En tredjedel av all mat i hela världen som säljs slängs. Det totala matsvinnet bara i Sverige är 1,3 miljoner ton varje år. Har du hört talas om Karma-appen? Med den kan du bidra till att minska matsvinnet! Du får alltid minst halva priset på gårdagens mat. Ladda ner appen och rädda mat från restauranger, butiker och caféer som annars skulle kastas.
Medan 800 miljoner människor går hungriga så slänger vi som har möjlighet att köpa mat en tredjedel av all en mat som vi har handlat. För att göra en jämförelse så tänk dig att du går iväg och handlar tre kassar mat, men slänger den ena på vägen hem. Väldigt onödigt kan tyckas, och några personer tänkte till och kom på idén att rädda mat som går att äta. Då startades Karma-appen, en app där restauranger, caféer och andra ställen som säljer livsmedel kan lägga upp gårdagens mat, som säljs till dig för halva priset eller mer.
LÄS OCKSÅ: Nationellt program för att minska matsvinnet framtaget
Fiket nära dig
I Sverige är 225 städer anslutna till appen. Den finns även i Frankrike och Storbritannien. När du laddat ner appen kan du gå in och titta på vilka ställen som erbjuder fikabröd och mat. Du handlar den vara du vill ha och betalar i appen, sedan är det bara att svänga förbi caféet och hämta den mat du beställt. När du kommer det visar du upp ditt köp och tar med dina varor. Enkelt och tillgängligt, både för handlare och köpare som spar pengar och på miljön.
Matsvinnet har stor miljöpåverkan på energi och vatten som används. Det bidrar till högre koldioxidutsläpp som påverkar den globala uppvärmningen.
Om du tycker om ris och äter det mellan tre och fem dagar i veckan under ett år, så bidrar det med 69 kilo koldioxidutsläpp vilket är lika mycket som att köra 285 kilometer med bilen. Slänger du sedan en tredjedel av riset så slösar du jordens resurser.
Matsvinnet har ökat med 204 procent sedan 1960 och med 50 procent sedan 1990. FN vill att matsvinnet ska vara halverat fram till år 2030. Siffror visar att de årliga koldioxidutsläppen från matsvinnet är motsvarande tre miljoner bilar och i pengar mätt – en miljard dollar.
LÄS OCKSÅ: SLU ska hjälpa beslutsfattare att minska matsvinnet
Så här mycket slängs bort:
20 procent av mejeriprodukterna
20 procent av köttprodukterna slösas bort
35 procent av fisk och skaldjur
45 procent av alla färskvaror
I Sverige slängs 19 kilo ätbar mat per person och 26 kilo kilo mat och dryck hälls ut.
Den mat som slängs i onödan per hushåll och år är motsvarande 442 000 ton växthusgaser vilket är samma sak som utsläppen från 360 000 bilar under ett år.
Av Inger Palm
Källa: Livsmedelsverket och Naturvårdsverket