Annons

Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan

Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran.

Redaktionen

9 januari, 2017
Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan
Dela inlägget

Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna.
Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran.

Visste du att saffran är en stämningshöjande krydda som både kan användas i förebyggande syfte men också ge livskraft och positiva känslor tillbaka för den som redan drabbats av nedstämdhet eller mild till medelsvår depression. Och att det hjälper dessutom fort? Nej, troligen inte för saffranets effekt är långt ifrån så känd som den borde vara.

Läs också: Få bättre mental hälsa naturligt

Ger känslomässig balans, bättre sömn och koncentration
I tider av mörker och kyla är det inte ovanligt att känna sig extra trött och håglös och kanske längta till sol och värme. Men – det är lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel. Att känna sig ur balans är en del av livet och det går oftast över av sig själv. Men om negativa känslor börjar påverka ditt liv för mycket, bör du försöka bryta den trenden. Annars riskerar du att få en depression.
Vill du ha snabb och säker hjälp på ett naturligt sätt kan det vara en god idé att prova saffransextrakt som i kliniska studier visat sig kunna minska trötthet och utmattning och ge en positiv känlsomässig balans på bara 14 dagar. Studier har också visat att saffran kan ge bättre sömn och stärka koncentrationen, vilket får vardagen att fungera bättre igen.

Världens dyraste krydda
Saffran är världens dyraste krydda. Det går åt runt 150 000 blommor för att få ihop ett kilo torkad saffran. I orienten har man under tusentals år använt saffran som krydda i matlagning och i bakverk. Inom traditionell kinesisk medicin, men också i Iran och Irak, har den exklusiva kryddan varit lika flitigt använd för att motverka oro och nedstämdhet. Så även idag.

Annons

Läs också: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa

Höjer serotoninet
Kryddan används inte bara mot oro och nedstämdhet utan även som ett naturligt botemedel för att behandla depression. Saffran är nämligen en effektiv stämningshöjare på grund av dess förmåga att kunna höja nivåerna av signalsubstansen serotonin. I Frankrike rekommenderas även saffran ofta till ungdomar som lider av prestationsångest.

Kan rätta till obalanser i hjärnan
Vid en depression har hjärnans signalsubstanser, som styr kommunikationen mellan olika hjärnceller, hamnat i obalans. Vad få dock vet är att man med ett så enkelt knep som saffran kan få hjälp att rätta till den obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning.

Läs också: Lilla guiden till hormoner

saffran
Foto: Hubertl Wikimedia commons

Skyddar hjärnans celler
Även Carl von Linné beskrev hur saffran “muntrar sinnet”. Vad Linné däremot knappast anade var att psykisk ohälsa skulle komma att bli en av västvärldens stora folksjukdomar. Kanske skulle han vända sig i sin grav, eller åtminstone skaka på huvudet, om han visste att en stor del av världens befolkning (nära 20 procent i Sverige) 300 år senare skulle äta psykofarmaka, det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. När det finns ämnen som kan råda bot på liknande problematik helt naturligt.
Saffran innehåller ett ämne som heter crocin, vilket i amerikansk forskning har visat sig kunna skydda hjärnans celler. Det har också ofta antytts att crocin kan motverka sjukdomar som MS och ALS.

Annons

Läs också: Nedstämd, låg, deppig? Här är tre tips som hjälper

Ett afrodisiakum
I orienten har man även använt saffran i ett något lättsammare syfte – till att stimulera sexlust och erektion. Det sägs också att den egyptiska drottningen Kleopatra ansåg att saffran var afrodiasiskt och använde kryddan för att förföra Julius Caesar. Hur exakt hon gick till väga är inte känt, men att bjuda på lite saffran i maten kan ju aldrig skada om du vill förföra någon.
Bra saffransextrakt finns att köpa på hälsokosten.

Överkonsumera inte
På grund av risken att personer börjar att överkonsumera saffran i tron att detta ska garantera effekt vill vi tillägga följande: Det är viktigt att känna till att saffran är giftigt i stora mängder. Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid fem gram kan man drabbas av bland annat kräkningar och blödningar och vid 20 gram har man nått en dödlig dos.

Läs också: Personer med social fobi har för mycket serotonin i hjärnan

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Det finns ett flertal publicerade kliniska studier med saffran som visar på hur saffran kan påverka människors välbefinnande på ett positivt sätt. Det finns också anekdoter och erfarenheter som spänner sig över mer än 3000 år.

• Saffranextrakt (Saframyl) har i flera kliniska studier visat sig kunna höja sinnesstämingen efter 14 dagar hos de testpersoner som kände sig trötta, oroliga och nedstämda.

• En dubbelblind studie som utfördes 2005 i Iran visade stora skillnader mellan gruppen som fick saffranextrakt och placebogruppen. De som fick 30 milligram av saffransextraktet under sex veckor minskade symtom på depression avsevärt. Efter två veckor upplevde gruppen som åt saffranextrakt att de var fria från depressionssymtom – och det helt utan biverkningar.

• Andra kliniska studier som gjorts på saffran där man har jämfört saffranextrakt med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade att saffranextrakt har liknande effekt som SSRI-preparat vad gäller tid och effekt. Den stora skillnaden är att saffran har få, milda eller inga biverkningar alls. De patienter som fick saffranextrakt blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade färre humörsvängningar, något som placebogruppen och SSRI-gruppen inte upplevde.

• En metaanalys baserad på fem studier visade att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat.

Annons