Charkprodukter har kopplats till ökad risk för mani visar en ny studie. Korv, bacon och annat bearbetat, malt och processat kött med tillsats av nitrat kan trigga mani hos personer med bioplär sjukdom.
Personer som diagnostiserats med mani, ett tillstånd som kännetecknas av hyperaktivitet, eufori och sömnlöshet, hade tre gånger oftare än personer utan psykisk störning ätit charkprodukter såsom bacon, varmkorv, skinka eller salami.
Drygt tusen personer deltog i studien
Studien som är publicerad i tidskriften Molecular Psychiatry är utförd på John Hopkins University School of Medicine. Där undersöktes lite drygt tusen personer med och utan en historia av psykiatriska besvär och man fann att konsumtion av nitrater – kemikalier ofta brukar användas för att konservera processat kött – är förknippad med psykisk ohälsa.
Påverkade även djur
Forskarna utförde dessutom en rad experiment på råttor och fann att även djuren uppvisade tecken på manisk hyperaktivitet efter några veckor på en diet med tillsatta nitrater.
LÄS OCKSÅ: Studie: “Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”
Kan leda till nya kostråd
Robert Yolken som lett arbetet säger i en artikel i The Independent att fortsatta studier kan leda till särskilda kostråd, utformade för att minska risken för maniska episoder hos dem som har bipolär sjukdom eller på annat sätt är sårbara för mani.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Kött har samma effekt som socker på vikten
Charkprodukter stack ut
Inga andra livsmedel verkade ha några direkta samband med psykiatriska besvär. Forskarna tittade även på andra livsmedelsgrupper men processat kött utmärkte sig enligt Robert Yolken.
Men då deltagarna inte fick svara frågan hur ofta de åt charkprodkuter eller hur länge de ätit dem, gick det inte att identifiera i vilken omfattning dessa livsmedel ökar risken för maniska episoder.
LÄS OCKSÅ: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande
Kan leda till risktagande beteende
Mani kan vara mellan ett par veckor till några månader och är ett vanligt symptom vid bipolär sjukdom. I maniskt tillstånd kan personen uppleva en förhöjd stämning och förvirringstankar, som i vissa fall kan leda till farligt riskupptagande beteende.
”Mani är kompext”
”Mani är en komplext neuropsykiatriskt tillstånd och sannolikt är både genetisk sårbarhet och miljöfaktorer inblandade” säger en annan av studiens författare Kellie Tamashiro, som menar att resultaten tyder på att nitratbehandlat kött skulle kunna vara en bidragande miljöfaktor.
Av Nina Törmark
Källa: The independent
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!