Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.
De nya studierna har visat en positiv effekt på hur hjärtat reglerar rytmen enligt forskarna. Enligt Christina Isaxon, doktorand i Ergonomi och aerosolteknologi har man inte hittat något som tyder på att rena och lugnt brinnande stearinljus skulle vara skadligt för hälsan, tvärtom.
Ökar variationen i hjärtfrekvensen
Christina Isaxon har funnit att variationen i en människas hjärtfrekvens ökar när man andas in stearinrök, även vid partikelhalter som är normala i vanlig hemmiljö. Variation i hjärtfrekvens tyder på ett väl fungerande hjärta och nervsystem. Om variationen minskar är det troligt att kroppen blivit utsatt för något den i längden inte mår så bra av.
LÄS OCKSÅ: Anslag till forskning om rödbetans gynnsamma hälsoeffekter
Påverkar troligen kalium-natriumbalansen
Orsaken till hjärtats reaktion vet forskarna inte riktigt, men en gissning är att det är natrium- och kaliumsalterna i röken som ligger bakom effekten. Ett ljus utan fladdrande låga avger mest saltpartiklar och mycket lite sot, ju mer lågan fladdrar desto högre blir sothalten.
Positiv effekt på autonoma nervsystemet
Inger Hagerman är överläkare och forskare inom kardiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hon medverkar i forskningen om stearinljusrök och berättar att hjärtats rytmreglering behöver en god balans av natrium- och kaliumsalter. Har man för mycket eller för lite av dessa salter kan man drabbas av hjärtrytmrubbningar.
Därför är det enligt Inger Hagerman.extra intressant att de har sett en positiv effekt på den del av autonoma nervsystemet som är kopplat till bättre hjärthälsa.
LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan förebygga hjärt-kärlsjukdom
Ville se hur röken påverkar oss
Syftet med studien har varit att undersöka hur partiklarna påverkar oss långt innan vi själva känner av en reaktion. Variationen i hjärtfrekvens var en av dessa biologiska effekter som studerades.
Många partiklar i hemmiljön
Christina Isaxon har också studerat partiklar i hemmet och visat att väldigt mycket av det vi gör när vi är hemma alstrar partiklar och påverkar vår inomhusluft. Partikelhalterna i hela hemmet ökar markant när vi exempelvis steker mat, använder brödrosten, mikrovågsugnen eller eldar stearinljus. Eftersom vi tillbringar mer än 85 procent tiden inomhus, och 65 procent av den tiden i våra hem, är luften där extra intressant att undersöka.
LÄS OCKSÅ: Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar
Tittar vidare på partiklarnas hälsoeffekter
De aktiviteter vi utför i hemmet skapar allra flest partiklar och ofta innehåller inomhusluften betydligt fler partiklar än luften utomhus. Och än så länge vet vi inte riktigt hur dessa påverkar oss. Christina Isaxon, kommer i sin framtida forskning titta vidare både på vilka egenskaper hos stearinljuspartiklar som skulle kunna förklara den positiva effekten hos hjärt- och kärlsystemet, och på vilka hälsoeffekter andra inomhuspartiklar kan ha.
Av redaktionen
Källa: Lunds universitet
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!