte var mest anmärkningsvärt var att hennes migrän snabbt avtog. I dag tar hon tillskottet för att motverka trötthet.

Inger Palm

18 september, 2023
Marikas migrän försvann med hjälp av Q10
Dela inlägget

Marika Lagerström tycker om när det händer saker. Hon vill vara i ständig utveckling och har bytt yrkesbana fyra gånger. Till en början hamnade hon inom IT-branschen för drygt 30 år sedan och jobbade med teknisk support.

– Det var långa dagar och vi på IT-avdelningen var alltid tillgängliga. Då, när jag var i 25-årsåldern orkade jag jobba jämt. Det var först när jag fyllt 30 som jag kände att jag inte orkade hålla samma tempo längre, säger Marika Lagerström som alltid varit intresserad av hälsa och friskvård och det var just det som ledde till att hon fann Q10.

Marika la om sitt fokus. Hon utbildade sig till massör och friskvårdsterapeut och läste  grundmedicin för alternativmedicinare i Uppsala, både på universitet och privat skola.

– En av våra lärare i medicin berättade om Q10 och forskningen på tillskottet. Jag tyckte att det lät spännande och fascinerande, framförallt för att Q10 kunde förse kroppen med energi, säger Marika som efter sin genomförda utbildning startade eget inom friskvård och hälsa.

Många drabbas av migrän

När Marika var runt 30 år fick hon sitt första barn, och efter graviditeten kom den hormonella migränen. Hon åt konventionell migränmedicin i flera år men eftersom hon är mer friskvårdare än sjukvårdare letade hon alternativ till migränmedicinen.

– Jag minns att jag läste någonstans att Q10 även har effekt på migrän och eftersom jag alltid hade det hemma provade jag att ta kapslarna när jag kände att den starka
huvudvärken var på gång – och det hjälpte. Jag tog en kapsel på kvällen och två på morgonen, säger Marika och tillägger:

– Jag skulle nog säga att Q10 hjälpte till 80 procent. Min migrän försvann inte helt, men jag behövde inte ta den andra starka migränmedicinen.

Marika är inte ensam om att drabbas av migrän. Hela en miljon svenskar får den svåra huvudvärken som kan vara mellan någon timme upp till en dag.

Migrän kan utlösas av viss mat och dryck som rödvin, starka ostar, citrusfrukter och choklad. Den kan också triggas av stress, sömnbrist och hormonförändringar – eller starka parfymdofter. Orsakerna varierar stort bland den miljard människor världen över som lider av återkommande attacker.

Ett forskningsprojekt som presenterats på American Headache Society visade ett tydligt samband mellan brist på vissa vitaminer och migrän. Otillräckligt med B2, D-vitamin, folat och Q10 kunde stimulera uppkomsten av en migränattack. 

I studien deltog 7 691 personer och deras vitaminnivåer mättes för att sedan jämföras med tendensen att få migrän.

Analysen av studien visade också att fler kvinnor än män får migrän, vilket forskarna tror beror på att kvinnor i högre utsträckning reagerar på en brist på Q10. Männen verkade reagera kraftigare på D-vitaminbrist. 

– Jag tar fortfarande Q10 regelbundet, men då jag inte längre menstruerar har den hormonella migränen försvunnit, och därför tar jag det för att jag vill ha mer energi.

Q10 och tinnitus

När en gammal ridolycka, där Marika skadade nacken som ung flicka, började göra sig påmind, kunde hon inte längre jobba med massage – och satte sig vid skolbänken igen. Denna gång för att bli undersköterska.

Det hann bli åtta år inom vården, där hon främst jobbade med förståndshandikappade.

– Jag har faktiskt bytt jobb igen, säger Marika och skrattar. 

Sedan i maj i år är hon administratör inom yrkesutbildningar.

Värken i nacken bidrog också till att hon spände sig i axlarna, vilket ledde till huvudvärk och ännu mer stelhet.

– Även om Q10 också hjälpte den huvudvärken kände jag att jag inte längre orkade jobba så hårt fysiskt med kroppen.

I dag kombinerar Marika Q10 med magnesium, som hon tar på kvällen.

– Jag har även fått min man att ta Q10 eftersom han har tinnitus. Det ska bli spännande att se om det gör någon skillnad.

Foto: Alex von Sydow

Fakta

Marika Lagerström

Ålder: 56 år.
Bor: Lägenhet i Västerås.
Gör: Assisterande utbildningshandledare inom Yrkeshögskolan.
Familj: Gift och två vuxna barn.
Så mår jag bra: Sover bra och promenerar för att få frisk luft och dansar zumba. Tycker livet är underbart och är nyfiken på livet.

Studier på Q10 och migrän

En mindre studie som gjordes 2017 på 80 patienter med migrän visade att Q10 kan tas i förebyggande syfte för att lindra och förhindra ett migränanfall. Patienterna fick hälften så mycket migrän per månad när de tog 100 milligram Q10 dagligen. Även svårighetsgraden på värken minskade och även tiden som anfallen varade. Att ta Q10 ger heller inga biverkningar, vilket annan migränmedicin kan göra.

En annan studie, publicerad i tidskriften Nutritional Neuroscience 2018, där försökspersonerna bestod av 45 kvinnor i åldrarna 18 till 50 år, som alla var diagnostiserade med migrän, visade att Q10 reducerade antalet migränattacker. Kvinnorna delades in i två grupper där den ena fick placebo och den andra 400 milligram Q10 dagligen. De som gavs Q10 hade lägre värden av TNF-alfa, ett signalämne som produceras när kroppen aktiveras i en inflammation. 

Kvinnorna som fick Q10 hade också lägre CGRP-receptorer. Tidigare forskning visar att det finns ett starkt samband mellan frisättning av CGRP under en migränattack. Upptäckten ledde till utveckling av en akut migränmedicin som verkar genom att blockera CGRP-receptorn och avfärdar smärtsignalerna som då inte når hjärnan.

Q10 fungerar som en antioxidant och är nödvändigt för energiproduktionen i våra celler. Tarmen kan ha svårt att ta upp Q10. Studier som jämfört olika Q10-preparat visar stora skillnader i upptag. Därför bör man leta upp ett väldokumenterat Q10-tillskott med hög biotillgänglighet.

Annons
Annons