Annons

Så kommer du in i bättre matvanor

När det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Inger Palm

24 januari, 2023
Så kommer du in i bättre matvanor
Dela inlägget

Nu när det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

En del äter en chokladbit eller två och känner sig nöjda. Men när andra tar den där chokladbiten så triggas deras sockerbegär igång och en choklad blir alltid fler.

Tillhör du kategori ett, du har du inga problem med sockersug som skenar, men tillhör du kategori två som efter en eller två bitar bara vill ha mer, då behöver lära dig att handskas med suget innan de skenar iväg och du tappar kontrollen över ditt ätande.

Fredrik Ölander.

– I december är det många av oss som vill unna oss något mer utöver det vanliga. Det är lätt hänt att det drar iväg och blir svårt att få stopp på. Har man då lätt att gå upp i vikt kan några kilon sätta sig runt magen ganska snabbt. Det tråkiga är att det oftast tar mer tid och framförallt kraft och viljestyrka att bli av med dessa kilon än vad det var att skaffa sig dom, säger Fredrik Ölander.

LÄS OCKSÅ: Studie visar – du kan sova dig fri från sockersuget

Annons

Socker en kortsiktig stötdämpare

Först ska du fråga dig själv varför du äter för mycket. Är det för att du har tråkigt, vill unna dig något, kan inte säga nej eller för att du är ledsen eller stressad. Alkohol, socker och alla härliga kolhydrater som är inbäddade all sköns läckra efterrätter ger en dopaminkick och får oss att må bra. Om än bara för en kort stund.

– Problemet är bara att vi måste öka sockerintaget successivt för att få samma reaktion från belöningscentrat i hjärnan. I december och under jul- och nyår är det helt klart skönare att krypa upp i soffan och fortsätta fika än att äta näringsrik mat och bege sig ut på en promenad, säger Fredrik Ölander.

December är också en månad som inbjuder till att vi dricker mer socker, som vin, öl och glögg. Socker i dryck stimulerar dessutom mer ätande, och det är en riktig kalorifälla. Om du lägger dryckeskalorierna på en tallrik med näringstät mat så blir det väldigt mycket mat.

– För personer där sockersuget snabbt triggas igång kan julen bli kämpig. Även om socker dämpar stress och får oss att må bra så är det bara tillfälligt. När man mår dåligt och konsumerar socker så skapar man små intervaller av lycka som i längden kan bytas ut till en depression och ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen.

LÄS OCKSÅ: ”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Annons

Så bryter du ett dåligt matbeteende

Året som gick med social distansering och andra förbud har gjort många mentalt trötta. Maten kan för många ha fått ersätta sällskap och umgänge. Fredagsmyset kan ha blivit till varje kväll myset. Om du inte mår bra av detta, så ska du försöka bryta ditt beteende.

Hur slutar man äta fel, Fredrik Ölander?

– Var snäll mot dig själv och tala om för dig själv att det är bara du som har makten över ditt ätande. Det här är en bra start:

  • Rensa kylskåpet på allt du vet inte är bra för dig. Det är dumt att kasta mat, men ät helst inte upp det du har som inte är så nyttig. Kanske kan du ge bort det söta till någon du vet inte har samma problem som du själv.
  • Planera in veckans måltider och skriv en inköpslista på bra mat. Handla bara det du skrivit ner. Gör inga spontanköp.
  • När sockret är borta från köket ställ in det nya du handlat och se till att ha kylskåpet fullt av det som är bra.
  • Välj krispiga grönsaker för dessa ger tuggmotstånd. Plocka rödbetor, spetskål och annat med mycket näring som gör dig mätt.
  • Ha mycket proteiner hemma och när du vänjer dig av med socker-maten kan du välja bort kolhydraterna och rikta in dig på grönsaker, fett och proteiner.
  • Drick mycket vatten och tugga måltiderna ordentligt. Var medveten om att de första dagarna är kämpiga. Det tar två veckor för kroppen och knoppen att fatta vad som pågår.
  • Städa hemma. Det förstärker ditt hälsosamma ätande. Byt tvättmedel, skaffa nytt schampo och nya tvålar. Får du in en friskare och fräschare doft hemma känns godis mer främmande. Gäller även om du vill sluta röka.
  • Ta flera promenader per dag. De behöver inte vara långa. Blir du svettig känns en varm dusch härlig. Eller ett uppfriskande vinterdopp.
  • Jobba på den mentala biten för att du ska känna dig nöjdare med dig själv. Det blir inte bättre av att tänka negativ och vara missnöjd. Skrid till handling istället.
  • Se det som är bra i ditt liv, och bli duktigare på att glädjas över det som är bra. Tyck om dig själv, Var snäll mot dig själv och fira dina framsteg med något nyttigt.

Av Inger Palm

Annons