Glöggmingel behöver inte innebära alkohol i glaset! Denna variant med lingon både värmer och gör gott för både kropp och själ i vintermörkret.
Bokaktuella äkta paret och kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson, som ligger bakom sajten och Instagramkontot ”Under vårt tak”, älskar advent, jul och att baka, pyssla och pynta. Nu är de aktuella med boken ”Adventsmys & glöggfest” (Isaberg förlag), som är full av recept på julens alla godsaker. Alla recept är utan vitt socker, mejerier och gluten för att passa även känsliga magar och olika intoleranser. Vi har tidigare skrivit om hur Magnus Andersson blev fri från sin IBS genom att lägga om kosten, och den artikeln kan du läsa här!
Ingredienser
Ger ca 1 liter
1 liter lingon
8 dl vatten
4 st kanelstänger
2 tsk hel kardemumma
2 tsk hel nejlika
2 msk honung
LÄS OCKSÅ: Golden milk med saffran
Gör så här
Lägg ner lingon, kanelstänger, kardemumma och nejlika i en kastrull. Tillsätt vattnet.
Koka upp och låt koka sakta i 30 minuter.
Dra från spisen och låt allt svalna i kastrullen. När det svalnat sila av.
Tillsätt honung. Rör om tills honungen löst upp sig.
Häll upp på flaska (eller en tillbringare) och förvara i kylen.
Värm och servera tillsammans med klassiska glöggtillbehör.
LÄS OCKSÅ: Varm äppeldryck med ingefära
Av Carolina Eriksson