Björnbär är ett samlingsnamn för många olika arter och är egentligen inte ett bär – utan en stenfrukt och tillhör hallonsläktet. De växer främst i mellersta och södra Sverige och kan vara något snåriga att plocka, då de växer oåtkomligt i taggiga buskar. Men det är värt mödan.
LÄS OCKSÅ: Bären som vi älskar
Används vid tarmbesvär
Björnbär innehåller nämligen höga nivåer av C-vitamin, folat och mindre mängd av vitamin E, vitamin K, B-vitaminer, kalcium, magnesium, kalium, zink och järn. De är även rika på tanniner och fibrer. De tanniner som finns i björnbär är sammandragande och kan användas vid tarmbesvär, och det höga innehåller av antioxidanter kan motverka infektioner.
Björnbär är dessutom väldigt antioxidantrika. Desto mer intensiv blåsvart färg, desto mer antioxidanter. Därför är det viktigt att plocka bären när de är helt mogna, då björnbär inte mognar ytterligare efter plockning.
LÄS OCKSÅ: 5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård
Torka både bär och blad
Och glöm inte att plocka bladen, tipsar Kureras näringsexpert Zarah Öberg om.
– Björnbärste från björnbärsblad användes förr i tiden för att motverka diarré. Om man vill kan man torka både bär och blad och sedan använda som te.
Hon tycker att det är synd att inte björnbär nämns och används oftare, när man pratar om svenska superbär.
– Björnbär har en förmåga att sprida sig lätt, på samma vis som till exempel vildhallon, och ses därför ofta som ogräs. Men både björnbär och blåbär är näringsrika, fiberrika och fulla med antioxidanter.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden
Goda i en smoothie
Björnbär är goda i sylt och saft, eller i en smoothie. Tänk bara på att c-vitaminer och b-vitaminer påverkas negativt av höga temperaturer.
– När man kokar bären så förstörs framförallt de vitaminer som är vattenlösliga, och som oxiderar lätt.
Om man inte vill att de ska påverkas av kokning eller annan tillagning, så är det bättre att använda dem färska och oprocessade. Ett tips är att blanda björnbär och hallon i olika raw food-baserade bakverk. Har man inte möjlighet att äta bären direkt går de också att frysa in.
– Givetvis är att det bäst ur näringssynpunkt att äta bär direkt när de har skördats och innan de behandlas, men frysning eller frystorkning kan vara ett alternativ om man vill plocka på sommaren och spara för resten av året, säger Zarah Öberg.
Av Tina Harr