Jämfört med förra året har andelen svenskar som kan tänka sig att lappa och laga sina kläder ökat. Fler kan tänka sig att hyra kläder och att köpa mindre. Fler anger att de köper begagnade kläder. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket genomfört.
Resultaten från den nya konsumentundersökningen från Naturvårdsverket där 1000 personer medverkat och som jämförts med en tidigare genomförd undersökning från 2018, visar på en utveckling mot en mer hållbar konsumtion skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Fler använder sina kläder längre
Bland annat visar undersökningen att nästan fyra av tio kan tänka sig att hyra eller låna kläder och nästan tre av tio anger att de lånar, delar eller hyr kläder ofta eller ibland. Drygt sju av tio kan tänka sig att köpa mer second hand och fler än hälften anger att de i någon utsträckning köper begagnade kläder. Nio av tio kan sköta om sin kläder bättre och laga när det är möjligt och fler anger att de använder sina kläder längre.
LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Klimatförändringen hotar barns hälsa
Rör sig om ett systemskifte
Tidigare har intresset för att hyra kläder har varit svagt i Sverige jämfört med andra länder och resultatet i undersökningen visar på ett systemskifte i hur vi konsumerar kläder menar Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket. Undersökningen ingår som en del i ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen där myndigheterna tillsammans genomför informationssatsningen #textilsmart med tips och råd för en mer hållbar textilkonsumtion.
LÄS OCKSÅ: Expert: “Vi underskattar hur mycket vi konsumerar”
Köper kläder vi inte använder
Även Avfall Sverige gör regelbundna undersökningar av svenskarnas konsumtion. Den senaste från våren 2019 visar att hälften av svenskarna inte använder stora delar av sin garderob och att en femtedel av kvinnorna handlar ett plagg som de egentligen inte har ett behov av, varannan månad eller oftare, något som leder till dåligt samvete och klimatångest. Men beteendemönstret håller på att förändras. När samma fråga ställdes för något år sedan svarade ungefär hälften av kvinnorna att de handlar plagg som de inte behöver.
LÄS OCKSÅ: Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp
Bra att intresset för att shoppa minskar
Den onödiga klädkonsumtionen är oroväckande av flera skäl. Förutom en tunnare plånbok innebär det stor miljöpåverkan. Det krävs stora resurser att producera textilier så det faktum att intresset för onödig spontanshopping har minskat är en bra nyhet, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.
Bidra till hållbar konsumtion
Tips på hur vi kan minska vårt avfall genom att handla mer medvetet och förlänga livslängden på kläder.
• Reflektera över din konsumtion, köp mindre nyproducerat
• Köp mer kvalitet och använd dina kläder längre
• Efterfråga miljö- och etiska märkningar när du köper nytt
• Ställ frågor i affären om textiliers kemikalieinnehåll och hur de producerats.
• Läs om miljömärkningar på Hallå Konsument
• Köp kläder på second hand, hyr, byt kläder med andra eller låna på klädbibliotek
• Sköt om dina kläder och textilier så håller de längre
• Släng inte hela kläder, ge bort eller sälj
• Lämna in till trasiga textilier till materialåtervinning, fråga kommunen.
Av redaktionen
Källa: Naturvårdsverket