kvinna tittar på ett paket skinka

Så vet du om maten går att äta – hela listan

Matsvinn är ett stort problem och det bästa sättet att ta reda på om mat fortfarande går att äta är inte nödvändigtvis att titta på förpackningens bäst-före-datum. Dessa utgår från grova uppskattningar och ger bara en vink om när ägg eller en kotlett sannolikt nått gränsen för bästa kvalitet – men det är allt.

Mängder av fullt ätlig mat slängs dagligen och matsvinn är ett stort problem. Det visar forskning framtagen av den ideella miljöorganisationen NRDC. Rädslan för att äta mat efter bäst före datum är en stor bov i dramat enligt Dana Gunters, seniorforskare med National Resources Defense Council.

5o kilo per person och år
Svenska hushåll slänger en halv miljon ton fullt ätlig mat och dryck varje år. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar miljön. Förutom de bortkastade pengarna betyder matavfall också att alla resurser som användes för att odla, lagra och transportera maten slösas bort.

 

LÄS OCKSÅ: 6 tips som motverkar matsvinn!

Så här vet du om maten i ditt kylskåp blivit dålig

Ägg
Äggskal är lite porösa, och när de börjar bli gamla bildas små fickor av luft mellan skalväggen och ägget. När det finns så mycket luft i ett ägg att det flyter när man lägger ned det i en skål med vatten, är risken stor att det är för gammalt att för att ätas. 

Yoghurt
En oöppnad yoghurtförpackning håller mellan en och tre veckor. Den levande bakteriekulturen fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Men det finns en gräns och den inträffar när dessa kulturer börjar dö, då blir yoghurten mer flytande och det börjar bildas pölar med vätska ovanpå, det kan också bildas mögel samt att den kan börja tjockna i botten.

Nötkött
Rått nötkött med en otäck lukt, slemmig konsistens eller en klibbig känsla gör man klokt i att att slänga. Färgförändringar är däremot inte nödvändigtvis en indikation på att köttet blivit dåligt.

LÄS OCKSÅ: Konsumenten omedveten om sin roll i matsvinnet

Hummus
Om hummusen börjat smaka surt är det förmodligen ett tecken på att den blivit för gammal för att äta.

Olivolja
“God olivolja bör ha en fruktig doft och smaka som oliverna den gjordes av”  lär den prisbelönta svenska kocken Marcus Samuelsson ha sagt. Olja som blivit dålig slutar ofta att lukta som oliver och luktar istället mer som motorolja eller lim.

Fisk
Färsk fisk bör ätas inom 36 timmar efter inköp. Fisk som är skämd har vanligtvis simmigt kött med en hal beläggning. Det kan också utveckla en starkare fisklukt än normalt.

Grönsaker
Gröna grönsaker blir gula när de blir för gamla för att ätas. Vissa grönsaker kan fortfarande gå att rädda om man trimmar bort den missfärgade delen av exempelvis selleri och blötlägger den i 10-15 minuter i isvatten –då  kan den piggna till.

Mjölk
Dålig mjölk är lätt att känna igen, smak och doft blir sur och den bildar klumpar.

LÄS OCKSÅ: ”Andra slänger mat – inte jag”

Frukt
Om frukten är  mjuk eller grynig i konsistensen är det förmodligen ett tecken på att du inte borde äta den. Andra tecken på att en frukt har blivit dålig iär  missfärgningar, otäck lukt eller skrynkligt skinn som faller av.

Bröd
Om du stöter på mögel i en ände av brödet ska du slänga hela limpan även om det inte finns synligt mögel på resten av brödet. Bröd är poröst, vilket gör att mögel sprider sig snabbt. Bröd som är gammalt, hårt eller torrt kan fortfarande vara perfekt att äta, mögel behöver fukt för att växa. Det kan till exempel användas för att göra ströbröd eller krutonger.

Chark
Illaluktande charkprodukter har troligen utvecklat bakterieöverväxt, skinka som fått en hård eller slemmig yta ska heller inte ätas utan bör åka i soporna men helst ska den förstås ätas upp innan den blir dålig vilket är inom tre dagar från det att man köpt hem den. Är du osäker på om du hinner äta upp allt, dela upp och frys in en del.

Ost
Ju mjukare och krämigare en ost är desto snabbare blir den dålig. Dåliga ostar ger vanligtvis ifrån sig en lukt som påminner om sur mjölk. Mjuka ostar som fått mögel ska kasseras. Det gäller också strimlad eller skivad ost. Hårda ostar innehåller mindre vätska och klarar sig därför längre. I många fall går det att skära bort om det bildats mögel på ytan, eftersom mögel inte tränger så långt in i hårdare ostar som cheddar eller parmesan.

Av redaktionen

Källa: Sciencealert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.