Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två grå kattungar äter ur en röd matskål

Veterinären: Färskfoder skadligt för kattungar

På senare år har det blivit vanligare att ge katter färskfoder som vanligtvis består av rått kött, som inte tillagas eller värmebehandlas innan det serveras husdjuret. Men det är inte det bästa valet för kattungar, särskilt inte under sommarens rötmånad.

Under sommaren är det många svenskar som har skaffat katt, som bidrar med både glädje, må bra-hormoner och kel, inte minst i svåra tider som dessa.  Men det finns en hel del att tänka på som nybliven kattägare, inte minst när det gäller maten.

Ny rå trend
Trenden att ge såväl katter som hunder färskfoder har blomstrat de senaste åren. Men denna ”diet” med rått kött som inte tillagas eller värmebehandlas innan det ges till husdjuren, vill veterinären Dag Wilhelmsen dock varna för, särskilt under sommarens varma månader.

 

LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier

– Som kattägare behöver du vara medveten att om kattmaten inte värms upp, då försvinner inte heller bakterierna i maten. Särskilt nu när det är rötmånad kan detta vara direkt farligt för kattungen då den inte ännu har ett utvecklat immunförsvar, säger Dag Wilhelmsen i ett pressmeddelande från Royal Canin.

Anpassat foder behövs
Att ge färskfoder innebär också en risk i att kattungen inte växer som den ska, menar han. Så vad ska kattungen äta? Under de första månaderna i livet växer katten mycket och behöver mer energi och protein än en vuxen katt. Därför ska den äta anpassat kattungefoder.

– Om katter bara äter kött uppstår en felbalans med kalcium och fosfor i kroppen. För att inte riskera att benstrukturen blir försvagad rekommenderas istället ett foder anpassat för kattungar, säger Dag Wilhelmsen.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Veterinärens 5 kostråd till dig som skaffat kattunge:

1. Undvik färskfoder

Det finns alltid en viss smittrisk med färskfoder av rått kött, då det är mycket bakterier i det. Äter kattungen bara kött uppstår dessutom en felbalans av att katten får i sig mer fosfor än vad den behöver. För att inte riskera att benstrukturen blir försvagad rekommenderas istället ett foder anpassat för kattungar. En diet med enbart färskfoder kan dessutom riskera påverka kattungens tillväxt. En kattunge behöver rätt balans av proteiner, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att skelettet och kognitiva funktioner i hjärnan ska utvecklas rätt.

2. Ge foder anpassat för just kattungar

Har du köpt din kattunge från en uppfödare eller ett katthem? Följ då deras råd och rekommendationer. Men om den köpts privat eller om du har hittat en katt och inte har fått någon rekommendation är det bättre att du vänder dig till en veterinär som kan göra en kontroll och ge rekommendationer för en bra start i livet.

 

3. Ändra inte kosten för snabbt
När du hämtar din kattunge ska du ta reda på vad, hur mycket och hur ofta den har ätit. Under den första veckan hemma är det bäst att ge samma foder som den fått hos uppfödaren. Kattungars mag- och tarmkanaler är inte färdigutvecklade jämfört med en vuxen katt.

4. Ge kattungefoder i ett år

Fram till ett års ålder ska kattungen äta ett anpassat foder, eftersom den behöver en
annan näringssammansättning än en vuxen katt. Efter sex månader ser katten vuxen ut, och ett vanligt misstag är därför att kattägare byter ut fodret för tidigt. Men det är viktigt att hålla ut och ge kattungefoder i ett år. Om katten kastreras ska den dock ha specialanpassat foder, och om veterinär ger annan rekommendation ska det följas.

5. Du behöver inte variera kosten

Kattens tarmar och magflora är anpassade efter att äta samma slags mat. Har du hittat rätt foder med rätt näring och konsistens, så håll dig till det för kattens hälsa och mages skull. Intressant är att det för katten inte är viktigast med smaken, det är snarare doft och konsistens som har betydelse.

Källa: Dag Wilhelmsen/Royal Canin

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!