Annons

Så slipper du höga blodfettvärden

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

Redaktionen

24 januari, 2020
Så slipper du höga blodfettvärden
Dela inlägget

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden – många utan att veta om det.
Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning.
Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

Kolesterol är en byggsten till kroppens alla celler och något som kroppen behöver – men om halterna blir för höga av det ”onda” kolesterolet (LDL) kan det leda till allvarliga konsekvenser.

 

Resultera i infarkt

Men åderförkalkning sker ofta långsamt och inte över en natt, och Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet, berättar för TT att tusentals svenskar har sjukligt höga kolesterolvärden utan att veta om det. Något som i värsta fall kan resultera i en infarkt redan i 25-årsåldern. Nu pågår ett arbete i sjukvårdsregionerna att hitta dessa människor.

Enligt Lars Lind ska man ska ha koll på sina värden från 30–40-årsåldern och om värdena är okej bör man kolla igen vart tionde år, om man inte plötsligt går upp mycket i vikt eller lägger om kosten radikalt.

Annons

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

 

Sänka värdena med kostomläggning

Men hur gör man då för att upprätthålla hälsosamma kolesterolvärden? Ärftlighet har betydelse – men även din kost.
– Det första vi förordar är att sänka värdena med kostomläggning. Att äta mer växtfibrer och fisk med många fleromättade fettsyror, och mindre mat med mättade fettsyror, som kött. Om du blir vegetarian kommer värdena definitivt att gå ner. Om detta inte fungerar försöker man sätta in det hela i ett större perspektiv genom att se till patientens övriga riskfaktorer, om blodtrycket också är högt eller om han eller hon har diabetes, säger Lars Lind till TT.

 

Kost för bättre kolesterolvärden


1. Fet fisk
som lax, röding, sill, makrill och strömming innehåller omega-3-fettsyror, vilket är bra för kärlen!

Annons

2. Växtsteroler är ämnen som finns i alla vegetabilier och som liknar kolesterol till sin struktur och därmed minskar kolesterol-upptaget i tarmen. Bra källor av växtsteroler är nötter, fullkornsprodukter och växtoljor (särskilt kallpressad raps- och olivolja).

3. Feta livsmedel från växtriket som avokado, oliver, nötter och frön. Att till exempel äta nötter och mandlar (0,5-1 dl i de flesta studier) fem dagar i veckan kan sänka kolesterolvärdet med ungefär fem till åtta procent. Framför allt sjunker det onda kolesterolet, LDL.

4. Bovete är en ört som i vissa studier uppvisat en kolesterolsänkande effekt. Går att koka gröt på, baka med eller äta som tillbehör istället för till exempel ris.

 

LÄS OCKSÅ: Vad du bör veta om blodfetter

 

5. Psylliumfrön kan enligt vissa studier bidra till att sänka kolesterolet.

6. Fullkornsprodukter (växtsteroler), exempelvis havre (gryn, kli eller mathavre) och korn (gryn eller matkorn). De, särskilt havre, är rika på vattenlösliga fibrer – så kallade betaglukaner – vilka fördröjer upptaget av kolesterol från maten och är effektiva blodfettssänkare. Fibrerna minskar dessutom återanvändningen av gallsalter, som görs av kolesterol. Effekten blir en sänkt kolesterolnivå i blodet. Tre gram betaglukaner om dagen kan sänka kolesterolvärdet med upp till tio procent. Denna mängd finns i cirka tre portioner havregrynsgröt, en till två portioner havrekligröt eller tre glas havremjölk som innehåller betaglukaner.

LÄS OCKSÅ: ”Utan rödbetsjuicen stiger mitt blodtryck”

7. Baljväxter och korn. Följ kostråden, men ta för vana att lägga till lite baljväxter och korn varje dag – och du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med elva procent, enligt en omfattande koststudie från Lunds universitet 2014. Resultaten visade att försökspersonerna bland annat fick sänkt blodtryck, minskat LDL-kolesterol och minskade nivåer av en markör som förknippas med risk för att utveckla metabolt syndrom.

8. Sojaprotein. 25 gram sojaprotein dagligen kan sänka det onda kolesterolet LDL med cirka tio procent, samtidigt som HDL, det goda kolesterolet, höjs och triglyceriderna sänks, vilket får till följd att risken för hjärtkärlsjukdomar minskar.

9. Vitlök kan sänka kolesterolvärdet med i genomsnitt cirka tio procent, visar ett antal studier. Vitlök kan även minska risken för blodproppar, sänka blodtrycket samt vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. En klyfta om dagen anses räcka – eller vitlökstabletter från hälsokosten.

Av redaktionen

Källa: Kurera

Annons