Annons

Så slapp Johanna sitt soleksem

Varje sommar var det samma visa: Johanna Fristedt fick soleksem även fast hon smorde in sig med den starkaste solskyddsfaktorn. På hennes eget jobb, på apoteket, fanns då inga produkter för soleksem. En kollega rådde henne att leta i egenvårdsbutiken. Johanna fann kapslar med betakaroten – och blev bra redan första sommaren.

Inger Palm

29 mars, 2022
Så slapp Johanna sitt soleksem
Dela inlägget

Varje sommar var det samma visa: Johanna Fristedt fick soleksem även fast hon smorde in sig med den starkaste solskyddsfaktorn. På hennes eget jobb, på apoteket, fanns då inga produkter för soleksem. En kollega rådde henne att leta i egenvårdsbutiken. Johanna fann kapslar med betakaroten – och blev bra redan första sommaren.

Johanna Fristedt gillar att vistas utomhus i solen på sommarhalvåret. Hon ligger gärna på badstranden och efter att hon och maken köpt hus är hon ofta och gärna i trädgården. Men Johanna är rödhårig och har lätt att bränna sig i solen. Oftast blir hon röd vid nyckelbenen, över bröstkorgen och ner mot magen.

– Det hjälpte inte att jag använde 50 som solskyddsfaktor, jag brände mig ändå. Då var jag tvungen att ta på mig byxor och en långärmad tröja för att skydda mig mot solen, och efter några dagar fick jag soleksem som kliade så att jag höll på att bli tokig. Det kändes så tråkigt, för jag älskar solen och njuter verkligen av att vara på badstranden, säger Johanna Fristedt, som så småningom hittade lösningen på sitt problem.

LÄS OCKSÅ: 5 tips: Så behåller du solbrännan

Koncentrerat betakaroten

Då, för drygt 20 år sedan när Johanna var nyutexaminerad apotekstekniker och precis hade börjat på sitt första jobb på ett apotek, rekommenderade en av kollegorna henne att prova ett kosttillskott med betakaroten. Det är ett ämne som omvandlas till A-vitamin i kroppen, och skyddar mot solsveda samtidigt som det bidrar till att ge huden en djupare brun färg vid solbadande.

Annons

– Vi hade inte några bra betakaroten-preparat på Apoteket. Det fanns visserligen som del i andra preparat, men i för små doser för att det skulle ha effekt i solen, berättar Johanna Fristedt.

Den sommaren fick Johanna varken solsveda eller soleksem.

– Jag hade börjat med betakaroten tidigt på våren för att förbereda mig för vårsolen som kan vara ganska stark. Här i Skåne brukar vi kunna sitta ute i t-shirt redan i mars. Och betakaroten hjälpte mig redan första sommaren. Det var en härlig känsla att för första gången slippa soleksem, säger Johanna.

– Numera börjar jag med betakaroten redan i februari för att förbereda huden. Den sista burken för året brukar jag avsluta i september-oktober. Under vintern behöver jag inga tabletter.

Betakaroten är en antioxidant, och den är kanske mest känd som ett innehåll i morötter. De som dricker mycket morotsjuice kan skönja en förändring i hudens ton, men oftast behövs betakaroten i mer koncentrerade doser för att ge både solskydd och en gyllene ton när huden exponeras för solljus. Betakaroten lagras i hudens fettlager och på så sätt verkar den kunna skydda och stärka huden inifrån. Ämnet kan hjälpa hudens celler att producera melanin, ett ämne som skyddar huden och ger en brunaktig ton.

Annons

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta betakaroten

Färgen stannar längre

– Jag har ätit betakaroten i över 20 år och lärt mig att ta en produkt med så ren betakaroten som möjligt, säger Johanna som helst ser att varje kapsel innehåller 50 milligram.

– Tar jag någon med lägre dos får jag inte samma effekt.

Något som Johanna Fristedt också märkt, när hon tar betakaroten i högre dos, är att huden får en något djupare färg och att färgen stannar kvar längre på hösten.

– Jag kan fortfarande se spår av solbrännan på kroppen så sent som i januari, och då framförallt vid bikinikanterna.

LÄS OCKSÅ: Jag blev kvitt mina soleksem – med betakaroten

Skyddar cellerna

Johanna Fristedt använder fortfarande solskyddsfaktor, men inte lika stark som innan hon började med betakaroten. Nu räcker det med skyddsfaktor 25–30, och kanske något högre om hon åker utomlands.

Betakaroten skyddar också cellerna mot fria radikaler, och förutom att antioxidanten skyddar mot solskador kan den stärka immunförsvaret, ha god effekt på slemhinnorna, motverka vissa ögonsjukdomar och vara behjälplig med att se bättre i mörker.

Rökare bör dock se upp med betakaroten eftersom forskning har visat att mängden oxidativ stress verkar öka hos dem vid intag av betakaroten.

Johanna och hennes man Tim flyttade till ett hus på landet i Arkelstorp en bit utanför Kristianstad. Att ta hand om trädgården medan barnen ofta spelar fotboll på tomten har blivit ett växande intresse.

– Min man bränner sig aldrig i solen och våra barn har ärvt hans hudton, vilket är skönt, då behöver jag inte bekymra mig om att de ska bränna sig. Jag smörjer in dem ofta. När de var yngre hade jag 50 men nu brukar det räcka med 25-30.

– Eftersom jag brände mig på nyckelbenen och ner mot bröstkorgen knöt jag ofta en tunn sjal för att skydda mig mot solen, och det slipper jag nu. När jag är ute i trädgården så tänker jag inte på att tiden går och jag känner inte alltid att om jag fått för mycket sol, speciellt inte om det blåser.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Johanna Fristedt

Ålder: 45 år.
Gör: Apotekstekniker.
Bor: I hus på landet i Arkelstorp en bit utanför Kristianstad.
Familj: Man och två barn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att träna spinning, gå i skogen som vi har runt knuten och ta hand om trädgården.

Fakta betakaroten

Betakaroten är en antioxidant som omvandlas i kroppen till A-vitamin. Betakaroten skyddar huden inifrån och har du lätt att bränna dig i solen (eller om du ska åka utomlands) kan du starta några veckor innan solen blir varm, för att förbereda huden. Betakaroten finns i morötter, persilja, mango, grönkål och spenat. Ett exempel på tillskott är Better Yous betakaroten som innehåller 50 milligram per kapsel, vilket kan jämföras med ett halvt kilo morötter.
Betakaroten kan:
Skydda mot skador i huden.
Bidra till snabbare och bättre brun färg vid solbadande.
Stärka immunförsvaret.
Ha en positiv effekt på hud, hår och tänder.
Främja matsmältningen.
Motverka nattblindhet och ögonsjukdomar.
Behövas för smörjning av alla membran och för att stärka slemhinnorna.

Annons