Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tina Haldorsson

Tina Haldorsson Foto: Kimmo Hakonen

Så läkte Tina sina sköldkörtelproblem själv – genom AIP-kost

Tina Haldorsson

Gör: Konstnär och kost- och hälsocoach som driver Colorfulhealth.se och aktuell med nya kokboken ”Läkande dundermat”
Bor: Göteborg
Familj: Man och tre vuxna barn
Ålder: 50 år
Så mår jag bra: Rätt mat i magen och en kropp som får sömn, meditation och rörelse

Tina Haldorsson sökte läkarhjälp på vårdcentralen under 17 års tid för trötthet, oro och övervikt – men det var när hon började äta enligt AIP, la till kosttillskott och ändrade sin livsstil som allt ändrades.

Kan förändrade kostval ge energi och lycka?
Svar ja, så var det för mig. Efter drygt 20 år med ohälsa såsom utbrändhet, oro, ångest, sömnproblem, inflammation, övervikt, hormonell obalans, PMS, sköldkörtelproblem och bröstcancer är jag idag som 50-åring piggare och starkare än på mycket länge. Jag bugar och tackar min kostförändring för det.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Under cirka 17 års tid besökte jag läkare på vårdcentralen med jämna mellanrum för trötthet och oro, varje gång fick jag samma svar: det är bara stress, alla provsvar är bra. Alla läkare var alltid eniga så det blev till slut även min sanning. För att må bättre gick jag i KBT-samtal, tränade yoga, skapade konst och mediterade. Allt för att bli fri från oro och trötthet. Jag upplever att jag blev lite piggare och starkare ibland men aldrig helt bra.

LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor

2016 bekostade jag ett eget blodprov som mätte 33 olika hälsomarkörer, det visade bland annat på underfunktion i sköldkörteln, vilket jag idag förstår att jag haft i många, många år. Jag började söka information på Internet och läsa böcker, insåg att jag var tvungen att äta medicin eller ändra min kost och livsstil. Där började min hälsoresa. En ingrediens till bättre hälsa förstod jag var kostomläggning. Kosten jag åt då var mest vegetarisk med grönsaker, rotfrukter, bönor, nötter, säd, mjölkprodukter som smör och ost med inslag av fisk och skaldjur. Jag åt en kost med för mycket snabba kolhydrater, vilket gav mig blodsockersvängningar, humörsvängningar och övervikt. Jag började genom att ta bort de snabba kolhydraterna ur min kost såsom socker, bröd, potatis, ris och pasta. Började äta kött som jag inte ätit på 16 år och gick över till att äta enligt paleo och lågkolhydratkost, då blev min kropp lugnare och gladare, humörkurvan gick uppåt och viktkurvan pekade nedåt. Tänk att ingen läkare någonsin frågade om min kosthållning, och att de inte förstår att maten påverkar hälsan är ofattbart.

 

LÄS OCKSÅ: Annika Sjöö: “Mina magproblem försvann med paleo”

Jag förstod då vad rätt näring till kroppen betyder. Jag blev nyfiken och ville lära mig mer, utbildade mig till kost- och hälsocoach. Hälsan blev väldigt mycket bättre men det var inte förrän jag tagit hjälp av en funktionsmedicinsk terapeut, tagit tester, sett över grundorsaken till ohälsa, ätit enligt det så kallade autoimmuna protokollet, AIP, vilket är en variant på paleokosten där du tar bort vanliga allergener och livsmedel som retar immunförsvaret, och bland annat behandlat obalanser i tarmfloran som jag återfick hälsan och mina sköldkörtelvärden normaliserats. Jag har inte haft någon autoimmun sjukdom men min kropp har haft inflammation, övervikt och hormonellobalans som PMS och hormonell bröstcancer.

LÄS OCKSÅ: Rätt kost och näring för sköldkörteln

AIP är en kost som ger näring, jämnare blodsocker, minskad inflammation samt boostar tarmhälsan. Du äter grönsaker, med några undantag, kött, fisk, fågel och naturliga fetter. När jag började äta enligt AIP, la till kosttillskott och ändrade min livsstil föll fler pusselbitar på plats i min kropp. Mitt psykiska och fysiska välbefinnande är bättre än på 20 år, sköldkörteln mår bättre och alla problem jag haft med oro är borta. Min hälsoresa fortsätter, idag äter jag en paleo- och lågkolhydratkost bestående av grönsaker, kött, fisk, fågel och naturliga fetter. Kost påverkar hälsan stort.
Det är fantastiskt att återfå god hälsa nu när jag är 50 år. Jag funderar ibland på hur mitt liv kunde sett ut om jag ändrat min kost och livsstil när jag var 25 år, kan se att inflammation i kroppen började då. Jag är väldigt glad att jag gjort det nu i alla fall. Min kropp älskar att äta enligt AIP, så jag har fotat och skrivit recept på maten jag ätit - det blev en AIP-kokbok, ”Läkande dundermat”

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem
God hälsa handlar så klart om en helhet och vad som är nyckeln till hälsa är väldigt individuellt, men för mig har det handlat mest om kosten. Men att äta processad mat med mycket snabba kolhydrater mår ingen kropp bra utav, så välj ren naturlig mat utan lång innehållsförteckning. Har du problem med din hälsa inventera och se över all områden såsom kost, träning, avslappning och sömnen. Lär dig mer om vad just din kropp behöver, läs på och utbilda dig, undersök vad är bra för just dig.

Av Tina Haldorsson, kost- och hälsocoach

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Tina Haldorsson

Gör: Konstnär och kost- och hälsocoach som driver Colorfulhealth.se och aktuell med nya kokboken ”Läkande dundermat”
Bor: Göteborg
Familj: Man och tre vuxna barn
Ålder: 50 år
Så mår jag bra: Rätt mat i magen och en kropp som får sömn, meditation och rörelse

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?