Guide till naturlig sötning | Kurera.se

Guide till naturlig sötning

Vill du söta men undvika vitt, raffinerat socker och kemiska sötningsmedel som aspartam och sukralos?
Det finns naturligt söta alternativ som också är nyttigare.
Här är sex av dem.

Trodde du att det enda alternativet till traditionellt vitt socker var kemiskt framställda sötningsmedel? Då blir du nog glad av att läsa den här artikeln. Nedan nämnda produkter är nämligen naturligt söta. Dessutom är de minimalt eller inte alls processade, tillsatsfria och har fördelen att de förutom sin sötningseffekt även innehåller näring.

► Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

6 tips på naturligt sött! 


Kokossocker

Äkta kokossocker görs av reducerade, torkade och karamelliserade nektar från kokospalmens blommor. Kokossocker har en sötma jämförbar med rörsocker och en behaglig, knäckliknande smak. Tack vare det låga glykemiska indexet (GI 35) ger kokossocker endast en liten påverkan på blodsockret. Eftersom tillverkningen sker under låga temperaturer bibehålls även de vitaminer och mineraler som finns i nektarn.

 

Kokossocker innehåller bland annat:
• C-vitamin
• Magnesium, kalcium, kalium, zink, järn, fosfor och mangan
• B-vitaminer

Kokossocker kallas även palmsocker och kokospalmsocker. Vissa billigare produkter är utblandade med andra sorters socker så titta noga på innehållsförteckningen eller köp kvalitetsprodukter. Fråga gärna om råd på till exempel hälsokosten, de är ofta insatta.

► Läs också: Kurera guidar till socker och sötningsmedel

Honung

Honung har ett högre GI (55) än många av de andra naturliga alternativen av sötning men kompenserar för det med sin intensiva sötma och sitt fina näringsinnehåll. Trots det högre GI-värdet har studier visat att blodsockerpåverkan är mindre än man trott.
Honung passar som sötning i det mesta men används mycket vid bakning, matlagning, smoothies och som sötning av te.
Den mest hälsosamma honungen anses av många vara Manuka-honung.

Honung är rikt på:
• Enzymer
• Mineraler och vitaminer
• Aminosyror
• Inhibiner (ett bakteriehämmande ämne)

… och har dessutom visat sig ha lika god lindring som hostmedicin vid rethosta.

► Läs också: Mjölksyrabakterier i honung kanske mer effektivt än antibiotika

Lucuma

Lucumapulver är torkad, pulveriserad lucumafrukt och har en subtil sötma med smak av kola och vanilj. GI-värdet är mycket lågt, cirka 25. Den tåliga frukten växer på höga höjder i Peru där den är mycket uppskattad som sötning i allehanda produkter. Allra bäst passar lucuma i efterrätter, raw food-bakverk, smoothies eller istället för socker i varm choklad.

 

Utöver sötman är lucuma rikt på:
• Vitaminer
• Mineraler
• Fibrer
• Betakaroten

Lönnsirap

Lönnsirapen kommer från lönnträdets sav och har en ljuvlig sötma. Saven samlas in under tidig vår genom att man borrar hål i trädet och tappar den på sav. Kan det bli naturligare än så?
Saven kokas sedan försiktigt till sirapskonsistens.
När man köper lönnsirap är det mycket viktigt att man köper ekologisk och 100 procent ren lönnsirap då många av de billigare varianterna som finns är utblandade med andra, billigare varianter av sirap som majssirap. Blandade sirapsvarianter ger liknande smak men saknar de hälsofördelar som äkta lönnsirap har.

Lönnsirapens GI-värde kan variera mellan 43-78 men den glykemiska responsen har visat sig vara låg. Detta tack vare att lönnsirapen naturligt innehåller blodsockerreglerande molekyler i kombination med en typ av fytohormoner (växtbaserade hormoner) som motverkar insulinresistens. Insulinresistens är en viktig faktor i utvecklandet av diabetes typ 2 och metabolt syndrom.
Lönnsirap innehåller dessutom polyfenoler, ett naturligt antiinflammatoriskt och antioxidant ämne.

Lönnsirap är rikt på:
• B-vitaminer
• Antioxidanter
• Mineraler som järn, zink, kalcium, kalium, magnesium och natrium

► Läs också - Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Björksocker

Björksocker, som oftast går under namnet xylitol, har fått sitt namn från 1940-talet när man på grund av sockerbrist började massproducera alternativ sötning gjord på björkens sav. Tillverkningen skedde framförallt i Finland som fortfarande är en av världens största producenter.
Björksocker har samma struktur och vikt som vanligt socker och är dessutom värmestabilt vilket gör det väldigt lätt att använda. Sötman påminner om vitt socker och oftast kan man använda nästan samma mängd eller mindre och uppnå samma grad av sötma. Björksocker har ett mycket lågt GI på 7 och har, till skillnad från andra sockerarter, en positiv effekt på tandhälsan.

Björksockrets fördelar:
• Mycket lågt GI
• Bra för tandhälsan
• Liten blodsockerpåverkan
• Basbildande i kroppen till skillnad från socker som är försurande

 

OBS! Björksocker är mycket giftigt för hundar som inte kan bryta ned ämnet utan kan drabbas av förgiftning.

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Agavesirap

Ett något omdiskuterat alternativ. Agavesirap tillverkas av den kaktusliknande växten Agave som annars mest är känd för att den används för att tillverka tequila. Agave växer i Mexico och skördas först när den uppnått en ålder på minst sju år. Då pressar man nektarn ur växtens kärna och förädlar den till sirap genom upphettning.
Sötman är starkare än vitt socker och man kan därför använda en mindre mängd. GI-värdet är cirka 40 men eftersom den största mängden sockerarter i agavesirap är fruktos (som bland annat belastar levern) debatteras det om det verkligen finns några större hälsofördelar i att välja agavesirap i stället för vitt socker.

Fördelar med agavesirap:
• Hög sötma, behövs endast små mängder
• Naturlig, innehåller inga kemiska ämnen som traditionella sötningsmedel
• Går att använda i både varm och kall matlagning
• RAW agavesirap innehåller enzymer och näring, något vitt raffinerat socker helt saknar

► Läs också - Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Av Therese Hagberg


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.