En underbart krispig paj som du kan servera med hemmagjord vaniljsås – eller varför inte vaniljgrädde?
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 6
Ingredienser
Fyllning:
6 normalstora rabarber
1/2 dl sukrin
1 tsk kanel
Pajdeg:
150 g smör
0,5 dl sukrin
2 dl mandelmjöl
1/2 dl hasselnötter, grovt krossade
1 dl fibrex
1 dl pakepro (ett bakprotein)
1 tsk bakpulver
Vaniljsås:
3 dl grädde
1 dl vatten
1 vaniljstång
2-3 msk sukrin melis
3 äggulor
Vaniljgrädde:
1,5 dl vispgrädde
1/2 msk sukrin
1/2 vaniljstång
Gör så här
Skölj och ansa rabarberna.
Är det stora rabarber kan de lätt bli lite ”träiga” om man inte skalar dem.
Skiva dem.
Lägg ut rabarberskivorna i en smord ugnsfast form.
Blanda sukrin med kanel och strö det över rabarberna.
Blanda alla ingredienser utom de krossade nötterna i en matberedare och kör till en fin pajdeg.
Häll ner nötter och arbeta in dem i degen med händerna.
Smula degen över rabarberna.
Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter på 200 grader.
Låt svalna.
Servera pajen ljummen med kall hemmagjord vaniljsås, eller vaniljgrädde!
Vaniljsås:
Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten.
Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Ta av och låt kallna.
Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt.
Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen.
Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning.
Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme.
Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt.
Vispa övriga 2 dl grädde tjockt och rör ner den i vaniljsåsen.
Vaniljgrädde
Vispa grädden tjock tillsammans med sukrin.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda försiktigt ner skrapet i grädden och rör om.