Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Flicka med feber

Småbarnsförälder – tänk på detta innan du åker till akuten med ditt barn

Hög feber, märkliga utslag eller magsmärta.
När ska man egentligen åka till akuten med sitt barn – och när ska man stanna hemma? Och hur förbereder man sig på bästa sätt?
Barnläkaren svarar.

Nej, alla ska inte åka till akuten.
Men det kan vara svårt att avgöra när man ska åka in – speciellt om det gäller små barn. När oron tar över är det vanligt att man tar det säkra före det osäkra och åker in till barnakuten med sitt barn.
Jonas F Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, uppskattar att ungefär fyra av tio barn som söker vård på akuten behöver träffa en barnläkare akut. Resten hade troligtvis kunnat vänta till nästa dag för att träffa distriktsläkare, eller stannat hemma - om föräldrarna haft tillgång till rätt information, menar han.
– Jag tycker inte att man behöver googla jättemycket, men man kan gärna titta på 1177.se som har bra information, eller ringa till sjukvårdsrådgivningen. De har bra kunskapsunderlag och de chansar inte, säger han.

LÄS OCKSÅ: Barnläkare varnar: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Antalet barn som söker akut sjukvård har ökat
Och antalet barn som söker akut sjukvård har ökat.
– Det beror inte på att antalet svårt sjuka barn har ökat utan sannolikt på att det blivit svårare att få träffa en läkare i primärvården, men också att informationen om när man kan avvakta hemma saknas.

 

Barnläkarens guide

Foto: Pavel Koubek.

Men det finns såklart tillfällen då man alltid ska söka akutsjukvård.
Några exempel är:
• Ett barn som inte vaknar till när man pratar med eller vidrör det, alternativt är mycket gnälligt hela tiden. Det gäller också barn som har en annorlunda hudfärg, det vill säga är påtagligt bleka, gråa eller blåa i färgen.

• Barn som har över 41 grader eller har frossa.

• Barn som har en temperatur över 38 grader vid upp till 3 månaders ålder eller över 39 grader vid 4 till 6 månaders ålder. Hos ett litet barn på 2–3 månader med 38,4 graders feber och snuva men som i övrigt mår bra, och där storasyskonet dragit hem en förkylning från förskolan, kan man ofta avvakta något dygn med att söka.

• Ett barn som är gråsjaskigt eller helt blekt, eller ett barn som inte ger kontakt.

• Barn utan känd epilepsi som krampar eller verkar vara nackstyva.

LÄS OCKSÅ: Småbarnsfeber kopplas till miljögift

Barnläkarens tips: Tänk igenom det här när ditt barn ska träffa läkare eller sjuksköterska på akuten

Källa: Boken ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”

• Om du som söker på akutmottagningen inte är den som haft hand om barnet senaste dagarna, för att du har varit bortrest, eller för att ni som föräldrar har delad vårdnad eller liknande, försök att kommunicera med den förälder som brukar ha hand om barnet och skriv ner viktiga uppgifter. Det är också särskilt viktigt att veta om barnet följt sin tillväxtkurva på BVC, och om det har utvecklats som det ska.

• Har barnet varit utomlands? Då kan febern bero på en mer ovanlig infektion.

• Är barnet piggt trots febern?

• Har barnet stora vätskeförluster på grund av kräkningar och diarréer?

• Har barnet några hudutslag? Det kan ge ledtrådar kring vilken infektion barnet har.

LÄS OCKSÅ: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

• Har barnet fått sina barnvaccinationer via BVC – och när fick det senast en vaccination? En vaccination kan i sig leda till feber, men barn som inte fått sina vaccinationer löper en ökad risk för mycket farliga infektioner.

 

• Är någon annan i familjen/omgivningen sjuk just nu? Eller har barnet just börjat på förskolan, då barn ofta får många virusinfektioner?

• Hur växer barnet (senaste månaderna)? Har barnet gått ner i vikt sedan det blev sjukt – hur mycket? (Skriv gärna upp vad barnet vägde vid senaste BVC-kontrollen så att du har en jämförelsevikt.)

• Har någon annan i familjen en kronisk sjukdom? Och vad hade föräldrarna för sjukdomar när de var barn?

• Har barnet redan fått någon behandling eller medicin?

• Har man varit med barnet på någon annan vårdinrättning, och vad sa läkaren/sjuksköterskan där?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.