På tisdag är det fettisdagen aka premiär för semmelsäsongen.
Men, som vi på Kurera brukar fråga oss: varför äta samma typ av bakverk år ut och år in? Utan att någonsin kika efter ett nyttigare – och vem vet, kanske godare alternativ?
Nej, våga och vinn, är vårt motto och råd. Typ.
Här är åtta av våra nyttigaste – och mest innovativa – semmelrecept.
Fyra recept på alternativa semlor
1. Semmelkladdkaka utan gluten och vitt socker (högst upp till vänster)
En underbar semmelkladdkaka för dig som är barnsligt förtjust i både kladdkaka och semlor. Två flugor i en smäll alltså – och lite nyttigare också för den delen.
2. Danska fastelavnsboller i LCHF-tappning – choklad istället för grädde (högst upp till höger)
Ytterligare en goding från Mia Hagenmalm som såg ett recept på danska semlor och gjorde ett försök till nyttigare variant utan vete och socker. Hon använde sukrin och mandelmjöl istället och det visade sig fungera utmärkt. Här är fastelavnsboller, den danska varianten av semla – toppad med choklad istället för grädde och med marsipan istället för mandelmassa, vilken man fyller bullen med innan man gräddar den.
3. Vegansk glutenfri strutsemla med kokosgrädde (längst ner till vänster)
Vår bloggare Mia Hagenmalm glömmer aldrig temadagar inom mat – men förra året hade hon faktiskt tänkt att skippa att uppmärksamma fettisdagen på sin blogg. Tills hon hittade ett recept från Biofood hon bara inte kunde motstå att ge sig på att Mia-modifiera. Här är resultatet.
4. Gluten- och laktosfri (och magiskt god) semmelwrap (längst ner till höger)
Vår bloggare Rebecka Berglunds lyckade experiment är perfekt för den som inte är något stort fan av vanliga semlor.
► Läs också: Guide till naturlig sötning
… och så fyra recept till
5. Surdegssemla (högst upp till vänster)
– En semla bakad på surdeg är varken sur eller syrlig – om man gör det rätt. Precis som att en bulle bakad på jäst inte smakar jäst. Men för att lyckas med ett bullbak på surdeg ska surdegen vara i ett fräscht stadie. Så resonerar semlans skapare Richards Koivusalo i sin blogg Sparrissoldaten.
6. Semmelwrap (längst ner till höger)
Bjud på vårens trendiga semmelwrap – men utan vetemjöl och raffinerat socker.
7. Semla med kardemumma och mandelmjöl (högst upp till vänster)
En god semla utan vetemjöl och raffinerat socker.
8. Raw minisemla (längst ner till vänster)
Gott för både sinne och mage – och fri från gluten, raffinerat socker, mejeri och tillsatser.
– Smakar precis som ”vanlig” semla och magen myser ikapp med resten av kroppen efteråt, enligt Kureras bloggare Bella Håkansson.
► Läs också – Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika
Av Isabelle G Hedander