Fel pollensort, annat ursprungsområde, tillsatt socker i honung och billigare fisk som får dyrare namn. Alla är exempel på vanliga bedrägerier inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport från EU-kommissionen.
EU-kommissionens nätverk Food Fraud Network har genomfört två gemensamma kontrollprojekt för att kontrollera bedrägerier med livsmedel. Den ena handlar om huruvida honung uppfyller kraven vad det gäller märkning och innehåll, det andra om beteckningen på fisk överensstämmer med den verkliga arten.
► Läs också: Vad innehåller maten – egentligen?
Sverige med i fiskprojektet
Food Fraud Network är en arbetsgrupp som alla EU:s medlemsländer deltar i för att kunna motverka bedrägerier med livsmedel. Livsmedelsverket är Sveriges kontaktpunkt för dessa frågor.
Sverige har deltagit i fiskprojektet men inte i honungsprojektet.
► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”
Fel på var femte honungsburk
Food Fraud Network har den här gången undersökt om ursprung och pollensort stämmer med märkningen på honungen, om den innehåller tillsatt socker eller är felmärkt på annat sätt. Står det till exempel akaciahonung på burken får den inte innehålla något annat än honung och bina ska ha hämtat sin nektar från akaciablommor.
Kollen visade att vart femte av de över 2 200 proverna hade brister gällande minst en av de uppgivna uppgifterna.
► Läs också: Bristfällig honungskontroll från Livsmedelsverket?
Billigare fisk får dyrare namn
Vidare har nätverket kontrollerat fisk för att se om den märks med rätt namn när den når konsumenten. I sex procent av de nästan 4000 proverna fanns brister i märkningen. Havsabborre, sjötunga och torsk är några av de fisksorter som ersatts med billigare varianter enligt rapporten.
Läsa mer?
• Om kontrollerna och livsmedelsbrott på EU-kommissionens webbplats (extern länk)
• Om Livsmedelsverket arbete mot livsmedelsbrott
Av Redaktionen