Några extrakilon kan innebära hälsoproblem för din fyrbente vän. Men det kan vara svårt för dig som matte eller husse att själv avgöra om din hund eller katt är överviktig. Här är veterinärens knep för att ta reda på det – och tre hälsosamma råd!
Precis som för oss människor är den vanligaste anledningen till att hundar och katter blir överviktiga att de gör av med för lite energi i förhållande till vad de äter.
Men visste du att ett extrakilo på en katt kan motsvara hela sexton extrakilon på en människa? Extrakilon som innebär en hälsofara för ditt husdjur. Men hur avgör man då om ens hund eller katt är normalbyggd eller har extrakilon?
LÄS OCKSÅ: Veterinären: Färskfoder skadligt för kattungar
Titta och känn på revbenen
För ja, det kan vara svårt att avgöra som lekman, men då kan du ta hjälp av de knep som veterinärerna använder sig av själva. Titta på revbenen, midjan och buken, tipsar veterinär Karin Eliasson på Royal Canin.
Så här undersöker du ditt husdjur:
- Midjan. Din hund eller katt är i god form om den har en midja som går att se ovanifrån.
- Buken. Den bör smita åt upp mot ljumsken när du tittar från sidan.
- Revbenen. Det finns ett trick som går ut på att jämföra hur husdjurets med dina egna händer. När du känner på din hunds eller katts revben och de känns som dina egna knogar när handen är knuten, då är den troligen för smal. Om revbenen i stället känns som ovansidan på din hand, är det ett tecken på bra kroppshull och god vikt. Men om revbenen däremot känns gömda bakom mycket vävnad, som i din handflata, signalerar det att din hund eller katt kan vara överviktig.
Tänk på! Att du behöver använda både synen och känna med händerna längs med midjan och buklinjen för att kunna bedöma hullet, vilket är extra viktigt om din hund eller katt är långhårig.
LÄS OCKSÅ: Kan hundar äta bananer och annan frukt?
Av Carolina Eriksson
3 hälsosamma tips till din fyrbente vän!
Tipsen kommer från veterinär Karin Eriksson.