Kurera har skrivit en del om superantioxidanten pyknogenol tidigare och fler artiklar lär det bli. Släng bara några ögonkast i Näringsguiden så kommer du själv ha svårt att hitta en anledning att inte genast springa till hälsokosten och köpa ett tillskott med ämnet.
Den här gången ska vi dock fokusera på pyknogenol som hjälpmedel vid långa flygresor. Det lättar nämligen både jetlag-besvär och hindrar plodplättar från att klumpa ihop sig, visar italiensk forskning.
Här får du veta mer.
Pyknogenol, en av världens starkaste antioxidanter som utvinns ur en fransk tall vid namn Pinus maritima, skulle kunna kallas det perfekta hjälpmedlet vid långa flygresor, menar vissa experter. Ämnet lättar inte bara besvären av jetlag utan motverkar även sammanklumpningen av blodplättar och det potentiellt farliga problemet med djupa venösa tromboser (DVT), det vill säga blodproppar.
Pyknogenol innehåller dessutom biologiskt aktiva komponenter med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Förutom att motverka DVT och att lindra jetlag-symtom har ämnet även visat sig vara behjälpligt vid en rad olika tillstånd. Bland annat när det gäller att öka hudens motståndskraft mot UV-strålning, minska symtomen vid hösnuva samt vissa symtom associerade med osteoartrit. Dessutom har ämnet kan det både underlätta livet för KOL-patienter och har visat sig kraftigt kunna minska åldersrelaterad muskelförtvining.
► Läs också: Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker
Effektivt mot jetlag
Är det dags för en långdistansflygning kan det vara en god idé att överväga att ta med några tabletter med tallbarkextraktet pyknogenol. Och det av flera anledningar.
Det har forskats mycket på det kraftfulla ämnet pyknogenol. En av studierna, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Minerva Cardioangiologica och utförd vid D’Annunzio universitetet i Pescara i Italien, visade att flygpassagerare som tog pyknogenol innan de gav sig iväg på långdistansflygning fick betydligt färre jetlag-symtom. Som jetlag-symtom räknas framför allt trötthet, sömnrubbningar och känslan att vara ”groggy” upp till 48 timmar efter flygningen.
► Läs också: Pyknogenol – ett knep som bromsar åldersrelaterad muskelförlust
Dubbelt så snabb återhämtning
Ansvarig för studien var Dr. Gianni Belcaro från G. D’Annunzio universitetet i Italien. Han lät sina forskare dela in studiens försökspersoner i två grupper och de gavs sedan antingen 50 milligram pyknogenol eller placebo dagligen, med början två dagar före en sju till nio timmar lång flygresa. Resultatet var tydligt. Pyknogenolgruppen återhämtade sig dubbelt så snabbt som placebo-gruppen.
I den första delen av studien placerade sig pyknogenolgruppen två dygn efter flygningen på en 56 procent lägre nivå på skalan som omfattande jetlag-symtom. Dessutom varade deras symtom bara i genomsnitt 18,2 timmar jämfört med placebogruppen som kände av sina symtom i genomsnitt 39,3 timmar.
Mindre hjärnsvullnad och färre minnesstörningar
I den andra delen av studien följdes samma procedur men här fick försöksdeltagarna också genomgå en hjärnscanning inom 28 timmar efter flygningen. Även här var resultatet tydligt. Bland deltagarna i placebogruppen kunde forskarna se mer svullnad än hos deltagarna i pyknogenolgruppen. Deltagarnas i placegruppen hade ett betydligt mer påverkat korttidsminne och även fler problem med minnesstörningar.
Forskarna menar att problemen med jetlag kan vara relaterade till just svullnaden i hjärnan och att pyknogenol kan ge lindring genom att förhindra svullnader i hjärna och extremiteter, det vill säga lårben, vadben, skenben, överarmsben och underarmsben.
► Läs också: Pyknogenol kan ge KOL-patienter ett bättre liv
Motverkar risken för blodpropp
Tidigare forskning visar att pyknogenol, när det tas före långdistansflygning, även bidrar till att förhindra blodplättarna från att klumpa ihop sig till ett tillstånd som kallas farlig djup venös trombos (blodpropp), där svullnaden på drabbade ställen ofta kan iakttas med blotta ögat.
I Sverige finns ämnet bland annat i preparatet Bio-Pycnogenol.
Läs mer om pyknogenol (eller pycnogenol som det också kallas) i Näringsguiden.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Pyknogenol
…är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man känner till.
…förekommer naturligt i barken på furuträdet Pinus maritima och i vindruvskärnor.
…har i labbtester visat sig ha 50 gånger starkare antioxidativ effekt än E-vitamin och 20 gånger starkare än C-vitamin.
…skyddar och sparar C-vitamin så att mer C-vitamin finns tillgängligt för cellerna. Det stannar kvar och arbetar i kroppen under cirka 72 timmar, långt efter att C-vitaminets effekt har avtagit.
…arbetar mycket bra tillsammans med andra antioxidanter.
…skyddar, bland annat, från för tidigt åldrande och från degenerativa sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer, reumatism och fler än 70 olika sjukdomar som har sitt ursprung i friradikal förstörelse.
…tillsammans med betakaroten utgör ett utmärkt skydd mot solbränna och solskador.
…ökar tillsammans med aminosyrorna L-arginin och L-citrullin blodkärlens funktionsförmåga och bidrar därmed till ökad fukt i underlivet.
…är vattenlösligt och tas lätt upp av kroppen. Det är snabbt biotillgängligt. Man kan hitta pyknogenol i en persons saliv redan inom en timme efter intag.
…är en patenterad blandning av flavonoler och främst bioflavonoider. Bioflavonoider, speciellt pyknogenol verkar vara de ämnen som allra starkast förstärker C-vitaminets egenskaper och verkan.
…har ingen toxisk effekt. Efter 30 år av vetenskapliga studier och användning bland miljoner människor kan man konstatera att pyknogenol är helt ofarligt. Pasteur Institute och Huntington Institute bekräftar att pyknogenol är ofarligt.
Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken.
Fakta blodpropp
En blodpropp, även kallad trombos, orsakas av att blodet koagulerar inuti blodkärlen. Tromboser kan drabba kranskärl eller vener. En blodpropp som vandrar kallas emboli. En blodpropp kan uppkomma vid åderförfettning då blodet levrar sig i kärlen.
En hjärtinfarkt kan orsakas av en blodpropp som täpper till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera ordentligt.
En blodpropp kan i sin tur leda till stroke. Det sker när en blodpropp täpper till någon av pulsådrorna i hjärnan. Resultatet blir syrebrist som gör att nervceller skadas eller dör och en hjärnskada uppstår. Man kan även få en hjärnblödning som uppkommer av åderförkalkning eller högt blodtryck. Det kan ge en försvagning av kärlväggen i hjärnan så att den brister. En stroke kan alltså vara en hjärninfakt eller hjärnblödning.