Bloggaren Agnes Gällhagen brinner både för att laga mat – och att plåta mat. Vilket gör hennes blogg till nästintill en porrsida för såväl matälskare som esteter.
Men att fota mat är känt för att vara allt annat än lätt. Så hur gör man egentligen för att lyckas?
Här är Agnes do’s and don’ts.
Kurera bad Agnes Gällhagen välja några av sina egna foton som hon gillar respektive inte gillar och – så pedagogiskt hon bara kan – förklara varför. Here she goes…
Lektion 1: Ljus och färg
Don’t!
På vilket sätt är den här bilden dålig?
– De olika elementen är för lika varandra och jag saknar kontraster mellan kalla och varma partier. Den gulgröna tonen får färgen i soppan att se närmast smutsig ut. Soppan är för mörk och garneringen har sjunkit ner. För att lyfta fram soppan hade antingen en helt vit eller en väldigt mörk, kall bakgrund behövts. En mer svårgreppbar brist med denna bild är att det är oklart vilken historia den berättar. Var äger detta rum? Vid vilket tillfälle passar soppan bäst att ätas? Tänk på att förmedla hela situationen för att få till en lyckad bild.
Do!
På vilket sätt (annat än det uppenbara) är det här en bra bild?
– Att jobba med komplementfärger – orange/blått, gult/lila, rött/grönt – är ett enkelt knep för att få till en bra bild. Här har jag lyft fram det varma i drycken genom det kalla i bakgrunden och ljuset. Grankvisten som söker sig mot betraktaren skapar ett djup i bilden. Konstrasterna har förstärkts i redigeringen, och den orangea drycken lyfts fram ytterligare genom att övriga element i bilden är så mörka att de knappt är urskiljbara. Ett annat hett tips är att låta huvudfärgen på maten ”speglas” i ytterligare ett element i bilden, i detta fall apelsinen. Berättelsen utgår från en värmande dryck som ska avnjutas inomhus efter en kylig vinteraktivitet, vilket förmedlas genom det kalla vargavinterljuset samt några exempel på dryckens innehåll – apelsin och kanel.
Lektion 2: Styling och bildkomposition
Don’t (till vänster)!
Varför gillar du inte den här bilden?
– Bildens element ligger platt mot bordsytan och jag saknar nivåskillnader. Mackan har alldeles för mycket topping och det oavsiktliga spillet av florsocker till höger är för framträdande.
Blickfånget är inte tillräckligt tydligt markerat och det syns att maten ställts fram på ett tomt bord endast för fotografering. Den svarta väggen ”stoppar upp” bilden och skapar en instängd känsla. Vikningen av servetten är varken organisk eller pedant.
Så vad borde du ha gjort?
– Jag hade behövt välja vad som ska vara i centrum: den ena tallriken med en sparsmakad och snygg garnering – i en närbild – eller hela frukostscenen och i så fall mer övertygande arrangerad, en bild tagen uppifrån eller längre ifrån.
Do (till höger)!
Varför gillar du den här bilden?
– Kompositionen i den här bilden utgår på ett ungefär från ”gyllene snittet”, det vill säga mest action sker kring skärningspunkten för den nedre tredjedelen av bilden medan resterande två tredjedelar lämnas i princip tomma för att skapa luftighet. Gyllene snittet som kompositionsmodell sägs vara det mest harmoniska för ögat att titta på. Nivåskillnanden mellan tornet av plättar och bordsduken är viktig. Symmetri skapas genom att bordsduken möter väggen i mitten av bilden.
Något mer?
– Ja, det översta bäret bryter horisontlinjen och öppnar upp bilden bra. Rekvisitan och bakgrunden går i liknande ljusa, sobra toner för att lyfta fram färgen i bären och plättarna. Tallrik och plättarna är i miniatyr – vilket för övrigt är ett hett tips! Och garneringen är omsorgsfullt placerad. Kombinationen florsocker och rinnet från agavesirapen skapar olika texturer i garneringen som ger både blänk och en torr, matt look. Den skymtande gaffeln balanserar upp bilden på den sida som saknar servett.
Hur startade ditt intresset för foto – och mat?
– Jag började blogga om mat och utforska matfoto efter att jag hoppat av konsthögskolan och behövde ett kreativt utlopp som gick i linje med mitt intresse för miljöfrågor och matpolitik. Fotografera hade jag gjort en del innan i samband med konstskoleutbildningar, och laga vegetarisk mat var jag så illa tvungen att lära mig när jag som 14 bestämde mig för att bli vegetarian eftersom det inte var så populärt hemma. Men det var först när jag upptäckte kombinationen mat och foto som fotograferandet verkligen blev kul! Matlagningen däremot har alltid funnits där som terapeutisk vardagsflykt.
Vilka fem ätbara saker har du alltid hemma?
– Havremjölk, lakrits, cashewnötter, äkta vaniljpulver och en massa frukt.
Vilken är din matfilosofi?
– Jag älskar att sätta bra, ekologiska råvaror i centrum utan att komplicera saker. På vintern, när många grönsaker är ur säsong, behöver det inte vara krångligare än att fräsa lite rå rödbeta ihop med svartkål och vitlök. Jag lagar sällan specifika ”rätter” utan utgår istället från de råvaror jag har hemma. Hälsoaspekten är viktig och jag mår bäst av växtbaserad mat lagad från grunden.
Vad har du för inspiration och favoritbloggar?
– Local milk, Green Kitchen Stories, Our Food Stories, Atilio, Flora Wiström, Evelinas Ekologiska, My Name is Yeh, What Should I Eat For Breakfast Today, Emily Dahl, The First Mess, Underbara Clara …och många fler.
Av Isabelle Hedander
Fakta
Namn: Agnes Gällhagen.
Ålder: 25 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, lillebror.
Sysselsättning: Matbloggare, frilansande matkreatör samt studerar Humanekologi.
Bakgrund: Pluggat konsthistoria, bildtolkning och fri konst. Började blogga om mat juni 2013 och startade Cashew Kitchen september 2014.
Upptagen med just nu: Med mitt examensarbete i Humanekologi.
Synlig i social media: Med matfotobloggen Cashew Kitchen.com, instagramkontot cashewkitchen.