Annons
Annons

Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Sexlusten går i vågor genom livet. Men stämmer det att sexlusten alltid sviktar med åldern och hur påverkar hormoner vår lust? Vi frågade experten Zarah Öberg.

Redaktionen

23 november, 2019
Så förändras sexlusten mellan 30 till 50
Dela inlägget

Sexlusten går i vågor genom livet. Men stämmer det att sexlusten alltid sviktar med åldern och hur påverkar hormoner vår lust? Vi frågade experten Zarah Öberg.

Vår sexlust varierar genom livet – något som beror på en rad olika faktorer.
Bland annat våra hormoner.

LÄS OCKSÅ: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Bra balans på östrogen och progesteron

Kureras näringsexpert Zarah Öberg träffar många människor med vikande sexlust i sitt arbete som näringsterapeut och naturläkare, och berättar att en 30-åring ofta har bra balans på östrogen och progesteron eftersom den egna produktionen fortfarande är väldigt hög.

– En 30-åring har fortfarande egen produktion på könshormoner, såsom progesteron och DHEA, som sedan utvecklas vidare till östrogen och testosteron, samt även till kortisol och stresshormon. När den egna produktionen ligger bra så är det lättare att upprätthålla bra värden, vilket i sin tur innebär ökad sexlust, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Sexlusten bör fortsätta på en jämn nivå

När produktionen av progesteron däremot sjunker i 35-årsåldern minskar också i regel sexlusten. En 40-årig kvinna kan ha ännu lägre nivåer, om hon inte har balanserat upp sina hormoner. Vid 50 har många kvinnor passerat menopaus, och då är hormonerna mycket lägre, vilket kan påverka sexlusten negativt.

Att lusten ofta minskar med åldern är något som till stor del beror på obalanser i hormonerna, menar Zarah Öberg.
– Om man istället hjälper kroppen genom en god hälsa och livsstil och inte stressar, då kortisolfrisättningen urlakar de andra hormonerna, kan hormonerna ligga fint och bra även väldigt sent i livet. Då bör också sexlusten fortsätta på en jämn nivå.

Men det är inte bara hormonerna som spelar en roll i hur vår sexlust varierar genom livet. Lusten påverkas av en rad faktorer som sömnbrist och framförallt – stress. Sexlusten kan också påverkas av sjukdom, nedstämdhet och medicinering av olika slag.

LÄS OCKSÅ:Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Svårt att tajma in varandras lust

Det är därför inte alltid helt enkelt att tajma in sin partners lust.
– Hjälp varandra genom att vara kärleksfulla och röra mycket vid varandra, trots att ni är mitt inne i småbarnsåren och är trötta, eller är stressade på jobbet. Det kan vara svårt att gå från att knappt ha någon närhet, till att helt plötsligt ha sex. Att vara nära och ta i varandra, ökar sexlusten generellt.

Och att lusten automatiskt skulle avta för att man har passerat 50 är en myt som Zarah Öberg vill krossa.
– Många äldre upplever istället ökad sexlust, för att de inte behöver tänka på preventivmedel och för att de är mer bekväma med hur de ser ut, säger hon.

Av Tina Harr

Annons
Annons