Din hjärna är formbar. Den kan bilda nya celler. Därför kan du också påverka den mycket mer än du kanske tror.
Att skratta får oss att må bättre och just därför kanske vi lever längre. Du mår med andra ord som du tänker.
Och det är faktiskt vetenskapligt bevisat!
Att tänka positivt kanske låter både flummigt och ytligt. Men att tänka positiva tankar handlar inte om sopa problem under mattan eller låta bli att vara ledsen om något tråkigt inträffar. Eller för den delen förneka sin personlighet.
►Läs också: Adaptogener gjorde Carola fokuserad och på bättre humör
En revolutionerande upptäckt
Det handlar mer om val av tankar och se möjligheter istället för hinder och problem. Den som är psykiskt stabil har lättare att styra sina egna tankar. Och den som väljer glädje blir mer omtyckt och lyckas alltid bättre i umgänget med andra.
Forskning berättar att den som är mer positiv och glad lever drygt sju år längre än de som gör tvärtom.
För drygt 15 år sedan gjorde hjärnforskare en revolutionerande upptäckt när de såg att vår hjärna är formbar. Det förändrade bland annat psykologers sätt att arbeta och gav upphovet till böcker, artiklar och TV-program som behandlade självhjälp och positivt tänkande. Det vill säga att med glada och positiva tankar går det att tänka sig till ett bättre liv och bättre hälsa.
►Läs också: Deppig? Så får du snabb hjälp
Att göra någon annan glad
Den som ältar mycket dåliga händelser kan, genom att programmera sin hjärna med nya glada tankar, få ett bättre liv.
Men för den som länge låtit de pessimistiska tankarna ha tolkningsföreträde kan det förstås ta tid. Då handlar det kanske först om att bestämma sig för en förändring och sedan kanske man upptäcker att den positiva potentialen finns där och livet faktiskt kan förändras till det bättre.
Det är oftast lättare att börja med en handling. Det vill säga att göra något för någon. Gör man någon annan glad så smittar det av sig på en själv.
En känsla man väljer
Speciellt i tider när många har ont i själen så kan det vara extra viktigt att ta till sig att vi ju alla ett eget ansvar för våra tankar och känslor. Och att vi kan lära oss att välja glädje tänka positivt.
För det är när vi upplever något positivt som vi blir ”duschade” av glädjehormoner som oxytocin, endorfiner och dopamin. Endorfiner utsöndras bland annat vid skratt, motion, sex och förälskelse. Oxytocinet sprids i kroppen vid ömsint beröring. Dopamin ökar vid all form av njutning.
Glädje uppstår inte av någon annan. Känslan kommer från de tankar och känslor man väljer.
Det finns ett starkt samband mellan tanke och känsla som möjliggör en medvetenhet om att skapa glädje. Vet man om att varje tanke man tänker sätter ett spår i hjärnan så kan det vara lättare att göra medvetna val. Och man ska veta om att vi oftare har tankar som handlar om överlevnad vilket gör det ännu viktigare att välja att vara positiv.
►Läs också: Så hittade Annika livsglädjen igen
Hitta det glädjefyllda rummet
Stress skapar negativa tankar. Den som är stressad blir mindre inkännande för andra och lätt egoistisk.
Lär känna dina källor till extra mycket glädje och gå dit när saker och ting inte känns bra för att förändra sinnesstämningen. Och den som skrattar ökar på sin förbränning. Gapskrattar du varje dag kan du faktiskt minska två kilo på ett år. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!