Annons

Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål

Hur länge det nya coronaviruset, covid-19, kan överleva på olika ytor har diskuterats. En ny studie gjord i USA visar att de lever i tre dygn på plast eller stål, och smittar den som tar på ytan där viruset finns.

Inger Palm

25 mars, 2020
Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål
Dela inlägget

Hur länge det nya coronaviruset kan överleva på olika ytor har diskuterats. En ny studie gjord i USA visar att det lever i tre dygn på plast eller stål, och smittar den som tar på ytan där viruset finns.

Vid Princeton universitetet i USA har forskare tittat på hur länge det nya coronaviruset kan överleva på olika ytor och smitta den som tar på ytan. Testerna gjordes i laboratoriemiljö och kan därför inte överföras till kyligare eller varmare temperaturer.

Det preliminära resultaten av studien visade att coronaviruset (som också benämns som SARS-CoV-2) kan infektera en människa som tar på en yta av rostfritt stål eller plast där viruset legat under tre dygn.

LÄS OCKSÅ: Därför är det svårt att sluta ta sig i ansiktet

Lever längst på plast och rostfritt stål
I början av 2000-talet när coronaviruset också orsakade en influensavåg – sars-cov-1 – gjordes liknande analys och resultatet av livslängden var densamma. Forskarna har även testat corinaviruset i luften. Där hamnar viruset när någon nyser, och forskarna fann det livskraftigt efter tre timmar när experimentet avbröts.

Annons

Forskarna undersökte även hur fort viruset tappar livskraft. Den snabbaste ytan viruset dog på var koppar och där halverades kraften efter 45 minuter. I luften halverades styrkan efter en timma och sex minuter och på rostfritt stål tog halveringstiden lite drygt fem och en halv timma. Det skriver Reuters.

Så här länge kan coronaviruset överleva i rumstemperatur:
I luften:
Tre timmar.
På koppar: Fyra timmar.
På kartong: Ett dygn.
På plast och rostfritt stål: Tre dygn.

LÄS OCKSÅ: Så rengör du mobiltelefonen

Känsligt för uttorkning
Åke Lundkvist är professor i virologi vid Uppsala universitet. Han säger till SVT efter att ha läst studien:

– Det var inget förvånande alls, men man måste komma ihåg att studien är gjord vid rumstemperatur och en viss luftfuktighet. Värme och fuktighet är sådant som varierar väldigt mycket och påverkar virusets överlevnad.

Annons

Folkhälsomyndigheten informerar att coronaviruset är extra känsligt för uttorkning, men även temperaturen, solljuset och luftfuktighet är faktorer som påverkar dess överlevnad.

Av Inger Palm

Annons