Nästan alla djurarter, från insekter till däggdjur kan producera sitt eget C-vitamin – förutom människan. Därför behöver vi få i oss det via kosten. Vi skulle behöva producera cirka tretton gram C-vitamin per dag för att komma upp i samma mängd som djurens kroppar tillverkar skriver Sanna Ehdin som därför förespråkar tillskott.
Enligt forskare diagnosticeras miljontals människor världen över med C-vitaminbrist. Ett tillskott av C-vitamin skulle kunna förbättra allt från blodtryck och tandhälsa till leder. C-vitamin kan även kallas ett anti-stressvitamin och toppidrottsmän som tar tillskott är mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C enligt studier
Höjer motståndskraften
Vitamin C eller askorbinsyra behövs för att höja motståndskraften mot infektioner och för att stärka binjurarna. Det är en viktig antioxidant som behövs bland annat för att få starka slemhinnor och blodkärlsväggar samt för bindväven. C-vitamin motverkar även för tidigt åldrande och främjar hälsan i ben, kollagen vävnad, tänder och gom. C-vitamin är viktigt för balansen i hjärnans kemi och minskar risken för depressiva syndrom.
Vi kan inte tillverka eget
De flesta växter och djur kan syntetisera askorbinsyra ur glukos. Men människan, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har en enzymdefekt som gör att vi inte kan tillverka vårt eget. Istället måste vi få det via kosten eller i form av kosttillskott. Utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att vårt dagsbehov ligger på mellan två till tretton gram beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren: ”Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa”
Låga doser i rekommendationer
Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram per dag, vilket är satt för att hålla skörbjugg borta men det motsvarar inte kroppens behov. Redan lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet vilket kan leda till tandlossning, försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och ökad infektionsrisk. Allvarlig brist av vitamin C ger skörbjugg. Vitaminet går åt i höga doser vid långvarig stress.
Skörbjugg dödar
Historiskt sett har skörbjugg på grund av C-vitaminbrist varit en vanlig dödsorsak. Det dödade till exempel 30 000 soldater i det amerikanska inbördeskriget. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning. År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg. Men det dröjde ända till 1795 – då hade 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg – innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.
LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin
C-vitamin som terapi
1937 tilldelades Nobelpriset i medicin tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Man experimenterade då med att ge högre doser av kemiskt framställda vitaminer i medicinsk terapi. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling är mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av C-vitamin för att förebygga förkylningar och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin rönt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.
“If you take a reasonable amount of vitamin C regularly, the incidence of the common cold goes down. If you get a cold and start immediately, as soon as you start sneezing and sniffling, the cold just doesn’t get going.”
Linus Pauling
Viktigt för hjärt-kärlhälsan
Forskning har bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar det så kallade endotelet. Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt.
Naturliga källor
C-vitamin är värmekänsligt och förstörs vid långvarig varmhållning eller upprepad uppvärmning. Därför är det en bra idé att äta en del råkost varje dag. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, den innehåller 36 milligram C-vitamin per 100 gram, tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 milligram per 100 gram, 25 gånger mer än morot som istället har högt innehåll av främjande A-vitamin och betakaroten.
Rikligt med C-vitamin finns även i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.
Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men mycket frukt skördas omogen och fraktas över halva jorden och en kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juicen vilket gör den till ett dyrt sockervatten.
LÄS OCKSÅ: ”Besvären beror inte på C-vitaminet utan på tillsatserna i just brustabletten”
Tillskott är säkrast
Säkrast är att inta tillskott. Det hjälper till med cellföryngringen. Själv tar jag två till fem gram dagligen, mer vid påfrestning och när andra i min omgivning är förkylda. Och jag tar alltid tillskott för punktinsatser som vid ökad stressnivå, fysiska påfrestning, förkylning eller sjukdom. Jag använder gärna ett syraneutralt C-vitamin då det inte är försurande. Undvik helst brustabletter – det är bland annat utfyllnad i dem – utan välj en så ren form som möjligt.
I omgångar tar jag riktigt höga doser, upp till 15–20 gram per dag under någon vecka. Det kan ha en laxerande effekt, då går jag ner i nivå igen. Detta gör jag endast under kort tid och enstaka gånger, när jag känner att jag behöver det.
Samverkar med andra antioxidanter
Mest effektivt är att tillföra högre doser C-vitamin ihop med andra näringsämnen. Kroppen försvarar sig mot de fria radikalers angrepp med ett koppel av antioxidanter utöver C-vitamin som bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera. Så ett fullgott spektrum av näring är alltid det bästa, och naturlig mat en förutsättning.
Av Dr Sanna Ehdin, immunolog och författare till flera böcker inom hälsa.
Detta är en kortad och bearbetad version av Sanna Ehdins text ”C-vitamin är livsviktigt”. Du kan läsa den i sin helhet här.
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Sanna Ehdin Anandalaär doktor i immunologi och verksam som fri forskare och författare. Hon har skrivit flera hälso- och livsstilsböcker bland annat hälsoklassikern ”Den självläkande människan”.
Foto Sanna : Kate Gabor