Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt?
Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.
Det är härligt att njuta av solens värmande strålar, men det är viktigt att spendera lagom med tid i solen för att undvika att bränna sig. För vad händer egentligen med huden när vi bränner oss?
LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Naturliga solskydd
Komma smygandes efter några timmar
Solens strålar har olika våglängder och når ner till huden i olika djup. Får vi för mycket sol så säger huden till genom att vidga kärlen och ”varna” för en kommande inflammation i huden. När man har bränt sig har man fått för mycket sol på kort tid och en bränna uppstår, vilket alltså är en inflammation i huden. UVA som går djupare ner i huden kan ge en rodnad direkt medan UVB har en längre process för rodnad och istället kan komma smygandes efter några timmar, förklarar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.
– Varje gång du bränner dig uppstår det skador i ditt DNA, vilket gör att du åldras snabbare och ökar din risk för att drabbas av hudcancer, säger hon och poängterar att alla har olika slags hudtyper och känslighet för solen.
LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”
Ökad risk för att bränna sig
De som äter kortison regelbundet eller andra mediciner kan få en känsligare och skörare hud och därför bränna sig lättare. Och de med en känslig och torr hud, eksem eller psoriasis kan få ännu mer besvär av solen. Även rödhåriga och de med fräknar har en ökad risk att bränna sig.
– Det kan också ha att göra med mängden D-vitamin du har i kroppen, mer D-vitamin innebär ett bättre motstånd mot solens strålar, då det bidrar till bättre pigment. Låga nivåer av omega-3 samt låga nivåer av olika sorters betakarotener har också en inverkan på hur lätt man bränner sig, säger hon.
Är det något särskilt ställe på huden som är farligare att bränna än något annat?
– Man har sett i en studie från Harvard University att det är farligast att bränna sig på ryggen, då det ökade risken att få malignt melanom, alltså hudcancer. Man tror att det har att göra med att man mer sällan solar ryggen och att den därför är mindre exponerad för solen och alltså är känsligare för att bränna sig.
LÄS OCKSÅ: Brun av solen istället för bränd!
Så här lindrar du brännan
- Kyl ner med kallt vatten först, helst genom en kall dusch eller ta ut frysta bär eller liknande i från frysen och lägg på området. Gör detta flera gånger under dagen. Vatten innehåller basiska mineraler som exempelvis magnesium, vilket kan ha en lugnande effekt på hudrodnad. Drick också mer vatten för att ge kroppen energi som hjälper till med en bättre läkning.
- Tillsätt magnesium inifrån för att få kroppen att slappna av och minska eventuell smärta. Här är det dock viktigt att inte ta magnesiumsprej direkt på solskadad hud då det kan svida och göra väldigt ont, eftersom den är så koncentrerad.
- Stärk upp huden inifrån med hjälp av betakarotener som finns i exempelvis morötter och nypon för att ge ett ökat skydd mot solen och återuppbyggnad på sikt.
- Kylsprej eller aloe vera är skönt och behagligt att lindra akut rodnad med. Aloe vera finns oftast som en ingrediens i många after sun-produkter och består av näringsrikt vatten, olika vitaminer och mineraler samt aminosyror och har en hel del växtkemikalier som har lugnande egenskaper. Annars kan man använda sig av en naturlig och ekologisk fuktkräm, undvik dock en med fett i utan använd bara ren fukt, glycerin och hyaluronsyra är exempel på naturliga fuktämnen, för att inte aktivera området för mycket. Stryk på fuktkräm eller aloe vera tills huden känner sig mättad.
- Håll dig borta från solen några dagar och har du bränt dig mycket med blåsor eller mycket smärta – uppsök en hudläkare som kan lägga förband och liknande för att lindra det mesta akuta.
Av Tina Harr