Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bebis som sover under vit filt

Så får du ditt barn att somna själv

Evighetslånga nattningsprocesser, missnöjda barn och utmattade föräldrar.
Men det går att få ditt barn att somna helt själv och dessutom sova lugnt och skönt hela natten – redan från sex månaders ålder.

För en del småbarnsföräldrar kan ett nöjt barn som somnar själv – och sover hela natten kännas som en ouppnåelig hägring.
Men sömncoachen Hanna Bergenkull, aktuell med barnboken ”Visst kan Lillis räv sova”, menar att det inte alls är en omöjlighet.
Nyckelorden stavas kontroll, trygghet och acceptans. Kurera ställde några frågor hur man går tillväga.

LÄS OCKSÅ: Samband mellan barns sömnkvalitet och omega-3

Vid vilken ålder kan man börja träna sitt barn att somna själv?
– Sömnträning tar cirka två veckor och kan påbörjas när barnet äter fast mat på dagen, tidigast från fem månaders ålder. När man sömntränar tar man bort all mat på natten och då är det viktigt att barnet får i sig hela sitt dagsbehov av mat på dagen. Man

 

Sömncoachen Hanna Bergenkull

Sömncoachen Hanna Bergenkull Foto: Sara Ilestam

kan arbeta med sömnen redan från tre månaders ålder, men då gör man det över längre tid och fortsätter med bröstmjölk eller ersättning på natten.

Kan alla barn somna själva?
– Ja. En del barn kan det redan i tidig ålder och andra kan lära sig, med stöd från föräldern, att somna på egen hand. När jag arbetar med sömn som inte fungerar så är det framför allt kontroll och trygghet jag fokuserar på. För de äldre barnen, från cirka tio månaders ålder, är det också acceptans, eftersom hur vi bemöter barnets egna vilja påverkar sömnen i stor utsträckning från den åldern.  

Har det någon betydelse om man låter barnet sova i egen säng eller i föräldrarnas säng?
– Om man upplever att dålig sömn påverkar familjen negativt på olika sätt är mitt råd att barnet sover i eget rum och egen säng eftersom medvetenheten om omgivningen är stor från sex månaders ålder. Det innebär att när man sover i samma rum så väcks barnets nyfikenhet när föräldern går på toa, vänder sig i sängen eller kanske snarkar. Barnets hjärna aktiveras då och möjligheten att somna om försvåras.

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Vilka är de vanligaste missarna föräldrarna gör?
–  Jag vill egentligen inte prata så mycket om misstag för det finns inga rätt eller fel - det viktigaste är att familjen är nöjd eller i alla fall okej med sin situation. Men en vanlig sak som kan göra det svårt för barnet att somna om när det vaknar på natten är när föräldrar sitter hos barnet till dess att hen somnar för att sedan lämna rummet. Många barn blir oroliga och behöver ta reda på vart föräldern tagit vägen när det vaknar på natten. För att undvika detta är det viktigt att göra barnet medveten om att man lämnar rummet. Säga godnatt och ge barnet kontroll. Ur kontrollen ökar trygghetskänslan.

 

Hur ser du på olika sömnmetoder – exempelvis femminutersmetoden?
– Generellt kan man säga att de flesta metoder har bra och kloka inslag. Nackdelen med just femminutersmetoden är att man inte gör någon skillnad i hur man bemöter i barnets olika sinnesstämningar.
För mig är det viktigt att lära sig lyssna på vilken känsla barnet befinner sig i just nu, i en specifik stund, och bemöter barnet på olika sätt.
En grundregel som jag arbetar efter är att alltid trösta barnet när det är ledset men avvakta eller distrahera ett missnöjt barn och se vilken riktning känslan utvecklas.
En annan grundregel är att alltid vänta in ett ordentligt argt eller rasande barn, även om det känns jobbigt, eftersom barn på samma sätt som vi vuxna inte vill tröstas när vi är ordentligt arga. Lyssna på barnet och när ilskan minskar, om än bara lite grann, erbjud kroppskontakt men kom ihåg att ge barnet utrymme och mer tid om ilskan flammar upp igen. Här är det viktigt att vara lyhörd så att du kan erbjuda närhet vid rätt tidpunkt.

LÄS OCKSÅ: WHO: Max en timmes skärmtid för barn under 5 – ingen för barn under 2

Såhär får du ditt barn att somna själv

  1. Svalt rum
  2. Tunn pyjamas (eller en kortärmad pyjamas på sommaren)
  3. Tunn bomullsfilt (eller ingen filt alls på sommaren)
  4. Ordentligt mörklagt sovrum där barnet ska sova (0-2 års ålder)
  5. Återkommande rutiner med tvätta sig, äta något innan läggning, borsta tänder, läsa en bok eller sjunga några sånger - gör på liknade sätt varje kväll så förbereds barnet mentalt för att gå och lägga sig.
  6.  Inför insomningsrutin där barnet somnar utan föräldern inne i rummet. Detta kan man mjukt och försiktigt börja med runt tre månaders ålder.
  7. Inledningsvis när du ändrar på insomningsrutinen, är det viktigt att vara generös med att hjälpa barnet närma sig sömnen med till exempel massage och/eller buffa barnet rytmiskt. Hjälp barnet att varva ner och slappna av. När barnet är lugn - men innan hen sover - lämna rummet.
  8. Gör ditt barn medveten om att du lämnar rummet - använd din röst och tala mjukt om att du går. Till en början kommer detta störa ditt barn som är på väg in i sömnen men så småningom kommer din röst skapa en ”bro” mellan dig och ditt barn där du ger barnet kontroll på att du går och vart då tar vägen.
  9.  Påminn barnet om att du finns kvar utanför rummet - använd din röst och säg till exempel: ”sov så gott min lilla vän - vi syns på morgonen!”
  10. De första dygnen när du arbetar med att införa den nya insomningsrutinen behöver du gå tillbaka in till ditt barn när hen blir ledsen eller missnöjd och upprepa allt till dess att barnet somnar - med dig utanför rummet - i full övertygelse om att du finns alltid finns kvar.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.