Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två grå kattungar äter ur en röd matskål

Veterinären: Färskfoder skadligt för kattungar

På senare år har det blivit vanligare att ge katter färskfoder som vanligtvis består av rått kött, som inte tillagas eller värmebehandlas innan det serveras husdjuret. Men det är inte det bästa valet för kattungar, särskilt inte under sommarens rötmånad.

Under sommaren är det många svenskar som har skaffat katt, som bidrar med både glädje, må bra-hormoner och kel, inte minst i svåra tider som dessa.  Men det finns en hel del att tänka på som nybliven kattägare, inte minst när det gäller maten.

Ny rå trend
Trenden att ge såväl katter som hunder färskfoder har blomstrat de senaste åren. Men denna ”diet” med rått kött som inte tillagas eller värmebehandlas innan det ges till husdjuren, vill veterinären Dag Wilhelmsen dock varna för, särskilt under sommarens varma månader.

 

LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier

– Som kattägare behöver du vara medveten att om kattmaten inte värms upp, då försvinner inte heller bakterierna i maten. Särskilt nu när det är rötmånad kan detta vara direkt farligt för kattungen då den inte ännu har ett utvecklat immunförsvar, säger Dag Wilhelmsen i ett pressmeddelande från Royal Canin.

Anpassat foder behövs
Att ge färskfoder innebär också en risk i att kattungen inte växer som den ska, menar han. Så vad ska kattungen äta? Under de första månaderna i livet växer katten mycket och behöver mer energi och protein än en vuxen katt. Därför ska den äta anpassat kattungefoder.

– Om katter bara äter kött uppstår en felbalans med kalcium och fosfor i kroppen. För att inte riskera att benstrukturen blir försvagad rekommenderas istället ett foder anpassat för kattungar, säger Dag Wilhelmsen.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Veterinärens 5 kostråd till dig som skaffat kattunge:

1. Undvik färskfoder

Det finns alltid en viss smittrisk med färskfoder av rått kött, då det är mycket bakterier i det. Äter kattungen bara kött uppstår dessutom en felbalans av att katten får i sig mer fosfor än vad den behöver. För att inte riskera att benstrukturen blir försvagad rekommenderas istället ett foder anpassat för kattungar. En diet med enbart färskfoder kan dessutom riskera påverka kattungens tillväxt. En kattunge behöver rätt balans av proteiner, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att skelettet och kognitiva funktioner i hjärnan ska utvecklas rätt.

2. Ge foder anpassat för just kattungar

Har du köpt din kattunge från en uppfödare eller ett katthem? Följ då deras råd och rekommendationer. Men om den köpts privat eller om du har hittat en katt och inte har fått någon rekommendation är det bättre att du vänder dig till en veterinär som kan göra en kontroll och ge rekommendationer för en bra start i livet.

 

3. Ändra inte kosten för snabbt
När du hämtar din kattunge ska du ta reda på vad, hur mycket och hur ofta den har ätit. Under den första veckan hemma är det bäst att ge samma foder som den fått hos uppfödaren. Kattungars mag- och tarmkanaler är inte färdigutvecklade jämfört med en vuxen katt.

4. Ge kattungefoder i ett år

Fram till ett års ålder ska kattungen äta ett anpassat foder, eftersom den behöver en
annan näringssammansättning än en vuxen katt. Efter sex månader ser katten vuxen ut, och ett vanligt misstag är därför att kattägare byter ut fodret för tidigt. Men det är viktigt att hålla ut och ge kattungefoder i ett år. Om katten kastreras ska den dock ha specialanpassat foder, och om veterinär ger annan rekommendation ska det följas.

5. Du behöver inte variera kosten

Kattens tarmar och magflora är anpassade efter att äta samma slags mat. Har du hittat rätt foder med rätt näring och konsistens, så håll dig till det för kattens hälsa och mages skull. Intressant är att det för katten inte är viktigast med smaken, det är snarare doft och konsistens som har betydelse.

Källa: Dag Wilhelmsen/Royal Canin

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.