Med hjälp av fiberrik kost och smörsyra kan du göra tarmen och även hjärnan mer motståndskraftig mot kronisk inflammation. Och därmed skydda minnet och dina kognitiva förmågor.
Smörsyra är en fettsyra som produceras i tjocktarmen av vissa bakteriearter, när dessa bakterier bryter ner kostfibrer. Smörsyra fungerar antiinflammatoriskt, genom att bockera ett protein som orsakar inflammation. Och höga halter smörsyra kan kopplas till lägre risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, som Crohns, men kronisk inflammation i tarmen kan även leda till cancer. Smörsyra verkar också vara cancerhämmande, genom att det aktiverar en genreceptor som tar död på cancerceller.
LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen
Smörsyra minskar skadliga kemikalier
Kronisk inflammation kan även drabba hjärnans immunceller när vi blir äldre. Där kan det försämra våra kognitiva förmågor, alltså vår förmåga till inlärning – och leda till att vi får sämre minne som gamla.
Kostfiber kan dock motverka detta, eftersom fibrerna bidrar till fler nyttiga, smörsyreproducerande bakterier i tarmen. Det visar en studie från Illinois University i USA, 2018. Forskarna upptäckte att smörsyra hämmar produktionen av skadliga kemikalier hos inflammerade immunceller i hjärnan. Bland annat interleukin-1β som är förknippad med Alzheimers sjukdom.
Fiberrik mat ger mer smörsyra
Det går att öka halten smörsyra i tarmen genom att äta mer fiberrik mat som ökar mångfalden i tarmfloran, så kallad prebiotika – alltså råvaror som de goda tarmbakterierna lever på. Exempel på sådan mat är rotfrukter, baljväxter, vitlök, grönsaker, fullkorn, nötter och frön, framförallt linfrön och psylliumfrön. Även fermenterad mat, som innehåller mjölksyrabakterier (probiotika) är bra, till exempel kimchi, surkål och yoghurt. Det finns även kosttillskott med smörsyra att ta, ett exempel är Lactovitalis IB Smörsyra, från Holistic.
LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage
Ålder spelar in för inflammation
Forskarna i Illinois testade att ge både unga och gamla möss fiberfattig respektive fiberrik mat. De mätte sedan smörsyranivåerna i mössens blod, liksom inflammatoriska kemikalier i tarmen. Det visade sig att den fiberrika maten höjde nivåerna av smörsyra och andra kortkedjade fettsyror hos både unga och äldre möss. Men bara de gamla mössen fick en tarminflammation när de åt fiberfattigt, inte de unga. När de äldre mössen istället fick äta fiberrik mat så minskade inflammationen drastiskt. Något som visar att vi blir mer sårbara när vi blir äldre – och hur kostfiber faktiskt kan ändra en inflammatorisk miljö i tarmen.
LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression
Kosten spelar roll för hjärnan
Forskarna undersökte sedan hjärnans immunceller hos de äldre mössen och såg att en fiberrik kost även minskade inflammation i hjärnan. Och de menar att det går att tillämpa dessa resultat även på människor, åtminstone generellt. Kontentan är att maten vi äter spelar roll och för lite fibrer i kosten kan får konsekvenser för såväl inflammation som hjärnans funktioner.
Källa: Nordic Nutrition Council och studien Dietary fiber reduces brain inflammation during aging (University of Illinois , 2018)
Av Carolina Eriksson