kvinna tittar på ett paket skinka

Så vet du om maten går att äta – hela listan

Matsvinn är ett stort problem och det bästa sättet att ta reda på om mat fortfarande går att äta är inte nödvändigtvis att titta på förpackningens bäst-före-datum. Dessa utgår från grova uppskattningar och ger bara en vink om när ägg eller en kotlett sannolikt nått gränsen för bästa kvalitet – men det är allt.

Mängder av fullt ätlig mat slängs dagligen och matsvinn är ett stort problem. Det visar forskning framtagen av den ideella miljöorganisationen NRDC. Rädslan för att äta mat efter bäst före datum är en stor bov i dramat enligt Dana Gunters, seniorforskare med National Resources Defense Council.

5o kilo per person och år
Svenska hushåll slänger en halv miljon ton fullt ätlig mat och dryck varje år. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar miljön. Förutom de bortkastade pengarna betyder matavfall också att alla resurser som användes för att odla, lagra och transportera maten slösas bort.

 

LÄS OCKSÅ: 6 tips som motverkar matsvinn!

Så här vet du om maten i ditt kylskåp blivit dålig

Ägg
Äggskal är lite porösa, och när de börjar bli gamla bildas små fickor av luft mellan skalväggen och ägget. När det finns så mycket luft i ett ägg att det flyter när man lägger ned det i en skål med vatten, är risken stor att det är för gammalt att för att ätas. 

Yoghurt
En oöppnad yoghurtförpackning håller mellan en och tre veckor. Den levande bakteriekulturen fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Men det finns en gräns och den inträffar när dessa kulturer börjar dö, då blir yoghurten mer flytande och det börjar bildas pölar med vätska ovanpå, det kan också bildas mögel samt att den kan börja tjockna i botten.

Nötkött
Rått nötkött med en otäck lukt, slemmig konsistens eller en klibbig känsla gör man klokt i att att slänga. Färgförändringar är däremot inte nödvändigtvis en indikation på att köttet blivit dåligt.

LÄS OCKSÅ: Konsumenten omedveten om sin roll i matsvinnet

Hummus
Om hummusen börjat smaka surt är det förmodligen ett tecken på att den blivit för gammal för att äta.

Olivolja
"God olivolja bör ha en fruktig doft och smaka som oliverna den gjordes av"  lär den prisbelönta svenska kocken Marcus Samuelsson ha sagt. Olja som blivit dålig slutar ofta att lukta som oliver och luktar istället mer som motorolja eller lim.

 

Fisk
Färsk fisk bör ätas inom 36 timmar efter inköp. Fisk som är skämd har vanligtvis simmigt kött med en hal beläggning. Det kan också utveckla en starkare fisklukt än normalt.

Grönsaker
Gröna grönsaker blir gula när de blir för gamla för att ätas. Vissa grönsaker kan fortfarande gå att rädda om man trimmar bort den missfärgade delen av exempelvis selleri och blötlägger den i 10-15 minuter i isvatten –då  kan den piggna till.

Mjölk
Dålig mjölk är lätt att känna igen, smak och doft blir sur och den bildar klumpar.

LÄS OCKSÅ: ”Andra slänger mat – inte jag”

Frukt
Om frukten är  mjuk eller grynig i konsistensen är det förmodligen ett tecken på att du inte borde äta den. Andra tecken på att en frukt har blivit dålig iär  missfärgningar, otäck lukt eller skrynkligt skinn som faller av.

 

Bröd
Om du stöter på mögel i en ände av brödet ska du slänga hela limpan även om det inte finns synligt mögel på resten av brödet. Bröd är poröst, vilket gör att mögel sprider sig snabbt. Bröd som är gammalt, hårt eller torrt kan fortfarande vara perfekt att äta, mögel behöver fukt för att växa. Det kan till exempel användas för att göra ströbröd eller krutonger.

Chark
Illaluktande charkprodukter har troligen utvecklat bakterieöverväxt, skinka som fått en hård eller slemmig yta ska heller inte ätas utan bör åka i soporna men helst ska den förstås ätas upp innan den blir dålig vilket är inom tre dagar från det att man köpt hem den. Är du osäker på om du hinner äta upp allt, dela upp och frys in en del.

Ost
Ju mjukare och krämigare en ost är desto snabbare blir den dålig. Dåliga ostar ger vanligtvis ifrån sig en lukt som påminner om sur mjölk. Mjuka ostar som fått mögel ska kasseras. Det gäller också strimlad eller skivad ost. Hårda ostar innehåller mindre vätska och klarar sig därför längre. I många fall går det att skära bort om det bildats mögel på ytan, eftersom mögel inte tränger så långt in i hårdare ostar som cheddar eller parmesan.

Av redaktionen

Källa: Sciencealert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.