Flicka med feber

Småbarnsförälder – tänk på detta innan du åker till akuten med ditt barn

Hög feber, märkliga utslag eller magsmärta.
När ska man egentligen åka till akuten med sitt barn – och när ska man stanna hemma? Och hur förbereder man sig på bästa sätt?
Barnläkaren svarar.

Nej, alla ska inte åka till akuten.
Men det kan vara svårt att avgöra när man ska åka in – speciellt om det gäller små barn. När oron tar över är det vanligt att man tar det säkra före det osäkra och åker in till barnakuten med sitt barn.
Jonas F Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, uppskattar att ungefär fyra av tio barn som söker vård på akuten behöver träffa en barnläkare akut. Resten hade troligtvis kunnat vänta till nästa dag för att träffa distriktsläkare, eller stannat hemma - om föräldrarna haft tillgång till rätt information, menar han.
– Jag tycker inte att man behöver googla jättemycket, men man kan gärna titta på 1177.se som har bra information, eller ringa till sjukvårdsrådgivningen. De har bra kunskapsunderlag och de chansar inte, säger han.

LÄS OCKSÅ: Barnläkare varnar: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Antalet barn som söker akut sjukvård har ökat
Och antalet barn som söker akut sjukvård har ökat.
– Det beror inte på att antalet svårt sjuka barn har ökat utan sannolikt på att det blivit svårare att få träffa en läkare i primärvården, men också att informationen om när man kan avvakta hemma saknas.

 

Barnläkarens guide

Foto: Pavel Koubek.

Men det finns såklart tillfällen då man alltid ska söka akutsjukvård.
Några exempel är:
• Ett barn som inte vaknar till när man pratar med eller vidrör det, alternativt är mycket gnälligt hela tiden. Det gäller också barn som har en annorlunda hudfärg, det vill säga är påtagligt bleka, gråa eller blåa i färgen.

• Barn som har över 41 grader eller har frossa.

• Barn som har en temperatur över 38 grader vid upp till 3 månaders ålder eller över 39 grader vid 4 till 6 månaders ålder. Hos ett litet barn på 2–3 månader med 38,4 graders feber och snuva men som i övrigt mår bra, och där storasyskonet dragit hem en förkylning från förskolan, kan man ofta avvakta något dygn med att söka.

• Ett barn som är gråsjaskigt eller helt blekt, eller ett barn som inte ger kontakt.

• Barn utan känd epilepsi som krampar eller verkar vara nackstyva.

LÄS OCKSÅ: Småbarnsfeber kopplas till miljögift

Barnläkarens tips: Tänk igenom det här när ditt barn ska träffa läkare eller sjuksköterska på akuten

Källa: Boken ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”

• Om du som söker på akutmottagningen inte är den som haft hand om barnet senaste dagarna, för att du har varit bortrest, eller för att ni som föräldrar har delad vårdnad eller liknande, försök att kommunicera med den förälder som brukar ha hand om barnet och skriv ner viktiga uppgifter. Det är också särskilt viktigt att veta om barnet följt sin tillväxtkurva på BVC, och om det har utvecklats som det ska.

• Har barnet varit utomlands? Då kan febern bero på en mer ovanlig infektion.

• Är barnet piggt trots febern?

• Har barnet stora vätskeförluster på grund av kräkningar och diarréer?

• Har barnet några hudutslag? Det kan ge ledtrådar kring vilken infektion barnet har.

LÄS OCKSÅ: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

• Har barnet fått sina barnvaccinationer via BVC – och när fick det senast en vaccination? En vaccination kan i sig leda till feber, men barn som inte fått sina vaccinationer löper en ökad risk för mycket farliga infektioner.

 

• Är någon annan i familjen/omgivningen sjuk just nu? Eller har barnet just börjat på förskolan, då barn ofta får många virusinfektioner?

• Hur växer barnet (senaste månaderna)? Har barnet gått ner i vikt sedan det blev sjukt – hur mycket? (Skriv gärna upp vad barnet vägde vid senaste BVC-kontrollen så att du har en jämförelsevikt.)

• Har någon annan i familjen en kronisk sjukdom? Och vad hade föräldrarna för sjukdomar när de var barn?

• Har barnet redan fått någon behandling eller medicin?

• Har man varit med barnet på någon annan vårdinrättning, och vad sa läkaren/sjuksköterskan där?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som tar sig i nacken

Så kan du få bukt med ryggvärk

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Fyra zucchinis i olika färger

Goda recept med zucchini

Recept

Har du en trädgård som kryllar av zucchini  - men ingen aning vad du ska göra med den? Det finns oändliga sätt att tillaga denna mångsidiga grönsak som kommer i olika färger och former. Varför inte testa Ulrika Davidssons squashrullar med fetaost?  

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Eko/miljö

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

 

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

 

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

 

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

 

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.