Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!
Mia Hagenmalm – bloggare här på Kurera som skapat detta läckra, hälsosamma recept – passar på att frossa i råkost på hösten när det är så billigt med kål och rotsaker.
– Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra mig lite för att strimla vitkålen eller riva morötter. Därför är denna underbara treveckorssallad så tacksam att ha på burk i kylskåpet. Den går snabbt att göra som tur är och är så otroligt god, så jag äter nästan alltid upp den innan tre veckor har gått.
I förkylningstider är det också klokt att äta vitkål och andra kålsorter, som alla innehåller mycket kostfibrer, så kallad prebiotika. Dessa utgör näring till de goda tarmbakterierna (probiotika) som är viktiga beståndsdelar i vårt immunförsvar. Dessutom är kål rik på K-vitamin, folsyra och C-vitamin.
LÄS OCKSÅ: Goda gröna smoothies för bättre immunförsvar och ork
Varför Molkosan i salladen?
– Molkosan är en prebiotisk dryck. Prebiotika är mat till de goda tarmbakteriern (probiotika) i tarmsystemet). Molkosan är framställd av
fermenterad ostvassla och har även en stabiliserande effekt på blodsockret. I Molkosan har man tillsatt en egenutvecklad mjölksyrebakterie, Lactobacillus casei alpinus, som ger en hög koncentration av kroppsegen mjölksyra som gynnar de goda tarmbakterierna. Jag använder ofta Molkosan som måltidsdryck, utspädd med vatten eller istället för vinäger i sallad för att gynna min mage och hålla en bra blodsockerbalans, vilket minskar sötsug och hunger, säger Mia Hagenmalm.
Ingredienser
1 kg vitkål
4 stora morötter
1/2 purjolök eller 1 gul lök
2 röda paprikor
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
1/2 dl Molkosan (kan uteslutas, läs i faktarutan om varför Mia Hagenmalm använder det i sallad)
1 msk basilika, torka
1 msk oregano, torkad
1 msk persilja, torkad
1/2 msk vitlökspulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk salt (himalaya)
1/2 msk svartpeppar
2 krm chiliflakes
LÄS OCKSÅ: Välgörande mat för dig som yogar
Gör så här
Strimla alla grönsaker, jag körde allt i matberedaren. Blanda de strimlade grönsakerna i en stor skål.
Koka snabbt upp äppelcidervinäger, olivolja och kryddor i en kastrull. Häll över grönsakerna och om du vill, tillsätt Molkosan.
Blanda väl och häll upp i noga rengjorda burkar.
LÄS OCKSÅ: Örtig linsgratäng med fetaost
Mia Hagenmalms blogg ”Riktig mat för hälsa” hittar du här! Där bjuder hon på fler recept, lagade från grunden med ekologiska och biodynamiska råvaror.
Av Carolina Eriksson