Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.
IBS (Irritable bowel syndrome) är en vanlig mag-tarmåkomma som kännetecknas av smärta eller obehag i magen och störda toalettvanor. Symptomen är ofta svårt besvärande och har stor påverkan på de drabbades vardag och livskvalitet,
Undersökte 102 personer
Fysioterapeuten Elisabet Johannesson har i en undersökning av 102 personer med IBS funnit att ökad fysisk aktivitet kan ge en förbättring av mag-tarmsymptom men även förbättring av andra symptom vid IBS. Läkemedel och andra behandlingar siktar främst in sig på att minska symptomen. Men nu har man alltså tittat på om fysisk aktivitet kan hjälpa.
LÄS OCKSÅ: ”Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?
Individanpassade råd
Deltagarna fick individuell rådgivning om hur de kunde börja röra sig mer. Målet var 20-60 minuter måttlig till hård konditionsfrämjande aktivitet tre till fem gånger i veckan. De som tidigare inte tränat fick hjälp att komma igång medan de som redan motionerade fick råd om utökad träning. Efter tolv veckor hade drygt fyra av tio som ökat sin fysiska aktivitet uppnått förbättringar av sina IBS-symptom.
LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande
Gav effekt även på lång sikt
Även långtidseffekterna studerades, i snitt fem år efter att första studien inletts gjordes nya tester och den utökade fysiska aktiviteten visade sig då ha gett effekter på flera plan. Vanligtvis kan IBS vara väldigt begränsade men med ökad fysisk aktivitet upplevde många en stabilare tarmfunktion, bättre kontroll och möjlighet att påverka sin situation, det gällde även personer med diarrédominerad IBS.
Av redaktionen
Källa: Sahlgrenska akademin och Forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!