Äppelcidervinäger har många hälsomässiga fördelar. Visste du att det även kan användas som en renande, lugnande och glansgivande kur för håret? Så här gör du!
Att använda sig av äppelcidervinäger (förkortat ÄCV) i en så kallad surskölj innebär att du sköljer håret med en blandning av ÄCV och kallt vatten. Fördelningen vinäger och vatten kan du justera beroende på hur känslig hårbotten du har och hur stark du vill att effekten är.
Är det viktigt vilken äppelcidervinäger man använder, eller funkar det med allt som finns i mataffären?
– Jag rekommenderar en opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger eftersom den har mest näringsämnen kvar, men om man ”enbart” vill åt det sura så fungerar vilken äppelcidervinäger som helst som du kan hitta i matvarubutiken, tipsar Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.
LÄS OCKSÅ: Tips för naturligt friskt hår
Här är 3 tips på hur du kan använda äppelcidervinäger!
- Vid beläggning efter stylingprodukter: Surskölj kan användas som ett sätt att få ut rester av stylingprodukter som ibland kan vara svåra att få bort med skonsamma ekologiska schampon.
- Som balsam: Istället för balsam kan du använda surskölj efter att ha tvättat håret med schampo. Sara Nomberg brukar själv tvätta håret med en miljövänlig metod utan syntetiska kemikalier. Då använder hon sig antingen av schampotvål eller ett schampopulver på indiska örter och leror som hon blandar ihop själv. Efter detta vill hon ha något som försluter hårstråna och ger glans och då sköljer hon med surskölj. ”Jag sköljer igenom håret noggrant och masserar in i hårbotten och håret och låter verka någon minut. Sedan sköljer jag ut med kallt vatten. För att inte bli allt för kall böjer jag mig och vänder jag upp och ner på håret så får jag inget kallt vatten på mig. Vissa tycker inte att man behöver skölja ur en surskölj, att det slutar lukta när det torkar, men jag håller inte riktigt med. Jag sköljer gärna ur mitt!”, skriver Sara Nomberg.
- Mot klåda i hårbotten: Du kan också använda surskölj för att bli av med klåda i hårbotten – då sköljer du håret varje kväll (oavsett om du duschat eller inte) och klådan brukar försvinna ganska omedelbart.
LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Schampo
Så här blandar du egen surskölj
En surskölj gör du enkelt själv med vatten och äppelcidervinäger, eller något annat ”surt”, som avsvalnat te på till exempel hibiskusblommor.
Gör surskölj i en kanna eller bunke som rymmer cirka en halv liter. Till ett medellångt eller långt hår räcker en halv liter. Kortklippt hår behöver bara hälften, crika 2,5 dl.
Blandningens dosering beror lite på hur känslig hud du har – ju mer ÄCV desto starkare effekt. Och då det kan bli för starkt så är det bäst att testa dig fram till en optimal mängd. Sara brukar använda cirka 1 del ÄCV och 10 delar vatten. ”Jag häller gärna i någon eterisk olja för doft också – en favorit är citrongräs + pepparmynta – frisk och fräscht!”, tipsar Sara Nomberg på sin hemsida.
Tipsen kommer från Kureras skönhetsexpert Sara Nombergs hemsida.
LÄS OCKSÅ: Mineralet som boostar hud, hår & naglar
Av Carolina Eriksson
Vad är surskölj?
Surskölj är en hårsköljning som fungerar som balsam efter att du tvättat håret med en tvål. Efter tvätten så är hårbotten och håret basiskt och för att reglera tillbaka det till surt, sköljer du håret med en surskölj. Sursköljen hjälper till att få ur tvålrester ur håret som kan göra håret tungt, sluter hårstrået och bidrar med glans och mjukhet till håret.
(Källa: Sara Nomberg)
Tips! Schampo och balsam med äppelcidervinäger
Om du inte vill göra en egen surskölj med äppelcidervinäger så kan du också testa schampo och balsam med vinägern i. New Nordics produkter ”Hair Volume Shampoo” och ”Hair Volume Balsam” innehåller både äppelcidervinäger och äpple och är fritt från mineraloljor, silikoner och sulfater.
Produkterna, som gör håret fylligare och tjockare, samt reparerar och ger fukt, har blivit nominerade till ”Swedish Beauty Awards 2021”.