Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Flicka med feber

Småbarnsförälder – tänk på detta innan du åker till akuten med ditt barn

Hög feber, märkliga utslag eller magsmärta.
När ska man egentligen åka till akuten med sitt barn – och när ska man stanna hemma? Och hur förbereder man sig på bästa sätt?
Barnläkaren svarar.

Nej, alla ska inte åka till akuten.
Men det kan vara svårt att avgöra när man ska åka in – speciellt om det gäller små barn. När oron tar över är det vanligt att man tar det säkra före det osäkra och åker in till barnakuten med sitt barn.
Jonas F Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, uppskattar att ungefär fyra av tio barn som söker vård på akuten behöver träffa en barnläkare akut. Resten hade troligtvis kunnat vänta till nästa dag för att träffa distriktsläkare, eller stannat hemma - om föräldrarna haft tillgång till rätt information, menar han.
– Jag tycker inte att man behöver googla jättemycket, men man kan gärna titta på 1177.se som har bra information, eller ringa till sjukvårdsrådgivningen. De har bra kunskapsunderlag och de chansar inte, säger han.

LÄS OCKSÅ: Barnläkare varnar: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Antalet barn som söker akut sjukvård har ökat
Och antalet barn som söker akut sjukvård har ökat.
– Det beror inte på att antalet svårt sjuka barn har ökat utan sannolikt på att det blivit svårare att få träffa en läkare i primärvården, men också att informationen om när man kan avvakta hemma saknas.

 

Barnläkarens guide

Foto: Pavel Koubek.

Men det finns såklart tillfällen då man alltid ska söka akutsjukvård.
Några exempel är:
• Ett barn som inte vaknar till när man pratar med eller vidrör det, alternativt är mycket gnälligt hela tiden. Det gäller också barn som har en annorlunda hudfärg, det vill säga är påtagligt bleka, gråa eller blåa i färgen.

• Barn som har över 41 grader eller har frossa.

• Barn som har en temperatur över 38 grader vid upp till 3 månaders ålder eller över 39 grader vid 4 till 6 månaders ålder. Hos ett litet barn på 2–3 månader med 38,4 graders feber och snuva men som i övrigt mår bra, och där storasyskonet dragit hem en förkylning från förskolan, kan man ofta avvakta något dygn med att söka.

• Ett barn som är gråsjaskigt eller helt blekt, eller ett barn som inte ger kontakt.

• Barn utan känd epilepsi som krampar eller verkar vara nackstyva.

LÄS OCKSÅ: Småbarnsfeber kopplas till miljögift

Barnläkarens tips: Tänk igenom det här när ditt barn ska träffa läkare eller sjuksköterska på akuten

Källa: Boken ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”

• Om du som söker på akutmottagningen inte är den som haft hand om barnet senaste dagarna, för att du har varit bortrest, eller för att ni som föräldrar har delad vårdnad eller liknande, försök att kommunicera med den förälder som brukar ha hand om barnet och skriv ner viktiga uppgifter. Det är också särskilt viktigt att veta om barnet följt sin tillväxtkurva på BVC, och om det har utvecklats som det ska.

• Har barnet varit utomlands? Då kan febern bero på en mer ovanlig infektion.

• Är barnet piggt trots febern?

• Har barnet stora vätskeförluster på grund av kräkningar och diarréer?

• Har barnet några hudutslag? Det kan ge ledtrådar kring vilken infektion barnet har.

LÄS OCKSÅ: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

• Har barnet fått sina barnvaccinationer via BVC – och när fick det senast en vaccination? En vaccination kan i sig leda till feber, men barn som inte fått sina vaccinationer löper en ökad risk för mycket farliga infektioner.

 

• Är någon annan i familjen/omgivningen sjuk just nu? Eller har barnet just börjat på förskolan, då barn ofta får många virusinfektioner?

• Hur växer barnet (senaste månaderna)? Har barnet gått ner i vikt sedan det blev sjukt – hur mycket? (Skriv gärna upp vad barnet vägde vid senaste BVC-kontrollen så att du har en jämförelsevikt.)

• Har någon annan i familjen en kronisk sjukdom? Och vad hade föräldrarna för sjukdomar när de var barn?

• Har barnet redan fått någon behandling eller medicin?

• Har man varit med barnet på någon annan vårdinrättning, och vad sa läkaren/sjuksköterskan där?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.