Porträtt på Sofie

Foto: Fotograf Erik Doverholm

“Så blev jag fri från ADHD”

Vad är ADHD?

ADHD betyder Attention Deficit Hyperactivity Disorder, som på svenska översätts med uppmärksamhetsstörning med överaktivitet. Man räknar med att 2–5 procent av alla barn i skolåldern har ADHD. Mer än hälften av dem som har fått diagnosen ADHD som barn har ännu i vuxen ålder så pass allvarliga symtom och funktionsnedsättningar att de uppfyller kriterierna för diagnosen.

Symptom
Vanliga symptom är impulsivitet, svårigheter att koncentrera sig i skolan och på arbetet samt problem med att sitta stilla under längre stunder.

Studier
Flertal studier visar att omega-3-fettsyrorna EPA och DHA har positiv inverkan på koncentrationsstörningar och är ett bra alternativ till medicinering med läkemedel. För bästa effekt bör de ges i terapeutiska doser och gärna tillsammans med kostförändringar och mineralbalansering.

Förbättringar har även setts om man utesluter:
Socker
Vete- och mjölkprodukter.
Smakförstärkare (E620-625)
Azofärgämnen (E102, E110, E122, E124, E129, E104, E211)
Sötningsmedlen aspartam, sackarin, cyklaminsyra och sukralos (E951, E952, E954, E955)

Sofie fick diagnosen ADHD och atypisk autism vid nio års ålder. Hon medicinerades med läkemedel som gav hemska och bestående biverkningar utan att fungera. Idag är hon 20 år, fri från både mediciner och diagnoser och mår mycket bättre, allt tack vare omega-3-tillskottet MorEPA.

Sofie Isaksson går det tredje året på gymnasiet, till sommaren kommer hon att vara en av de lyckliga studenter som tar den efterlängtade examen. Egentligen skulle hon ha tagit examen redan förra sommaren, men en av de mediciner hon tidigare åt för sin ADHD gav henne allvarliga rygg- och nackproblem och hon missade därför mycket skoltid och hamnade ett läsår efter sina jämnåriga kamrater.

Fick diagnos ADHD och atypisk autism
Sofie går fortfarande till sjukgymnasten regelbundet för sina bekymmer med ryggen och nacken,  som dock blivit betydligt bättre sedan hon avslutade medicineringen. Trots det är hon en glad och positiv tjej som kämpar på utan att klaga. Tillvaron har också blivit betydligt ljusare de senaste åren, mycket tack vare den fiskolja hon äter varje dag.
– När jag var nio år fick jag diagnosen ADHD och atypisk autism och fick börja äta mediciner mot det. Det var runt 12-15 tabletter per dag som skulle ner och kanske finns det folk som blir hjälpta av medicinerna, men jag kunde inte alls koncentrera mig bättre av dem, berättar Sofie.

Mycket biverkningar av medicinen
Medicinerna gav Sofie väldigt mycket biverkningar utöver rygg- och nackproblemen. Hon kände sig ständigt trött och orkeslös. Hjärtklappningar, yrsel och kallsvettningar kom och gick. Att fiskolja kan hjälpa till att lindra ADHD-symptom är numera allmänt känt, och Sofie som annars inte är någon fiskälskare, har ätit det som ett dagligt tillskott sedan högstadiet. Både hon själv och hennes lärare har märkt stor skillnad, hennes tillvaro har blivit mycket lättare sedan hon började med omega-3-tillskott. Sedan 17 års ålder har hon valt att äta fiskoljan MorEPA.
– Jag kommer ihåg att jag började med fiskolja för första gången innan sommarlovet och sen när jag kom tillbaka sa mina lärare ”Oj Sofie, vad har hänt? Vad självgående du har blivit!”. Jag märkte det själv också. Det var som om jag hade blivit smartare, säger Sofie och skrattar.

 

Lättare att koncentrera sig
Hon fick lättare att koncentrera sig och kunde sitta längre stunder och fokusera på en och samma uppgift. Skolgången fungerade mycket bättre.
– Jätteroligt! Och så kände jag mig lite piggare också.

Slutade med medicinen
Sofies omega-3-tillskott MorEPA innehåller en hög koncentration av ECO-certifierad fiskolja från djuphavsfisk. Hon tar en kapsel om dagen, vilket också är vad som rekommenderas. Mer behövs inte.
– Jag fortsatte äta mina mediciner parallellt med fiskoljan och biverkningarna hängde ju kvar så till slut fick jag bara nog. Jag sa till min mamma: ”Nej, nu slutar jag med de där pillren!” och så gjorde jag det. Jag bara bestämde mig för att nu skulle jag klara det här ändå.
Utan medicinerna började Sofie snabbt må betydligt bättre både fysiskt och psykiskt. Hon kallar det själv för ”En ny början på livet”.
– Jättestor skillnad blev det! Jag fick inga hjärtklappningar längre, jag orkade gå till bussen utan att bli andfådd, jag kunde springa lite snabbt igen och fick en helt annan energi i vardagen. Det var så skönt att må bra igen!

Läkarna var positiva
När Sofie berättade för sina läkare att hon slutat medicinera, tyckte de att det var positivt att hon mådde så mycket bättre, men välkomnade henne att höra av sig om hon skulle vilja börja ta tabletterna igen.
– Men det ville jag ju inte göra i och med att jag mådde bättre än någonsin. Det är så skönt att det finns en annan lösning än att stoppa i sig en massa kemikalier.
Sofie är idag 20 år gammal och har nu varit fri från medicinering i tre år. För ett år sedan blev hon även av med diagnoserna ADHD och atypisk autism vilket är fantastiskt. Sin fiskolja vill hon dock inte vara utan, den äter hon gladeligen då den bara gör henne gott.

Av Johanna Gustafsson


Vad är ADHD?

ADHD betyder Attention Deficit Hyperactivity Disorder, som på svenska översätts med uppmärksamhetsstörning med överaktivitet. Man räknar med att 2–5 procent av alla barn i skolåldern har ADHD. Mer än hälften av dem som har fått diagnosen ADHD som barn har ännu i vuxen ålder så pass allvarliga symtom och funktionsnedsättningar att de uppfyller kriterierna för diagnosen.

Symptom
Vanliga symptom är impulsivitet, svårigheter att koncentrera sig i skolan och på arbetet samt problem med att sitta stilla under längre stunder.

Studier
Flertal studier visar att omega-3-fettsyrorna EPA och DHA har positiv inverkan på koncentrationsstörningar och är ett bra alternativ till medicinering med läkemedel. För bästa effekt bör de ges i terapeutiska doser och gärna tillsammans med kostförändringar och mineralbalansering.

Förbättringar har även setts om man utesluter:
Socker
Vete- och mjölkprodukter.
Smakförstärkare (E620-625)
Azofärgämnen (E102, E110, E122, E124, E129, E104, E211)
Sötningsmedlen aspartam, sackarin, cyklaminsyra och sukralos (E951, E952, E954, E955)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

 

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.