Annons

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Redaktionen

26 juli, 2020
Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren
Dela inlägget

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare.
Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång.
Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Omkring en halv miljon svenskar lider av en sköldkörtelsjukdom. Och många går med långvariga symptom utan att få rätt hjälp.
– Här krävs ökad kunskap om sköldkörteln och individanpassade riktlinjer – men även att vården kan bli mer ödmjuk och slussa patienter vidare om de saknar tillräcklig kunskap, säger Kureras expert Zarah Öberg som har 20 års erfarenhet som kostrådgivare och näringsterapeut med inriktning på bland annat hormoner.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Förbered dig inför vårdbesöket
Det kan också krävas att man själv läser på. Ta reda på vanliga symptom, diagnoser och behandlingar och förbered dig inför vårdbesöket så du vet vad du kan ifrågasätta och ställa följdfrågor kring, tipsar Zarah Öberg om.
Här är en checklista inför läkarbesöket:

  • Läkaren säger: Vi ska mäta TSH och T4
    Du svarar: Jag vill mäta allting.
    Ofta mäter läkare enbart T4, det hormon som bildas i sköldkörteln, och TSH, som produceras i hypofysen och är förkortning för tyreoideastimulerande hormon. Det är inte ovanligt att testet visar att TSH är högt vilket innebär att det är för lite hormoner i kroppen och att det finns en underfunktion i sköldkörteln. Kortisol och könshormoner bör aldrig mätas i blodet, då den typen av provtagning mäter både aktiva och inaktiva hormoner. Upp till 95 procent av våra könshormoner och vårt kortisol är inaktiva hormoner, vilket kan ge ett gravt missvisande resultat. Dessa hormoner, som hör samman med sköldkörteln, bör istället mäta i saliv eller i urin. Denna typ av tester kan endast göras privat i Sverige. Men man bör också undersöka om det är ett konverteringsproblem och det görs genom att mäta mineraler i en hårmineralanalys, då mineraler som selen är viktiga för konverteringen. Det är också bra att mäta eventuell förekomst av antikroppar, vilket är den vanligaste orsaken till sköldkörtelsjukdom. Be därför om ett utökat prov på sköldkörteln med TSH, T3, T4, TPO-ak, och TRAK. Ta hjälp av en näringsterapeut om du har svårt att avgöra om det finns konverteringsproblem eller underfunktion på grund av kortisolbrist.

    LÄS OCKSÅ: Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom
  • Läkaren säger: Du ligger inom referensvärdet
    Du svarar: Var inom referensen ligger jag och är det optimalt?
    Det krävs en kunnig läkare och det tar i regel mer tid i anspråk att gå igenom var på referensskalan du ligger, men det är relevant att du inte bara ligger inom referensintervallet, utan att du har optimala värden. Det finns annars risk att du har ett väldigt högt eller lågt värde, även om det ligger inom referens. Det är också genom att se var inom intervallet du ligger som det går att utläsa om det förekommer konverteringsproblem. Utan god genomgång klassas du som frisk och utan avvikelser, trots att det kan finnas symptom som tyder på obalanser, vilket är mycket vanligt hos patienter som söker min hjälp. Här finns olika scenarion, exempelvis kan T3 vara lågt och T4 vara högt, vilket kan innebära att det är ett konverteringsproblem och att kroppen inte kan omvandla T4 vidare till den aktiva formen T3 på ett korrekt sätt. Man bör då inte medicineras med levaxin, eftersom levaxin är just T4, och också kräver god konverteringsförmåga. Man har då också ofta selenbrist eftersom selen behövs för konvertering. Om däremot både T3 och T4 är lågt kan det finnas en underproduktion i sköldkörteln med brist på de näringsämnen som behövs för att bilda sköldkörtelhormon, det vill säga jod och tyrosin. Brist på tyrosin beror ofta på matsmältningsproblem, då tyrosin är en aminosyra som finns i det protein som vi äter. Om maten inte bryts ner ordentligt, så uppstår aminosyrabrister, och därmed också brist på tyrosin, en aminosyra som både bildar sköldkörtelhormon, och även signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och adrenalin.
    LÄS OCKSÅ: “Levaxin hjälper bara hälften av alla sköldkörtelsjuka”
  • Läkaren säger: Jag skriver ut levaxin
    Du svarar: Är levaxin det enda alternativet? Finns det något annat som skulle passa bättre för just mig?
    Om du får levaxin som behandling, så bör du vara medveten om att det ofta hjälper de med normalt kortisol och sköldkörtelbesvär som är relaterade till brist på tyrosin eller jod. Detta eftersom du då tillför ”färdiga hormoner” som endast behöver selen för att konverteras vidare till aktiv form. Om du däremot har brist på selen för konvertering, eller låg kortisolfrisättning som gör att du inte kan bilda ordentligt med energi i cellerna, så brukar levaxin inte hjälpa. Levaxin kan förvärra symtombilden om du har konverteringsproblem eftersom du fortfarande behöver kunna konvertera T4 till T3 med hjälp av selen. Det är inte bara sköldkörtelhormoner som behövs för att bilda energi, utan det behövs också gott om kortisol i cellerna. Ofta brukar läkaren föreslå att ni pröva ökad levaxindos om du inte får önskad effekt. Men har du lågt kortisol, på grund av exempelvis stress, och samtidigt tar levaxin så tvingar du kroppen att producera mer energi, vilket den inte kan om kortisolet samtidigt är lågt. Problemet blir då att du istället får en lätt T4-förgiftning och blir dålig av medicineringen. När du istället stödjer upp din kortisolproduktion och binjurar samtidigt så brukar det vara lättare för kroppen att producera mer energi och det går bra att klara höga doser av levaxin på ett korrekt sätt. Vid misstanke om lågt kortisol bör man alltid mäta det i ett så kallat labrixtest, salivtest, för att behandla på rätt sätt då kortisol växlar över dagen och behöver behandlas rätt för god effekt. Ett alternativ till vanlig levaxinbehandling är även att testa T3 (Liothyronin) eller NDT, naturligt sköldkörtelhormon, då behöver dock din läkare skriva en licensmotivering och ett apotek söka licens hos Läkemedelsverket för att få sälja NDT till dig, som komplement till levaxinbehandling, i samråd med läkaren. Vid misstanke om näringsbrister eller kortisolbrist kan en näringsterapeut hjälpa till att utreda brister.

Av Tina Harr

Annons

Annons