Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket?
En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

I huden finns kollagen och elastin som har till uppgift att hålla huden slät och elastisk. Med åldern sänks produktionen av både kollagen och elastin och redan i 20-30-årsåldern kan vi börja skönja ålderstecken - och när vi är i 50-årsåldern finns ofta flera tydliga tecken såsom rynkor, fina linjer, blodkärl och pigmentfläckar.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om din hy vid 30, 40 och 50

Åldras snabbare
Många gånger upplevs också huden mer torr eftersom utsöndringen av talg minskar, samt att våra fuktbindande proteiner inte längre är lika effektiva på att binda fukt. Hur snabbt din hy åldras beror på en rad olika orsaker – som genetik, samt hur du levt ditt

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och Kureras skönhetsexpert
Foto: Michael Tomescu

 

liv, till exempel hur mycket du har solat eller om du har rökt. Till viss del kan du motverka ålderstecken genom din livsstil. Genom att ge kroppen återhämtning via god sömn och dricka rikligt med vätska bidrar du till en bättre cirkulation och en friskare hud, enligt Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.
– Varva ner på kvällen med en kopp örtte och sov gärna minst åtta timmar. Drick två liter vatten utspritt över dagen och addera antioxidanter i form av färgrik mat för att ge kroppen bästa möjliga skydd inifrån.
Hon tipsar också om att boosta sin hy med omega-3 eller andra välgörande fettsyror för att bidra till välmående kärl och en smörjd hud inifrån.
– Om du har torra slemhinnor och torr hud är det många som upplever förbättring när de tar kapslar med omega-7 från havtorn, säger hon.
Mogen hud har en minskad förmåga att binda fukt, och har ett större behov av att smörjas med fetare och mer näringsrika produkter. Men den med mogen hud bör vara försiktig med starka produkter som kan rubba hudens skyddsmantel, till exempel syror i hög koncentration.
– En mogen hud har också långsammare läkning, så om du vill reducera exempelvis pigmentfläckar gör det gärna med produkter som innehåller C-vitamin eller syror i lägre koncentration, och gärna i konsultation med en hudterapeut.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens 9 beautyhacks

Glöm inte händerna
Glöm inte heller huden på resten av kroppen, poängterar Sara Nomberg. Händerna är det område som förutom ansiktet inte täcks av kläder och därför är mer utsatt för snabbare åldrande. Skydda därför dina händer genom att smörja in med solskydd, gärna med solskyddsfaktor 50 under sommaren. Tänk också på att ju mer insmord huden är desto bättre klarar den av yttre påfrestningar som sol, vind och kyla, så även vintertid är det smart att använda en fet handkräm kontinuerligt under dagen.
– Välj också gärna en handtvål som återfuktar, till exempel en fast tvål som är gjord på oljor som naturligt innehåller fettsyror med glycerin, eller en flytande tvål som är fri från sulfater och som innehåller mildare tensider, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 5 anti-aging serum som fungerar

Hudvårdsrutin för dig som är 50+

  • Använd en mild rengöring som inte torkar ut huden. Ju mer uttorkad din hud är desto sämre blir den på att skydda sig. Välj gärna en rengöring som inte löddrar -  en sådan är mildare och låter hudens skyddande faktorer vara kvar på huden. Använd gärna en rengöringsolja som du tvättar av med en fuktig handduk eller svamp.
  • Tvätta enbart ansiktet på kvällen och låt huden vila på morgonen. Under natten har huden producerat sina egna skyddande faktorer som består av fukt och talg, eller sebum, som våra talgkörtlar producerar och som smörjer huden och hindrar vatten att avdunsta, vilket är synd att tvätta bort.
  • Återfukta huden med ett fuktbindande ansiktsvatten eller serum.
  • Kapsla in fukten med en återfuktande kräm eller en ansiktsolja. Välj gärna en produkt anpassad för mogen hud så att den är maxad med näring och rikligare i sin sammansättning med skydd, fukt och fett till huden. Många produkter för mogen hud innehåller också mer antioxidanter som skyddar huden mot oxidativ stress, vilket är det som sker i kroppen vid till exempel solexponering och vid rökning och som leder till för tidigt åldrande.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.