Ja du läste rätt, även om det inte låter så trevligt. En snortransplantation från en annan, frisk person kan vara effektivt för att lindra besvär hos personer med kronisk snuva. Det visar en ny studie från Helsingborgs lasarett. Så här går det till!
Du kanske redan har läst och hört om att patienter med mag- och tarmsjukdom kan bli hjälpta genom att få bajs transplanterat från en person med frisk tarmflora? I så fall kanske denna nyhet inte är så chockerande trots allt. (Och nej, det här är inget aprilskämt!)
Det var i en studie vid Helsingborgs lasarett som forskarna undersökte om snortransplantationer kan lindra symtomen vid långvarig snuva. Och resultaten visade att 70 procent av de 22 deltagande patienterna blev hjälpta.
LÄS OCKSÅ: “Jag har inte varit förkyld på flera år”
Näsans bakterieflora nyckeln
Så hur funkar denna smått äckliga behandling? Jo de deltagande patienterna fick näsan sköljd med en lösning med snor och koksalt från en annan, frisk person. Det handlar om att näsans bakterieflora är mindre varierad hos personer med kronisk snuva.
– Vi ville se om vi kunde återställa balansen mellan de goda och onda bakterierna i näsan och på så sätt lindra patienternas symtom. Eftersom det var svårt att veta vilka bakterier som saknades bestämde vi oss för att prova att transplantera hela bakteriefloran, berättar Anders Cervin som är överläkare vid Helsingborgs lasarett och docent vid Lunds universitet, på Region Skånes hemsida
Patienterna fick välja snordonator
De medverkade patienterna i studien led alla av en varig snuva som inte går över, även kallas kronisk rinosinuit. I studien fick de välja sin egen snordonator, vilket oftast handlade om en partner eller nära familjemedlem.
Donatorn sköljde sin näsa med en koksaltlösning, som därpå sprejades in i patientens näsa. Sedan mätte man resultatet genom att patienterna fick självskatta sina besvär, samt genom att forskarna jämförde näsans bakterieflora före och efter behandlingen.
Anders Mårtensson, som är överläkare vid Helsingborgs lasarett och doktorand vid Lunds universitet, berättar att många som blev tillfrågade om att delta i studien tyckte att det lät äckligt. Men samtidigt var de var villiga att prova vad som helst för att bli bättre. Deras kroniska snuva beror inte på polyper, allergi eller infektion.
– De har ofta haft besvär under många år och blir varken hjälpta av traditionell antibiotikabehandling eller kirurgiska ingrepp. Att så många som 16 av de 22 patienter som deltog i studien upplevde en stor förbättring känns jätteroligt, säger han.
LÄS OCKSÅ: Tre örter när det känns förkylt
Enkelt och billigt alternativ
Svårigheter med sömn- och andning samt smakbortfall och trötthet leder till att många av de runt 12 procent i Sverige som lider av kronisk snuva upplever sämre livskvalitet. Och även om forskarna bara följde deltagarna under tre månader så meddelade flera av dem att de fortsatt bli bättre i sina besvär, även efter att studien var slut.
Behandlingen är ett enkelt och billigt alternativ med potential att både lindra symtomen och höja livskvaliteten hos patienterna, menar Anders Mårtensson. Även om denna behandling inte finns tillgänglig för allmänheten än och man behöver forska mer för att kunna bekräfta resultaten.
LÄS OCKSÅ: Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk
Kan bli en framtida nässprej
Anders Cervin jobbade tidigare som professor vid University of Queensland i Australien och där pågår nu en större klinisk studie om detta.
– Vi är hoppfulla att detta kan komma fler patienter till gagn i framtiden, kanske i form av en nässprej, säger Anders Cervin.
Men till dess understryker han att han inte uppmuntrar till att vi börjar peta varandra i näsan på eget initiativ. Då riskerar vi att åka på en infektion – eller kanske en snyting, säger han skämtsamt till Region Skåne.
Källa: Region Skåne
Av Carolina Eriksson