Här ett fantastiskt recept på raw tahinibollar med ett överdrag av choklad och/eller nötkross – och med en överraskande nöt i mitten.
En raw version av lyxiga nam-nam-chokladen Ferrero Rocher.
Inga köksmaskiner behövs då allt blandas för hand.
Receptet ger cirka 15 små bollar, perfekta att lägga i en liten ask och ge bort eller njuta av själv.
De kan med fördel frysas in – men troligen blir de uppätna innan den möjligheten ges…
Fakta
Receptet är skapat av duktiga Therese Argus bakom bloggen Rawfoodfamiljen.se
Receptet finns med i Therese e-bok RåSött – som innehåller 19 raw recept utan cashews, jordnötter och agave.
Portioner: 15
Ingredienser
3 msk tahini eller valfritt nötsmör
1-2 tsk raw honung eller yacon sirap
2 tsk flytande kokosolja
2 msk raw kakao eller carob pulver
nypa salt
nypa ekologiskt vaniljpulver
► Läs också: ”Varje munsbit ska vara proppfull med näring”
Gör så här
Blanda alla listade ingredienser för hand, smaka av med salt. Tillsätt ev lite kaffe för mer vuxen smak.
Fyllning: hasselnötter, macadamia eller halverade lite rundade paranötter till mittdelen.
Ta lite av choklad-tahini degen och platta till, lägg dit nöten och tryck ihop degen, rulla till en boll.
Chokladöverdrag:
Raw choklad eller vanlig block choklad.
Smält chokladen i vattenbad, och doppa sedan bollarna med t ex en gaffel, lägg på ett fat för att stelna något.
► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips
Nötkross:
Valfria hackade nötter att rulla i, till bollarna på bilden användes pecannötter.
Bollarna ska fortfarande vara lite kladdiga av chokladen så nötkrossen lättare fastnar. Vill man inte ha ett chokladöverdrag med nötkross kan man rulla i raw kakao eller carobpulver.
Låt stelna i kylen innan servering.