Har du hört talas om gaslighting? Det är en form av psykisk manipulation där syftet är att få en person att ifrågasätta sig själv och sina egna sinnen och upplevelser. Målet är att du ska börja tvivla och inte längre lita på din magkänsla. Vanliga företeelser vid gaslighting är anklagelser, psykisk misshandel och att ge felaktig information.
Just gaslighting är ett verktyg som ofta används av narcissister, alltså de med en överdriven självkänsla och överskattad självbild, enligt författaren och beteendevetaren Charlotta Lagerberg-Thunes, som har skrivit en bokserie som belyser högkänslighet.
LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: “Det verkar som han har en anknytningsstörning”
Använder gaslighting systematiskt
Narcissister använder gaslighting systematiskt för att störa din uppfattning om verkligheten och för att få makt och kontroll och sänka din självkänsla, berättar hon. Och kontrollbehovet kommer många gånger från att förvaren är rädd för att bli lämnad, är svartsjuk eller har ett behov av att dominera.
– Det är alltså en medveten attack av narcissisten att ljuga och fabricera att olika händelser och samtal aldrig har ägt rum och försöka övertyga dig om att det är något fel på dig. Att du är mentalt instabil, säger hon.
Gaslighting är också något som ofta smyger sig på. Plötsligt börjar du känna att hjärnan inte längre kan sortera och att du känner dig glömsk.
– Först tänker man att man har uppfattat fel, kanske var det jag som missat något? Sedan när man inser att det är återkommande händelser börjar man i regel försvara sig , till sist känner man inte längre igen sig själv och börjar tro på de ord som gaslightaren säger om en, säger Charlotta Lagerberg-Thunes.
LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ditt ex
Kan göra stor skada
Gaslighting kan göra stor skada och till och med leda till posttraumatiskt stressyndrom, PTSD – och det kan behövas professionell hjälp att ta sig ur en sådan relation. Här är fem varningssignaler att hålla koll på.
5 varningssignaler att du blir gaslightad
- Du ifrågasätter dig själv hela tiden. Du ställer dig själv frågan ”är jag överkänslig?” tio gånger om dagen.
- Du känner dig ofta förvirrad, eller tror att du håller på att bli galen.
- Det är alltid du som ber om ursäkt för allting. Du hittar på ursäkter inför andra för att bortförklara gaslightarens beteende.
- Du märker att du håller inne med information och inte berättar något för vänner, släkt och familj, för att slippa komma med ursäkter eller förklaringar.
- Du vet att något är väldigt fel, men du kan inte riktigt uttrycka vad det är, inte ens inför dig själv.
Av Tina Harr
Författaren och beteendevetaren Charlotta Lagerberg Thunes. (Foto: Cecilia Hedström)