Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna före och efter viktnedgång

Foto: Privat

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Mam Zuta

Ålder: 48 år.
Bor: Askim, Göteborg.
Familj: Make, fyra barn, två barnbarn och ett tredje på väg.
Gör: Jobbar tillsammans med maken i deras företag som säljer och designar studior för musiker.
Så mår jag bra: Att leva hälsosamt, träna och äta bra. Inspirera andra genom sitt instagramkonto: ironmam73. Att umgås med barn och barnbarn. Min filosofi är att allt är möjligt och ingenting är för sent.

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

Mam Zutas startade sitt instagramkonto i april och det växer i rask takt. Hon älskar att träna på gym och filmar sina sessioner för att inspirera andra.

Hennes förvandling från överviktig till supertränad kan inte kallas annat än makalös. Dessutom drabbades hon av livmoderscancer och genomgick en operation 2020, men hon kom snabbt tillbaka och har aldrig mått så bra som nu.

Mam och maken Baskim. Foto: Privat

Så började det

Mam Zuta har fyra barn och alla är flickor. De är 28, 27 och 16 och 13. För varje graviditet gick Mam upp i vikt. Kilon som inte gick tillbaka. Kombination av god mat, stillasittande och att sköta båda barn, hem och jobb gjorde att tid och motivation saknades för att göra något åt graviditetskilona. För lite drygt tre år sedan passerade Mam Zuta 100 kilo. Det var då hon bestämde sig för att nu fick det vara nog

– Jag hade ont i knäna och det smärtade i ryggen. När jag fick barnbarn och inte orkade leka med dem som jag ville, då kände jag att nu måste jag förändra mitt liv. Jag ville må bra, få länge och få möjligheten att njuta av dessa underbara barnbarn så länge det bara går, säger Mam Zuta.

 

Hon satte sig framför datorn och började läsa på om kost. De resulterade i att hon tog bort kolhydrater som potatis, pasta, ris och allt bröd samt godis och andra sötsaker. Och så började hon promenera. Efter ett år hade Mam Zuta gått ner 25 kilo och då var det dags för nästa förändring.

– Jag räknade inte kalorier och ersätta det jag uteslöt med grönsaker. Jag gjorde mycket grönsaksgratänger och det gör jag fortfarande. Under den här tiden hittade jag hur många fantastiska recept som helst på nätet som jag använde mig av. Tidigare var jag inte speciellt förtjust i grönsaker, men nu älskar jag dom, säger Mam Zuta och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hemma i vardagsrummet

I januari 2019 besökte Mam Zuta sina föräldrar, som bosatt sig i Thailand. Då kände hon att del flesta smärtorna i kroppen avtagit, och nu var det dags att börja röra på sig.

– Mitt mål var att bli frisk och stark, inte att stå och pumpa på gymmet och få muskler. Jag startade långsamt, lyfte lätta vikter och gick på löpbandet. Sakta men säkert ökade jag tiden och belastningen.

När Mam kom hem efter semestern så skaffade hon vikter på ett-två kilo. Hon letade upp övningar på nätet och tränade hemma i sitt vardagsrum. Men det var först ett halvår senare som hon blev förälskad på riktigt i att lyfta vikter.

– Vi har ett hus i Makedonien och eftersom jag följt en del fitness tjejer på instagram, bestämde jag mig för att börja träna och den känslan jag fick av träningen var fantastisk. Jag hade ju gått ner en hel del och nu svarade kroppen på träningen. När jag kom hem till Göteborg köpte jag mitt första gymkort någonsin, och nu tränar jag sex gånger i veckan. Ofta delar jag upp dagarna med att träna överkropp och underkropp samt konditionsträning, säger Mam Zuta.

LÄS OCKSÅ: Holistisk hemmaträning – så gör du

Cancerbeskedet

I januari 2020 hade hon gått ner 35 kilo och kände sig otroligt stark och glad över förvandlingen. Men där och då grumlades lyckan. Mam Zuta fick ett cancerbesked. I februari gjordes en konisering, vilket är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort cellförändringar på livmodertappen. Läkarna trodde att det skulle räcka, men i mars var man tvungen att avlägsna livmodern och äggstockarna.

Foto: Privat

– Hade jag inte haft gymmet att processa och få utlopp för rädslorna på så vet jag inte vad jag gjort. Det var ju som att få ett slag i ansiktet att få cancer när jag åstadkommit så mycket med min hälsa.

 

Första tiden efter operationerna handlade träningen om att gå upp och ner i trappan hemma i villan i Askim.

Tre månader efter operation nummer två steg Mam in på gymmet för första gången.

– Vilken glädje det var att få börja träna igen. Jag laddade också ner en app med träningsövningar för kvinnor som gjort kejsarsnitt och som vill träna upp bäckenet igen. Den var verkligen bra, säger Mam.

På grund av att både äggstockar som livmodern avlägsnat kom Mam in ett tidigt klimakterie. Ingen hade berättat om detta, men hon upptäckte ganska snart att hon började samla fett runt buken, och att hur hon än tränade och åt, så satt fettet där.

– Jag gjorde som vanligt, sökte information på nätet, och fick bekräftat att de problem som uppstod var kopplat till klimakteriet.

LÄS OCKSÅ: Du är inte för gammal för styrketräning!

Mam Zuta. Foto: Privat

Tränings- och matprogram

Under en period hände fler omvälvande saker i Mums liv. Av en ren tillfällighet hittade hon sin biologiska pappa, som bor i USA. En pappa som inte visste om att Mam fanns. Det blev en omskakande tid, och då stod hälsoresan lite på vänt.

– Jag tränade på som vanligt, men på grund av klimakteriet gick jag upp åtta kilo. När lugnet lagt sig i mitt liv hittade jag den australiensiska träningsprofilen Lauren Simpson. Tvärtom emot mina problem så startade Lauren Simpson sin förvandling som alldeles för smal och utan muskler med en dålig relation till mat, berättar Mam.

I sin app har träningsprofilen vad hon kallar för ett shred-program som handlar om att först och främst få ner fettmassan, vilket man gör med ett kaloriunderskott på 1400 kalorier per dag.

– Jag ville ha synliga muskler och ett sådant program gör att man får det

bygga muskler i kombination med en daglig kaloriplan på 1400 kalorier utspridd på fem måltider.

Programmet varade i åtta veckor och under den tiden gick Mam ner 8,5 kilo. Fettmassan minskade från 35,8 procent till 23,9. Muskelmassan ökade från 27,9 procent till 33,7.

– När Shred programmet slutade den 5 april har jag fortsatt till den 13 juni och gått ner ytterligare i vikt samt i fettmassa och ökat mer i muskler. Just nu ligger min vikt på mellan 56-58kg, fettmassa mellan 12,5 och 14 procent och muskelmassa mellan 37,5 och 39 procent. Det beror på vad jag äter och tränar från dag till dag då man kan samla på sig en del vätska.

– Träningsprogrammet är ganska avancerat och jag tränar sex gånger i veckan och en och en halv timma varje dag. Jag följer kostprogrammet minutiöst och är jag hembjuden till någon så tar jag med min egen mat, berättar Mam.

 

– De första fem veckorna på programmet blev det ingen större skillnad, men jag läste i appen att det var vanligt, så jag hade tålamod. Men vecka sex blev skillnaden plötsligt stor. Musklerna syntes tydligt och jag kände mig mycket starkare samtidigt som jag tappade fett på kroppen.

Just nu gör hon ytterligare ett program på åtta veckor med Lauren Simpson som heter Empower Build plan, vilket innebär att Mam kommer att bygga lite mer feminina muskler.

LÄS OCKSÅ: Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Lymfödem efter operationerna

Efter canceroperationerna fick Mam ett lymfödem i ena benet. Det gör att det ena benet kan svälla och bli upp till fem centimeter större än det andra. Hon har stödstrumpor och en kraftigare strumpa när hon är på gymmet. Och hemma har hon en lymfpress. Det ser ut som en rymddräkt hon kliver in i och den pumpar in luft som masserar kroppen. Den tar ner svullnaden effektivt efter en timma.

I april i år startade Mam sitt Instagramkonto, ett konto so mär tänkt att inspirera andra att göra en viktresa och att en total kroppsförvandling faktiskt är möjlig.

– Visst är det roligt att jag får kommentarer om mitt utseende och att mina följare tycker att jag är snygg, men för mig har min viktresa aldrig handlat om utseendet. Jag gör detta för hälsans skull.

Nyckeln till hennes framgång, tycker hon själv är att hon satt realistiska mål, och många små delmål under resans gång. Till exempel har det handlat om att kunna lyfta ett halvt kilo till. Hon valde också att investera i en avancerad hemmavåg som visade fettprocent och muskelmassa, istället för att använda måttband och mäta.

– Jag har aldrig mått så här bra förut. Jag känner mig stark, frisk och full av energi.

Av Inger Palm


Mam Zuta

Ålder: 48 år.
Bor: Askim, Göteborg.
Familj: Make, fyra barn, två barnbarn och ett tredje på väg.
Gör: Jobbar tillsammans med maken i deras företag som säljer och designar studior för musiker.
Så mår jag bra: Att leva hälsosamt, träna och äta bra. Inspirera andra genom sitt instagramkonto: ironmam73. Att umgås med barn och barnbarn. Min filosofi är att allt är möjligt och ingenting är för sent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.