Annons
Annons

Så fick Helena hjälp för sin hypotyreos

Helena Stjelke var otroligt trött och bitvis ganska nedstämd. När diagnosen kom blev det en lättnad och en förklaring, men Levaxin som hon fick mot underfunktion i sköldkörteln hjälpte inte. Hösten 2020 bytte hon läkare, och fick ny medicin. Tillsammans med en kostomläggning vände det förloppet och idag mår Helena mycket bättre.

Inger Palm

2 februari, 2022
Så fick Helena hjälp för sin hypotyreos
Dela inlägget

Helena Stjelke var otroligt trött och bitvis ganska nedstämd. När diagnosen kom blev det en lättnad och en förklaring, men Levaxin som hon fick mot underfunktion i sköldkörteln hjälpte inte. Hösten 2020 bytte hon läkare, och fick ny medicin. Tillsammans med en kostomläggning vände det förloppet och idag mår Helena mycket bättre.

Flera av kvinnorna i Helena Stjelkes släkt har diagnostiserats med hypotyreos. Hennes mamma, moster, mormor och en av hennes kusiner har sköldskörtelrubbning. Att Helenas symtom – trötthet, nedstämdhet, hjärndimma och viktuppgång – var underfunktion i sköldkörteln kom därför inte som någon överraskning.

– Symtomen kom smygande, och eftersom jag kom in i klimakteriet samtidigt visste jag inte vilka symtom som hörde till vad. Det som var mest märkbart var att jag blev så enormt trött. Min viktuppgång var långsam, och jag ökade ungefär fyra kilo varje år, men det blev totalt 16 kilo, och det är mycket eftersom jag bara är 167 centimeter lång. Det var ju inte alls logiskt eftersom jag tappade aptiten i omgångar, säger Helena Stjelke.

LÄS OCKSÅ: Så läkte Tina sina sköldkörtelproblem själv – genom AIP-kost

Kände igen symtomen

När Helena berättade om sina symtom för sin mamma var hon ganska säker på att hon fått hypotyreos. Det fick Helena Stjelke att boka tid för en läkarundersökning som bekräftade misstankarna och Helena fick den sköldkörtelmedicin som skrivs ut till majoriteten av svenska kvinnor med hypotyreos; Levaxin.

– Medicinen fungerade aldrig på mig. Först fick jag för liten dos och kände mig inte alls bättre. Jag skickades runt till olika läkare under flera år, och när en ny läkare skruvade upp dosen rejält så blev jag i och för sig piggare men det resulterade i hjärtklappning, vilket kändes som om jag hade fjärilar i bröstet hela tiden. När jag sedan var tillbaka på en lägre dos kom tröttheten tillbaka.

På hösten 2020 blev Helena rekommenderad att gå till endokrinologen Cecilia Tibell, och tack vare henne fick hon äntligen den hjälp hon behövde.

– Cecilia Tibell jobbar ju på ett annat sätt, med specialinriktade mediciner. Efter att mina provsvar kommit fick jag två sköldkörtelmediciner – Euthyrox och Cytomel. Ganska snart började jag må bättre. Cecilia Tibell skickade mig också till sin kollega, Fredrik Ölander (Kureras expert, reds anm.), som är näringsmedicinare och han gjorde upp en långsiktig kostplan för mig, berättar Helena.

LÄS OCKSÅ: Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom

Periodisk fasta

Dieten gick ut på att gå över till en Paleo-kost. Dessutom skulle Helena hoppa över frukosten och äta lunch och middag inom ett ätfönster på åtta timmar. Däremellan skulle hon helt avstå från mat. Helena fick också lägga in den så kallade 5:2-dieten en dag i veckan. På så sätt gick hon ganska snabbt ner i vikt och har nu hamnat på en vikt hon mår bra av.

– Tidigare kändes det som om jag alltid var småförkyld, jag var hängig och trött. Jag tränar några gånger i veckan, och många gånger fick jag tvinga mig själv att gå till gymet och ställa mig på crosstrainern.

Men nu är orken tillbaka och hjärndimman som gjorde att Helena hade svårt att koncentrera sig är också helt borta.

– Att jag var så seg i huvudet, det var nog en av de jobbigaste symtomen. I vanliga fall brukar jag vara kvicktänkt.

Av Fredrik Ölander fick Helena även rekommendationer om några tillskott som skulle bidra till att stabilisera hennes hälsa. Bland annat tar hon B-vitamin i flytande form, C-vitamin, pycnogenol, Q10, Mor Epa move, som bland annat innehåller omega-3, och maca-ampuller, som är rika på vitaminer och mineraler samt ett tillskott som tillför serotonin.

LÄS OCKSÅ: 17 tecken på underfunktion i sköldkörteln

Yoga och gym

Efter tre månader med nya mediciner och nya kostvanor kände Helena att orken och livsglädjen kom tillbaka.

– Levaxinet fungerade aldrig, men det gjorde den nya kombinationen av sköldkörtelmedicin. Var tredje månad går jag på kontroll och får förnyad dos. Hjärtklappningen är helt borta, och det är jätteskönt, säger Helena.

Att sköta träningen är heller inte några problem. Helena yogar en gång i veckan och går på crosstrainern två till tre gånger. Hon jobbar i sin makes företag, och kan styra mycket av arbetsdagen själv. Tidigare jobbade hon som kriminalutredare på polismyndigheten och utredde brott mot kvinnor och barn. Där var hon även fackligt aktiv.

Det var ett jobb som innebar mycket stress och press. Vid ett tillfälle sjukskrevs hon för utbrändhet under några månader.

– Jag vet att långvarig stress kan bidra till att man får en sköldkörtelsjukdom, men jag tror inte att min hypotyreos kan kopplas till det eftersom detta hände för 20 år sedan.

– Att komma tillbaka till en bra normalvikt gick väldigt bra. Jag är ingen sockerråtta, så det har aldrig varit några problem. Däremot upptäckte jag att det var bra att min mage fick vila från mat under 16 timmar varje dygn. Jag har fortsatt att hoppa över frukosten, för det fungerar väldigt bra för mig. Däremot så unnar jag mig alltid ett glas vin eller två under helgen.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Helena Stjelke

Ålder: 55 år.
Bor: I villa i Huddinge.
Familj: Maken Jonas, tre egna barn, två bonusbarnbarn och tre barnbarn.
Gör: Försäkringsassistent.
Så mår jag bra: En kombination av träning och avslappning. Tycker om att sitta en stund i aromabastun efter avslutad träning. Promenerar varje morgon året om, tycker att det är skönt att väcka kroppen med frisk luft.

Hypotyreos

Sköldkörtelns hormoner tyroxin (T4)och trijodotyronin (T3) påverkar nästan alla kroppens funktioner, viktigast av dem är ämnesomsättningen. Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, innebär att sköldkörteln tillverkar för lite sköldkörtelhormoner. Kroppen går på lågvarv och ämnesomsättningen blir låg, vilket leder till viktuppgång och svårigheter att gå ner i vikt.

Annons
Annons