Annons

Så undviker du gifter i barnmaten

Du har säkert hört att farliga kemikalier finns i såväl gröt och fisk som plast? Är du orolig över vad ditt barn får i sig - och vill veta mer om vad du som förälder kan göra för att minska ditt barns utsatthet? Fortsätt då läs. Här är fyra tips på hur du undviker kemikalier i kosten.

Redaktionen

23 februari, 2016
Så undviker du gifter i barnmaten
Dela inlägget

Du har säkert hört att farliga kemikalier finns i såväl gröt och fisk som plast?
Är du orolig över vad ditt barn får i sig – och vill veta mer om vad du som förälder kan göra för att minska ditt barns utsatthet? Fortsätt då läs.
Här är fyra tips på hur du undviker kemikalier i kosten.

 

1. Ät ekologiskt
Bekämpningsmedel är något som används i de flesta jordbruk. Det tillförs för att skydda skördarna från skadedjur och mögel. Men för människor och naturen kan bekämpningsmedel rent av vara farligt. Giftiga rester kan finnas kvar på maten och främst då på och i frukter och grönsaker.
Enligt forskare har resterna visat sig vara särskilt farliga för mindre barn, som är små och extra känsliga.
Vissa bekämpningsmedel verkar ifrån insidan av frukten, detta gäller bland annat persika och vindruvor. Gifterna i dessa frukter går heller inte att tvätta bort.
Väljer du att äta ekologiskt slipper ditt barn de kemiska bekämpningsmedlen. Då kommer nämligen livsmedlen från ett jordbruk som odlar utan farliga kemikalier. Efterfråga gärna ekologiskt i butikerna och inspirera till ekologisk fruktstund på barnets förskola.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

2. Använd annat än plast
Att värma maten i plast, eller att förvara uppvärmd mat i plast, är ingen bra idé eftersom det frigörs kemikalier från plast vid upphettning. Använd istället material som glas, porslin, rostfritt stål eller varför inte trä när du ska laga, förvara eller servera maten.

Annons

Läs också: Dricker du din plast? Så här skaffar du (viss) plastkoll!

3. Säg hejdå till konservburkarna
I nappflaskor fanns tidigare ett hormonstörande ämne vid namn BPA, det vill säga bisfenol A. Det är nu förbjudet i nappflaskor – men på konservburkars insida finns det fortfarande. Använd därför gärna tetror istället – eller färska råvaror så långt det är möjligt.

Läs också: Hjälp till att begränsa hormonstörande bisfenoler

4. Skaffa fiskkoll
En del svensk insjöfisk, som till exempel abborre, gös och gädda, kan innehålla höga halter av kvicksilver och dioxiner (det gäller även strömming från Östersjön). De giftiga ämnena är två av de farligaste kemikalier som finns. När de väl kommit in i kroppen lagras de i fettvävnaden och när en kvinna sedan blir gravid frigörs det till fostret. Samma sak sker vid kommande amning. Sådan fisk är därför inte något som barn eller kvinnor som planerar att bli gravida bör äta.
Värt att tänka på: Att äta ekologisk mat är inte bara bra för våra kroppar och naturen, det är också en handling som visar medkänsla för de fattiga delarna i världen och människorna som bor där.

Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Annons

Av Redaktionen

Källa: Naturskyddsföreningen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons