Vid 50 har de flesta kvinnor kommit i klimakteriet och redan i 40-årsåldern kan de hamna i förklimakteriet. Det innebär att de kan känna av symtom som sedan stiger ju längre fram i övergångsåldern de kommer.
Ofta handlar det om värmevallningar på grund av att östrogenproduktionen avtar. Kroppens egen termostat har svårt att hänga med i skiftningarna. Att öka i vikt, känna sig tröttare och få torra slemhinnor är andra symtom som kan sänka livskvaliteten för kvinnor i menopaus. Sömnen kan bli sämre på grund av svettningar.
De känslomässiga kasten som kan uppstå i övergångsåldern kan vara svåra att handskas med. Oro, ångest, nedstämdhet och att ha svårt med koncentrationen i samband med humörsvängningar kan ge både en vilsenhet och sorg. För övergången betyder ju att den fertila tiden är förbi och att kroppen till viss del ändrar form.
Salvia har länge använts för att lindra symtom för kvinnor i klimakteriet, men också för kvinnor som får muskelkramper i magen i samband med mens. Salvia tillhör växtgruppen mynta och var en populär medicinalväxt som odlades i klosterträdgårdar där munkar och nunnor stod för både friskvård och sjukvård.
Mindre svettningar och bättre nattsömn
Studier har kunnat styrka folkmedicinens vetskap. En studie som publicerades i januari 2021 visade att salvia minskade värmevallningar på kort tid, förbättrade humöret och den kognitiva kapaciteten, samt kunde reglera neuronaktivitet och hjärnfunktioner, vilket genererar i ett bättre psykiskt mående.
När tyska och schweiziska forskare utförde en dubbelblind och placebokontrollerad studie, rekryterades 80 kvinnor mellan 48 och 65 år. Forskarna ville undersöka hur salvia påverkar klimakteriesymtom under fyra veckor.
Resultaten visade att behandlingen med salvia fungerade på både psykologiska och fysiologiska problem. Bland annat minskade salvia aktiviteten i svettkörtlarna, men forskarna kunde också se att obalanserade hjärnvågor återställdes. Örten hade en inverkan på receptorer i hjärnan, men man såg inte att salvia hade några östrogena egenskaper.
I studien kunde man se att, som en följd av att nattsvettningar avtog, sov också kvinnorna bättre. Redan inom några dagar minskade värmevallningarna och efter tre veckor hade symtomen minskat med 55 procent. Forskarnas slutsats var också att dessa symtom skulle fortsätta minska över tid om man fortsatte med salvia.
När ett forskarteam gjorde en observationsstudie för att bedöma säkerhet och effekt av salvia så minskade värmevallningarna med 50 procent efter en månad och efter åtta veckor med 64 procent. De med svårast problem fick mest hjälp. 69 kvinnor med en medelålder på 56 år deltog i observationsstudien.
LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår
Kan förbättra minnet
Örten har genom åren tillskrivits andra egenskaper. Till exempel att salvia har en inflammationsdämpande effekt vilket kan ge en lindring vid muskelvärk och ledvärk.
Bland munkar i kloster har det framkommit att salvia användes för att förbättra minnet. Och när engelska forskare provade salvia och placebo på 44 friska försökspersoner kunde man se att de som fick salvia också klarade minnestesterna bäst.
Andra rapporter har antytt att salvia även kan ha en viss förebyggande effekt på typ 2- diabetes.
Av Inger Palm
Salvia
- Reducerar antalet värmevallningar
- Minskar kraftiga svettningar
- Dämpar muskelvärk
- Lindrar menssmärtor
- Ger ett bättre psykologiskt mående