Annons

Så förebygger du ryggproblem!

Ryggen älskar att vara i rörelse. God rörlighet är både prestationshöjande och skadeförebyggande. Rörligheten gör att vi kan utnyttja våra musklers styrka till fullo och ökar chansen att vi belastar kroppen på rätt sätt. Generellt är barn rörligare än äldre och kvinnor rörligare än män. Vi föds också olika rörliga – vissa är stelare än andra. Malin Rickman, legitimerad naprapat, förklarar sambandet mellan stelhet och ryggproblem.

Redaktionen

4 juli, 2015
Så förebygger du ryggproblem!
Dela inlägget

Ryggen älskar att vara i rörelse. God rörlighet är både prestationshöjande och skadeförebyggande. Rörligheten gör att vi kan utnyttja våra musklers styrka till fullo och ökar chansen att vi belastar kroppen på rätt sätt. Generellt är barn rörligare än äldre och kvinnor rörligare än män.
Vi föds också olika rörliga – vissa är stelare än andra.

Är man stel av naturen, eller börjar bli äldre, är det extra viktigt att hålla sig rörlig och i rörelse. Vi blir nämligen stelare av att sitta still i allt för långa perioder.
Malin Rickman, legitimerad naprapat, förklarar sambandet mellan stelhet och ryggproblem.

Läs också: En bra hållning bevarar vår hälsa

Malin Rickman
Malin Rickman, naprapat.

Kan stelhet orsaka ryggskott?
– Stelhet kan ha ett samband med ryggskott. Jag tror däremot inte att stelheten är orsaken till värken. Stelheten och ryggvärken är snarare symptom på att de inre bålmusklerna är dåligt tränade. Svaga bålmuskler i kombination med att ha suttit felaktigt en längre tid utsätter ryggen för stora påfrestningar som mycket väl kan leda till ryggskott.

Är det dåligt för ryggen att sitta?
– Ryggen är som starkast när vi står upp. Att sitta är belastande för ländryggen, särskilt om vi sitter fel eller om vi sitter väldigt många timmar i sträck. Han man ett stillasittande arbete kan det därför vara bra att försöka varva sittandet med att stå upp och jobba. Ryggen mår som allra bäst när vi rör på oss.

Annons

Läs också: Sju vanliga frågor till naprapaten

Hur tränar man rörlighet för ryggen?
– Man kan givetvis träna sin rörlighet genom stretching och dynamisk rörlighetsträning. En rörlig vardag är också viktigt för att undvika att få ont eller bli ännu stelare. Lite rörelse är bättre än ingen alls!

Har du fler tips för att förebygga ryggproblem?
– All träning är bra mot ländryggsmärta. Fokusera också gärna extra på att träna core-muskulaturen, alltså mage och rygg.

Läs också: Nypon som smärtlindring upptäckt av bonde av en slump

Av Maja Sönnerbo

Annons

Annons
Fakta

Psst!

Sitter du mycket? Att stretcha sätesmuskeln kan vara ett riktigt bra trick för att minska stelhet och trötthet i rygg, rumpa och ben.

Annons