Under klimakteriet slutar äggstockarna att producera progesteron, östrogen och det mesta av testosteronet.
Det gör att många kvinnor får vallningar, svårt att sova, torra slemhinnor och ibland till och med ångest och panikattacker.
Men ju hälsosammare du lever desto längre kommer hormonerna att vara i balans.
Östrogen är ett könshormon som påverkar alla kroppens organ, men framför allt livmodern, slidan, brösten, skelettet och hjärnan. Det påverkar bland annat bröstkörtlarna så att de växer och utvecklas och gör så att slemhinnan i livmodern växer. Östrogen gör så att man blir gladare och får ett jämnare humör.
►Läs också: Slut på sömnproblem och värmevallningar
Från och med 45-årsåldern
Under en kvinnas liv varierar mängden östrogen. Innan puberteten är den väldigt låg men efter den första mensen ökar nivåerna i blodet, samtidigt som de kan svänga rejält och pågå i cirka 40 år framåt. De flesta går sedan in i klimakteriet, övergångsåldern, när de är mellan 45 och 57 år. Det brukar ske något år innan sista mensen och pågå några år efter.
Övergångsbesvär
Under den tiden minskar mängden östrogen tills det når en låg nivå där det håller sig resten av livet. Det är det som framkallar övergångsbesvär. Cirka 85 procent upplever så kallade värmevallningar, plötsliga vågor av hetta med efterföljande svettningar. Vissa får sömnproblem, humörsvängningar och torra slemhinnor.
Om man har stora problem finns det tabletter, plåster och gel med östrogen som minskar besvären. Men användning av östrogen i många år ökar också risken för bröstcancer, och ska därför bara tas under en begränsad tid. Ibland kan akupunktur och avslappningsövningar minska besvären.
Varför får vissa kvinnor större besvär än andra?
Tre av fyra kvinnor drabbas av någon form av obehag. Intensiteten skiljer sig mycket från person till person. Du kan fråga din mamma om hur hon upplevde klimakteriet. Ärftligheten är en viktig faktor i de här sammanhangen. Andra faktorer som spelar roll kan vara ditt allmänna hälsotillstånd, medicinering och rökning.
►Läs också: Skönare övergångsålder med örter
Av Frida Svensson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!