Utmana din syn på hur en pizza ska se ut och smaka genom att laga den här smarriga smakbomben! En pizza som funkar lika bra som dessert, där sötsyrliga hallon möter fyllig rödbeta och salt getost, signerad stjärnkocken Paul Svensson.
”Jag gör ofta en pizza med äpple och fänkål, men jag skulle nog säga att denna pizza är lika god och lite mer oväntad. Har du en glassmaskin kan du göra glass av getoströran.”
Så skriver stjärnkocken Paul Svensson om detta recept som han skapat. Det finns med i ”Middagskompassen” som han skrivit ihop med matbloggaren Zeina Mourtada. En bok som är full med matnyttiga tips och recept för enkel, god och klimatsmart matlagning.
Ingredienser
4 portioner
3 färska rödbetor
1 rund eller rektangulär smördeg
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
2 kvistar färsk rosmarin, finhackade blad
100 g färska hallon att toppa med
Getfärskost:
1 burk färskost havre
30 g mjuk getost
flytande honung
LÄS OCKSÅ: Matig green bowl med quinoa, rödbeta, grönkål och fetaost
Gör så här
Sätt ugnen på 215 grader, varmluft, med en ugnsplåt i.
Skala rödbetorna och skiva dem tunt med mandolin. Lägg ut skivorna omlott på smördegen, men lämna en ren kant på 1 cm runt om.
Vispa smör, socker och rosmarin tills det har blivit ljust och pösigt.
Spritsa ut blandningen på rödbetorna och stryk ut det tunt med en varm palett/ stekspade över hela ytan, även kanten.
Grädda i 10–13 minuter, eller tills kanten har fått fin färg.
Vispa ihop färskost havre och smulad getost och söta lätt med honung.
Toppa den varma pizzan med hallon och några rosmarinblad och servera med getfärskosten.
LÄS OCKSÅ: Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan
Av Carolina Eriksson